David Howman kan geen namen noemen van atleten
NOS Sport

'Meer dan tien procent gebruikt doping'

Een groot aantal topsporters gebruikt doping. Dat zegt WADA-directeur David Howman in een interview met de BBC. "We kunnen een schatting maken op basis van onderzoek van de laatste jaren. En we komen tot de conclusie dat het meer is dan we zouden willen - zelfs meer dan tien procent."

Het aantal staat niet in verhouding tot het aantal sporters dat betrapt wordt op het gebruik van verboden middelen. "Dat baart ons zorgen. Het aantal sporters dat betrapt wordt, is veel kleiner. Niet in alle sporten, maar in sommige sporten wel."

Namen kan Howman niet noemen. "Maar op basis van informatie onderzoeken we wereldwijd een aantal atleten." Ook over het huidige Tour-peloton maakt Howman zich zorgen. Er zouden nog steeds renners zijn die doping gebruiken. "Ik heb echter veel respect voor de manier waarop de UCI zijn antidopingprogramma runt."

Jonge sporters staan er open voor

Onder jonge sporters vreest het WADA een toename van dopinggebruik. "Talenten die nog niet zijn doorgebroken, staan eerder open voor doping. Ze worden soms ook aangemoedigd door hun omgeving - coaches, trainers, zelfs ouders. Omdat het de kortste weg is naar succes en dus een riant inkomen."

Howman, die in 2016 terugtreedt als directeur van het WADA, vermoedt tenslotte dat dopinggebruik in de toekomst, mogelijk binnen vijf jaar, weleens strafbaar kan worden in Engeland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl