NOS Nieuws

Voorzitter raad van commissarissen NS stapt ook op

Opnieuw is een belangrijke functionaris bij de NS opgestapt. Carel van den Driest, voorzitter van de raad van commissarissen, zegt dat hij zich verantwoordelijk voelt voor de gang van zaken van de afgelopen maanden.

De NS raakte in opspraak door een schandaal rond de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. Dat leidde begin deze maand tot het vertrek van president-directeur Timo Huges.

Vanochtend bleek dat de raad van commissarissen van de NS heeft verzuimd het ontslag van Huges schriftelijk te bevestigen, waardoor hij mogelijk toch aanspraak maakt op een forse vertrekpremie.

Rommelig

Van den Driest schrijft in een brief aan minister Dijsselbloem dat door "de rommelige wijze van het beoogde ontslag" een gecompliceerde juridische situatie is ontstaan. Dat betreurt hij, "zoals ik de harde publieke afstraffing van de heer Huges evenzeer betreur".

Van den Driest noemt het "bijzonder spijtig dat het zo gelopen is; we waren met de NS op de goede weg". Zijn positie wordt voorlopig waargenomen door vice-voorzitter Truze Lodder.

Respect

De raad van bestuur van de NS en de overige leden van de raad van commissarissen zeggen het besluit van Van den Driest te respecteren. De ondernemingsraad is niet verrast door de beslissing. "Het is goed dat er verantwoordelijkheid wordt genomen", zegt OR-voorzitter Gerard Wold in een reactie.

Wold vindt het geen bezwaar dat het bedrijf tijdelijk zonder top zit. "De treinen blijven wel rijden. We hebben heel goede mensen op de treinen, kantoren en stations, dus voor een bepaalde periode kan dat best." Een nieuwe topman zou volgens Wold oog moeten hebben voor zowel de logistieke aspecten van het bedrijf, als de politie, de klanten en het personeel.

Daarnaast merkt Wold op dat er geen sprake van een premie zou moeten zijn voor de eerder vertrokken Huges. "Dat valt niet te verkopen, met de zeperds van de afgelopen tijd. Als Huges een beetje van het bedrijf houdt, en dat zal hij toch doen na zijn tijd bij de NS, dan moet hij dat niet doen."

Dijsselbloem

Minister Dijsselbloem van Financiën respecteert het besluit van Van der Driest. "Hij neemt hiermee zijn verantwoordelijkheid voor de aanbesteding van het OV in Limburg en de gang van zaken rond het vertrek van NS-topmans Hughes", zo laat een woordvoerder van de minister weten. Het ministerie benadrukt dat Van der Driest zelf is opgestapt en dat het niet is geëist is door de aandeelhouder. De Staat is enig aandeelhouder van NS.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl