NOS Nieuws

Schatzoekersfamilie vindt weer goud op zeebodem bij Florida

Schatzoekersfamilie vindt weer goudschat

De Amerikaanse schatzoekersfamilie Schmitt heeft op de bodem voor de kust van Florida een eeuwenoude goudschat gevonden. De munten en gouden ketting hebben een waarde van 1 miljoen dollar. Het is de derde vondst voor de familie.

Het pronkstuk dat van de zeebodem werd gehaald is een zeldzame koninklijke munt die in 1715 werd geslagen voor de Spaanse koning Filip V. De munt alleen al zou een half miljoen dollar waard zijn.

"Dit zijn dingen waarvan je droomt: het vinden van een koninklijke munt. Sommige mensen zoeken al veertig of vijftig jaar, maar vinden nooit wat", vertelt zoon Eric Schmitt.

Spaanse vloot

Met metaaldetectors speurde de 27-jarige Schmitt samen met zijn ouders en broer de bodem voor de kust van Florida af. In 1715 zonken daar elf Spaanse galjoenen die in een orkaan waren terechtgekomen.

De vloot vervoerde goud, juwelen en eigendommen van de koningin van Spanje met een waarde van 3,5 miljoen peso's, tegenwoordig 360 miljoen euro. Een deel van de buit is al teruggevonden, maar een groot deel ligt nog op de zeebodem.

Derde schat

In de zomer van 2013 vond de familie ook al een goudschat, die zo'n 227.000 euro waard was, en afgelopen jaar een gouden hostiedoosje. "Hoe meer we dit doen, hoe groter de schatten zijn die we vinden. Dat is niet alleen geluk, het komt ook door ons harde werk", zegt Schmitt.

De opbrengst van de buit is niet volledig voor de familie. De staat Florida krijgt 20 procent en de rest moeten de Schmitts delen met het bedrijf dat de rechten over de exploitatie van de scheepswrakken heeft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl