Zarif na aankomst in Teheran
NOS Nieuws

Iraanse minister als held onthaald

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, die gisteren in Lausanne met zes grote landen afspraken heeft gemaakt over het Iraanse atoomprogramma, heeft thuis een heldenontvangst gekregen.

Mohammed Zarif en andere delegatieleden landden vanochtend vroeg in Teheran. Bij het vliegveld hadden zich honderden mensen verzameld die hen toejuichten. Zarif zwaaide vanuit het open dakraam van zijn auto naar de menigte.

Vannacht was in Teheran al een volksfeest uitgebroken. Veel Iraniërs zijn blij dat er stapsgewijs een einde wordt gemaakt aan de internationale sancties tegen Iran. Voorwaarde is wel dat Iran het atoomprogramma beperkt en inspecties toestaat.

Onderhandelaars Iran juichend ontvangen

De afspraken van Lausanne zijn het raamwerk voor een groter akkoord, dat uiterlijk op 30 juni moet worden gesloten. De details worden de komende maanden uitgewerkt.

Israël

Premier Netanyahu van Israël ziet niets in de afspraken en vergadert vandaag met zijn veiligheidskabinet. Volgens Netanyahu bedreigt het akkoord het voortbestaan van Israël. President Obama heeft Netanyahu gisteravond gebeld en gezegd dat het akkoord wat hem betreft een stap in de goede richting is, maar daar wil de premier niets van weten.

Ook in het Amerikaanse Congres is veel verzet. Vrijwel alle vooraanstaande Republikeinen zijn tegen de afspraken. "Het taaiste gevecht wordt de komende maanden niet gevoerd aan de onderhandelingstafel met Iran, maar hier in Washington", verwacht NOS-correspondent Arjen van der Horst.

Hij zegt dat de Republikeinen werken aan een wet die Obama zou dwingen om een eventuele deal na de zomer voor te leggen aan het Congres. "Als dat gebeurt, kunnen de Republikeinen het akkoord torpederen", aldus Van der Horst. Obama is nu niet verplicht om goedkeuring te vragen voor de deal.

Sander van Hoorn: wantrouwen is enorm

Wantrouwen

In het Midden-Oosten is het wantrouwen jegens het sjiitische Iran sowieso enorm, zegt correspondent Sander van Hoorn. "Veel landen voelen zich in de steek gelaten door de Verenigde Staten. Ze vrezen dat Iran, met het akkoord in de hand, verder gaat met het uitbouwen van de regionale machtspositie."

Dat zou ten koste gaan van de positie van landen als Saudi-Arabië en Egypte, denkt Van Hoorn. "Niets voor niets waren die twee landen zo actief in het vormen van een coalitie van soennitische landen om sjiitische rebellen in Jemen te bombarderen. En ook niet voor niets proberen ze zo hard om een Arabische troepenmacht te vormen. Iran zit daarbij in het achterhoofd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl