Jan Raas wint in Meerssen de Amstel Gold Race van 1982
NOS Wielrennen

Raas afwezig bij jubileum 'Amstel Gold Raas'

Een rare gewaarwording: bij het vijftigjarig jubileum van de Amstel Gold Race is de recordhouder niet van de partij. Jan Raas schittert door afwezigheid.

Raas komt sinds zijn afscheid niet meer bij wedstrijden. De Ronde van Vlaanderen daargelaten. De Zeeuw, voormalig baas van de Rabobank-ploeg, wil ook geen contact meer met de media.

Eén uitzondering maakte hij: voor het jubileumboek sprak hij met oud-wielerjournalist Wiel Verheesen.

Raas afwezig bij jubileum 'Amstel Gold Raas'

Boekje opendoen

"Ik denk dat het vertrek bij Rabobank een flinke ingreep is geweest in zijn leven. En dan is Jan een type van: nou jongens, dan hoeft het niet meer", stelt Verheesen.

Mocht hij wel een keer praten? "Godver de godver, de boel ontploft als ik eens een boekje zou opendoen...", deelde Raas mee aan Verheesen. "Maar we zouden het alleen over de Amstel Gold Race hebben."

Bloemen voor familie Mullenders

En over die koers gesproken: bij al zijn vijf zeges gingen de bloemen naar één speciaal iemand in Meerssen: mevrouw Dora Mullenders. Zij woonde toevallig aan de finish en Raas had een plek nodig voor een persconferentie.

Zelfs in het jaar dat hij niet won (1981) kwam Raas buurten bij de familie Mullenders. Het werd een traditie. De vrouw des huizes is er niet meer, maar de man, Gilles, kan zich de bezoekjes nog goed herinneren.

"Het zat hartstikke vol met journalisten. En hij zette zijn fiets altijd tegen de klok aan." En na zijn laatste zege, in 1982? "Daarna hebben we hem niet meer gezien. Ergens wel jammer."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl