Vandaag is het precies 200 jaar geleden dat de droom van Napoleon om een Europees keizerrijk te stichten aan diggelen viel. In de epische Slag bij Waterloo werd hij verslagen door de Britten, de Pruisen én de prins van Oranje, de latere koning Willem II.
En dat wordt groots gevierd in België. Vandaag is de officiële herdenking en morgen spelen duizenden figuranten de veldslag na. Veel figuranten komen ook uit Nederland.
De 23-jarige prins van Oranje vocht mee aan de kant van de Engelsen en speelde een belangrijke rol in de slag. Hij was tweede in rang onder de Duke of Wellington. Naast de prins vochten zo'n 17.000 Nederlandse soldaten mee. En ook vandaag zijn er veel Nederlanders te vinden onder de acteurs.
Al dagen bivakkeren de soldaten en de prins op het terrein waar de komende dagen de veldslag wordt nagespeeld. Het terrein is open voor publiek, dus gedragen de soldaten zich zo natuurlijk mogelijk. "Woorden als oké of shit zijn uit den boze," zegt majoor Anton van de Water, lid van de staf van de prins.
Fransen niet blij
De organisatie verwacht zo'n 200.000 bezoekers. En er zijn ook veel vips: onder anderen koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Saillant: de Franse president Hollande is niet aanwezig.
Kennelijk kunnen de Fransen de nederlaag nog moeilijk verkroppen. Ook toen België een herdenkingsmunt liet slaan, tekende Parijs bezwaar aan. "Een negatief symbool dat de Europese eenheid zou ondermijnen", noemde François Hollande het idee.