Afghaanse leger start offensief om Kunduz te heroveren

Luchtsteun VS bij tegenoffensief Kunduz

Het regeringsleger van Afghanistan is vanochtend begonnen met een tegenoffensief bij Kunduz. Het krijgt daarbij luchtsteun van Amerikaanse gevechtsvliegtuigen, zei een woordvoerder van de NAVO. De noordelijke provinciehoofdstad werd gisteren na een korte strijd ingenomen door de Taliban.

De Amerikaanse luchtaanval op de buitenwijken werd uitgevoerd om een bedreiging voor coalitietroepen en Afghaanse eenheden bij Kunduz weg te nemen, stelde de NAVO-woordvoerder. Die coalitietroepen zouden volgens correspondent Joeri Boom Amerikaanse commando's kunnen zijn, die nog steeds in Afghanistan zijn gelegerd.

Artsen zonder grenzen

In Kunduz zelf wordt op dit moment op veel plekken gevochten, zegt een ambtenaar van het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken. In het grootste deel van de stad is geen elektriciteit en ligt de telefoonverbinding eruit.

Het is onduidelijk hoeveel slachtoffers er zijn gevallen. Artsen zonder grenzen zegt in zijn traumacentrum in de stad ruim 100 gewonden te behandelen die zijn gevallen bij zware gevechten. Het traumacentrum van de hulporganisatie in Kunduz is daarmee vol. 36 gewonden verkeerden in kritieke toestand.

Gevangenis

Het Afghaanse ministerie van Defensie zegt dat er nieuwe troepen zijn aangevoerd voor het offensief. In de verklaring wordt ook gemeld dat de gevangenis en het provinciale hoofdkwartier van de politie weer in handen zijn van het leger.

Afghaanse commando's verzamelen zich in de buurt van Kunduz

Gisteren namen de Taliban Kunduz in na een aanval van drie kanten. Daarbij werden honderden sympathisanten van de Taliban uit de gevangenis bevrijd. Het Afghaanse leger en niet gouvernementele organisaties (ngo's) trokken zich na de val van de stad terug naar het vliegveld.

Talibanstrijders omhelzen elkaar na het innemen van de stad

Heer en meester

De val van Kunduz was een grote tegenslag voor de Afghaanse regering. Het was voor het eerst in bijna vijftien jaar dat de Taliban weer een provinciehoofdstad in handen kregen. Het verlies van Kunduz is vooral pijnlijk voor de Afghaanse president Ashraf Ghani, die vandaag precies een jaar geleden werd beëdigd.

In een tv-toespraak beloofde Ghani vanochtend dat Kunduz heroverd wordt. Volgens hem heeft de vijand zware verliezen geleden. Hij riep de bevolking op om vertrouwen te hebben in de Afghaanse troepen.

Drones

De Taliban waren jaren heer en meester in Afghanistan. In 2001 werden ze door de Amerikanen verdreven in de nasleep van de aanslagen op 11 september in de VS. Daarna was er jarenlang een internationale coalitie actief in het Aziatische land.

Aan de gevechtsmissie van de NAVO in Afghanistan kwam vorig jaar een einde. Dat betekent niet dat de NAVO helemaal weg is. In het land zijn nog coalitietroepen die zich vooral bezighouden met het trainen en adviseren van de Afghaanse strijdkrachten. Er zijn nog zo'n 10.000 Amerikaanse militairen in Afghanistan. De VS stuurt geregeld drones de lucht in om Talibanleiders op te sporen en uit te schakelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl