Blok verdedigt anti-terreurbeleid voorgangers
"Je kunt niet zeggen dat de terreurmaatregelen die het kabinet genomen heeft niet werken." Dat zei minister Blok van Justitie in de Tweede Kamer. De PVV had de minister om opheldering gevraagd over een bericht van RTL Nieuws dat antiterreurmaatregelen maar weinig aan jihadisten worden opgelegd.
Zo is de maatregel om banktegoeden van jihadisten te bevriezen vijftien keer opgelegd, terwijl dat volgens de PVV in wel honderd gevallen had moeten gebeuren. Ook het intrekken van het paspoort had volgens de PVV veel vaker moeten gebeuren; 180 personen zijn uitgereisd. Tweede Kamerlid Helder zei dat terroristen bij dit beleid "de lachende derde zijn, ze kunnen gewoon verder gaan met plannen".
Jammer
Minister Blok wees erop dat er juridische onderbouwing nodig is om de maatregelen uit te voeren en dat die onderbouwing niet altijd eenvoudig is. Daarnaast is ook de afweging niet altijd gemakkelijk, want juridische stappen kunnen de opsporing in de weg zitten. "Het zou jammer zijn als de vogel gevlogen is, voordat we iemand kunnen oppakken, doordat andere juridische stappen zichtbaar waren", aldus Blok.
Vandaag heeft Blok een wetsvoorstel dat gemeentes meer bevoegdheden geeft in de strijd tegen terrorisme voor advies naar verschillende instanties gestuurd, zoals naar de Raad voor de rechtspraak en het Openbaar Ministerie.
Meldplicht
In de wet, die door minister Opstelten was voorbereid, is bijvoorbeeld geregeld dat een burgemeester een meldingsplicht kan opleggen. Volgens Blok is dat belangrijk omdat burgemeesters signalen krijgen als iemand extreme gedachten heeft. "In zo'n geval kan bijvoorbeeld beroep worden gedaan op een meldingsplicht, waardoor mensen echt in beeld blijven."
Volgens de minister zou de wet de ontvoering van twee kinderen uit Maastricht naar IS-gebied voorkomen kunnen hebben. "Ik begrijp dat de moeder van deze kinderen al een tijd lang aangaf sympathieën te hebben voor IS. In zo'n geval zou zo'n meldplicht kunnen werken, omdat ze zich dan zou moeten melden bij het politiebureau en niet zomaar verdwenen zou zijn."
Verder zei Blok dat het anti-terreurbeleid breder is en uit 38 maatregelen bestaat. Hij wees ook op de plannen van het kabinet om leerkrachten in het onderwijs te steunen, waarover minister Bussemaker vanmorgen aan de Kamer schreef.