Een maandje of langer geen borrels en biertjes meer. Ruim 4500 Nederlanders kiezen ervoor om een alcoholbreak te nemen en hebben zich aangemeld voor de landelijke actie Ik Pas. Voor de gezondheid, of om eens een paar weken niet dronken te worden. Maar zij zijn niet de enigen. Stephanie Gerritsen en Herwin Thole breken op eigen houtje een tijdje met de drank.
Minstens een maand alcoholvrij blijven, dat is het doel van Stephanie. "Vooral ook na december en januari wanneer je alleen maar aan het borrelen bent. Ik wil even rustig aan doen en het besef krijgen dat je ook zonder een fles wijn een gezellige avond kan hebben."
Herwin raakt maar liefst honderd dagen geen drank meer aan. "Ik merkte dat ik steeds vaker ging drinken. Dan kwam ik thuis en ging ik eten maken en dacht ik: wat ga ik daar eens bij drinken? Dat werd dan toch gauw een biertje of een wijntje. Op een gegeven moment dacht ik: de maat is vol. Dit moet anders."
Ik merkte dat ik steeds vaker ging drinken. Dan kwam ik thuis en ging ik eten maken en dacht ik: wat ga ik daar eens bij drinken?
Wat heb je dan aan zo'n break? Herwin en Stephanie voelen zich in ieder geval een stuk gezonder zonder drank. "Na een week of twee heb je al meer energie en je huid ziet er beter uit", zegt Stephanie. Herwin merkt dat hij vooral scherper is op zijn werk.
Maar heeft het wel zin om even te stoppen als je daarna weer flink gaat drinken? Je stopt tenslotte ook niet een maandje met roken. Volgens alcoholdeskundige Rob Bovens van het Trimbos Instituut heeft zo'n korte break wel degelijk effect. "Het is goed voor je gezondheid om even te stoppen. Je voelt je fitter en je gaat beter slapen. Sommige mensen vallen ook af, omdat ze minder gaan snacken."
Je voelt je fitter en je gaat beter slapen. Sommige mensen vallen ook af, omdat ze minder gaan snacken.
Toch zijn volgens Bovens vooral de psychische effecten van een tijdje stoppen belangrijk. "Je weet gewoon niet meer hoe veel en hoe vaak je drinkt. Je zult zien dat alcohol veel vaker aanwezig is in je leven dan je denkt en dat de groepsdruk om te drinken enorm is. Daar word je pas mee geconfronteerd als je elke dag een keuze moet maken: wel of niet drinken."
Wel dinen, niet winen
Het is dan misschien wel goed voor je, makkelijk is het niet. "Het moeilijkst zijn de avonden dat je lekker gaat eten met vrienden en geen wijn kunt drinken. En eerlijk gezegd is een feestje zonder alcohol ook best wel lastig", zegt Stephanie.
De FOMO, de fear of missing out, is er niet meer.
Toch geloven ze allebei dat ze na de break iets minder gaan drinken. In de paar maanden dat Herwin nu zonder alcohol door het leven gaat, merkt hij dat hij in ieder geval niet meer overal bij hoeft te zijn. "Ik hoef niet alles meer mee te maken. De FOMO, de fear of missing out, is er niet meer."