De politie voerde in april een verwarde man af, die zijn flatwoning in Utrecht dreigde op te blazen
NOS Nieuws

'Verwarde mensen minder vaak in cel'

Verwarde mensen komen minder vaak in een politiecel terecht, meldt de Volkskrant. In steeds meer steden brengt de politie ze na een incident direct naar de geestelijke gezondheidszorg.

Als verwarde mensen zichzelf iets dreigen aan te doen of een gevaar vormen voor hun omgeving is de politie vaak als eerste ter plekke. In het verleden werden deze mensen als "gewone" verdachten behandeld; ze werden soms geboeid en dan afgevoerd naar een politiebureau. Voor mensen met een psychische aandoening kan dat traumatiserend zijn.

112-meldkamer

Inmiddels wordt in 30 procent van de gevallen direct de hulp van een zorginstelling ingeroepen, schrijft de Volkskrant. In bijvoorbeeld de vier grote steden, Eindhoven en Maastricht krijgen verwarde personen al direct zorg. De voorzitter van het landelijk platform ggz bij de politie zegt in de krant dat deze aanpak de komende jaren op meer plekken zal worden ingevoerd.

Op termijn zouden er in de 112-meldkamer ook ggz-experts kunnen komen te zitten, naast politie, ambulance en brandweer. Zo kan eerder worden ingeschat wat er aan de hand is en welke hulpdienst moet worden ingeschakeld.

De politie krijgt steeds meer meldingen over verwarde mensen. Vorig jaar steeg het aantal van 53.000 naar 60.000. Minister Schippers kondigde in mei een onderzoek aan naar de oorzaak van deze stijging.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl