Gracht in Amsterdam
NOS Nieuws

Heel Nederland virtueel nagebouwd in Minecraft

Heel Nederland nabouwen in de virtuele werkelijkheid. Het initiatief van het GeoFort in Herwijnen start vandaag. Met behulp van de gegevens van het Kadaster en Rijkswaterstaat kan iedereen vanaf vanmiddag Nederland virtueel gaan inrichten.

Minecraft is een spel dat vooral populair is onder kinderen en jongeren. In het spel loopt de speler vrij rond in een digitale wereld. Hij overleeft door voedsel te zoeken en dingen te bouwen met grondstoffen die hij vindt door bijvoorbeeld tunnels te graven.

Maar de game biedt meer. Spelers kunnen er ook voor kiezen om het competitieve element eruit te halen en zich te concentreren op het bouwen van constructies die zo ingewikkeld mogelijk zijn. En dat laatste element willen de initiatiefnemers gebruiken om heel Nederland na te bouwen.

Je kunt bijvoorbeeld naar je eigen huis gaan en dat helemaal inrichten, van binnen en van buiten

Willemijn Simon van Leeuwen

Digitaal Lego

Willemijn Simon van Leeuwen, oprichter van het GeoFort over Minecraft: "Het is zeg maar digitaal Lego. Met de gegevens van het Kadaster en Rijkswaterstaat is heel Nederland toegankelijk. Alle dorpen, steden, wegen, rivieren, huizen en gebouwen. Maar alles is nog grijs en niet afgemaakt."

Deelnemers kunnen bijvoorbeeld naar hun eigen huis gaan en dat helemaal inrichten, van binnen en van buiten. Het lijkt een groot spel, maar volgens Simon van Leeuwen is het meer."De wetenschap is gediend met GeoCraftNL want in het echt zou je zo dus ook je omgeving kunnen gaan inrichten. Dat is bijvoorbeeld ook al gebeurd in de Amsterdamse wijk IJburg. Het is ook geen toeval dat we dit project lanceren in de Week van de Wetenschap."

Spelers kunnen het Vrijheidsbeeld in New York nabouwen

Minecraftprofessor en burgemeesters

Bij de start van het project zijn vandaag zo'n tweehonderd kinderen en volwassenen aanwezig. De toegangskaarten waren in no time uitverkocht. Willemijn Simon van Leeuwen: "Ja het is echt populair. Dat zeg ik niet alleen, maar ook professor Henk Scholten van de Vrije Universiteit in Amsterdam." Die noemt zichzelf de Minecraftprofessor en is helemaal voor het gebruik van Minecraft in de echte wereld. Hij is er vandaag ook bij.

Het project wordt gelanceerd in Herwijnen, in de gemeente Lingewaal. De loco-burgemeester en zijn 15-jarige Minecraft-evenknie van het virtuele Lingewaal openen samen de server.

Vanaf dat moment kan iedereen aan de slag. In de virtuele wereld zijn, net zoals in het echte Nederland, commissarissen en burgemeesters aangesteld. Deze kinderen en jongeren zien erop toe dat alle bouwers zich netjes gedragen en mooie dingen maken. "Het wordt een mooi land", aldus Willemijn Simon van Leeuwen.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl