Studenten die op zoek zijn naar woonruimte betalen soms forse bedragen aan een bemiddelingsbureau
NOS Nieuws

Wettelijk verbod op 'sleutelgeld' klaar

Huurders van een kamer of een kleine etage kunnen niet meer gedwongen worden bemiddelingskosten te betalen. Het kabinet heeft het wetsvoorstel klaar waarin geregeld is dat huurders van onzelfstandige woningen forse bedragen moeten betalen aan bemiddelaars, vaak makelaars.

Nu is het zo dat studenten die op zoek zijn naar een kamer vaak te maken hebben met bureaus die forse bedragen vragen voor hun bemiddeling tussen de verhuurder en de huurder. Het gaat om honderden en soms duizenden euro's.

Sleutelgeld

Het aanbod van studentenkamers of betaalbare etages is in sommige steden niet groot, dus de huurder voelt zich bedwongen dit zogenoemde sleutelgeld te betalen. Veel studentenvakbonden komen op voor studenten die problemen hebben met de hoge bemiddelingskosten.

Bescherming

Het kabinet wil deze "excessieve vergoedingen" aanpakken en minister Blok beloofde vorig jaar mei een einde te maken aan deze praktijk.

"De kamerhuurder verdient bescherming", aldus de minister voor Wonen en Rijksdienst. "Het gaat vaak om een groep huurders van wie geen grote draagkracht kan worden verwacht". Als een bureau toch bemiddelingsgeld vraagt, kan een student naar de rechter of naar de Autoriteit Consument & Markt stappen.

Verpakken van bemiddelingskosten

Er komt geen verbod op het vragen van administratiekosten. Dan gaat het vaak om kosten zoals het opstellen van een contract. Een woordvoerder van Blok erkent dat een bemiddelingsbureau de administratiekosten kan gaan verhogen.

"De bemiddelingskosten kunnen verstopt worden in administratieve kosten, maar er moet wel een reële prestatie tegenover staan." Minister Blok is beducht op het "verpakken van bemiddelingskosten" en eist dat de sector duidelijkheid gaat geven over de exacte prestaties voor de administratiekosten. Anders gaat hij richtlijnen opstellen.

Internet

Sinds 1990 bestaat al een verbod op het vragen van bemiddelingskosten bij de verhuur van zelfstandige woningen, dat zijn woningen met een zelfstandig adres.

Destijds is een uitzondering gemaakt voor onzelfstandige woningen, omdat het vinden van enkel een kamer of kleine etage heel lastig was. De komst van internet heeft dat probleem opgelost. Aankomende studenten kunnen via internet makkelijker een kamer vinden.

Het ministerie verwacht dat de wet uiterlijk volgend jaar kan worden ingevoerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl