Dossiermappen tijdens de pro-formazitting in de Vaatstra-zaak

Nabestaanden vermiste en vermoorde slachtoffers willen onafhankelijk onderzoek

Nabestaanden die ontevreden zijn met de manier waarop politie en justitie onderzoek naar hun overleden of vermiste familielid hebben gedaan, willen dat een onafhankelijke commissie de dossiers opnieuw onder de loep neemt. Dat schrijft advocaat Job Knoester namens nabestaanden in een open brief aan minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie.

Knoester schreef de brief namens familieleden van tien slachtoffers. Als nabestaanden het niet eens zijn met de conclusies van justitie, of vinden dat er werk niet goed is verricht, kunnen zij nergens terecht. Het gaat bijvoorbeeld om zaken waar de politie zegt het is zelfmoord, en de familie het is moord.

Nieuwsuur sprak met advocaat Job Knoester en nabestaande Anneke Quak. In de studio is hoogleraar en advocaat in veel heropende zaken Geert-Jan Knoops, te gast.

Nabestaanden willen onafhankelijk onderzoek

Ongeluk of moord

Een van de nabestaanden is Anneke Quak. Zij verloor in 1991 haar echtgenote Wim Quak nadat hij vermist raakte op zee. Hij is om het leven gebracht vermoedt zij. Politie en Justitie oordelen anders en sluiten de zaak.

Volgens Anneke is er geen goed onderzoek geweest, maar ze kan nergens met haar klacht terecht. Zij had graag gehad dat een onafhankelijk instituut naar de zaak had gekeken.

Ook de ouders van de Schiedamse Leon Groeneweg horen bij de nabestaanden. De 19-jarige jongen verdween in 2008 en werd later dood gevonden in het Brielse Meer bij Oostvoorne. Volgens zijn ouders is hij omgebracht, maar justitie zegt dat het een ongeluk moet zijn geweest.

Talitha

Het gebeurt vaker dat het Openbaar Ministerie te snel conclusies trekt. Begin dit jaar bood het OM excuses aan omdat te snel was geconcludeerd dat de 25-jarige Talitha uit Amsterdam zelfmoord had gepleegd. Achteraf bleek daar geen bewijs voor te zijn.

Haar familie schakelde een onafhankelijk forensisch patholoog in, die het waarschijnlijker leek dat Talitha was omgekomen door een ongeluk of misdrijf. De verwondingen die Talitha had, kwamen niet overeen met zelfmoord.

Onafhankelijke commissie

Er bestaat nu wel een vergelijkbare 'reflectiekamer' van het OM, maar nabestaanden krijgen geen inzage in dat dossier. Volgens Knoester kan dat bijvoorbeeld komen doordat medewerkers van justitie eerder gemaakte fouten willen verhullen.

De briefschrijvers willen dat mensen uit de rechterlijke macht, het OM, politie, advocatuur en forensisch deskundigen zitting nemen in de onafhankelijke commissie.

Een woordvoerder van de minister laat weten dat hij de brief gaat bestuderen en zo spoedig mogelijk met een antwoord zal komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl