Helaas: deze router heeft geen 5 GHz
NOS Nieuws

Wat kun je thuis doen aan overbelaste wifi?

Draadloos internetten in drukke steden gaat steeds lastiger, blijkt uit onderzoek van het Agentschap Telecom. Een oplossing die het Agentschap aandraagt is overstappen op de 5 GHz-band, maar wat betekent dat? En kan dat zomaar? Vijf vragen aan de techredactie.

Hoe komt het dat wifi overbelast raakt?

Dat komt doordat er ontzettend veel apparaten in gebruik zijn waarmee je draadloos kunt internetten. Al die apparaten communiceren met elkaar en met het internet via een bepaalde radiofrequentie. Vergelijk het met een radiostation, waarvoor je ook op een frequentie moet afstemmen om te kunnen luisteren. Veruit de meeste wifi-apparatuur communiceert via een frequentie rond de 2,4 GHz. In drukke steden zijn er zo veel apparaten die via 2,4 GHz communiceren, dat ze elkaars verbindingen verstoren. Daardoor wordt de internetverbinding trager en instabieler.

Wat is de oplossing?

De tech-industrie had jaren geleden al door dat de 2,4 GHz-frequentie overbelast zou raken. Daarom is in overleg met overheden en toezichthouders besloten ook een andere frequentie in te zetten voor draadloos internet: 5 GHz. Steeds meer apparaten, zoals smartphones, tablets en routers, kunnen overweg met zowel 2,4 GHz als 5 GHz.

Kan iedereen zomaar overstappen naar 5 GHz?

De meeste smartphones, tablets en laptops van de laatste jaren kunnen met de 5 GHz-frequentie overweg. Ook de router, het centrale apparaat in huis waar andere apparaten draadloos mee verbinden, moet 5 GHz ondersteunen. Zodra aan die voorwaarden is voldaan, kun je via 5 GHz internetten.

Gelukkig kunnen veel nieuwe routers tegelijk uitzenden op 2,4 GHz en 5 GHz. Oude mobieltjes kunnen blijven verbinden via 2,4 GHz en nieuwere apparaten verbinden via 5 GHz. Die hebben in drukke gebieden dus een streepje voor.

Hoe je 5 GHz instelt in een router verschilt per fabrikant en zelfs per model. Het beste is om de handleiding erop na te slaan.

Zijn er ook nadelen aan 5 GHz?

Ja, een oude radiowet is deze: hoe hoger de frequentie, hoe kleiner het bereik. Ook kunnen signalen op hoge frequenties minder goed door muren en andere objecten heen. Als je nu via 2,4 GHz nog nét een beetje internet hebt op de slaapkamer, dan is er een grote kans dat een 5 GHz-netwerk het niet gaat halen. Een 5 GHz-signaal heeft dus minder last van storingen, maar reikt ook minder ver.

Hoe zit het met mijn router?

Veel routers die 5 GHz ondersteunen, voegen die mogelijkheid toe aan de naam van het wifi-netwerk. Er staat dan bijvoorbeeld: "Ons wifi-netwerk 5 GHz".

De meeste mensen maken gebruik van een router die ze hebben gekregen van hun internetprovider, zoals kabelmaatschappij Ziggo. Sinds een jaar of twee levert Ziggo routers die ook 5 GHz ondersteunen. Ziggo zegt dat klanten bij de klantenservice terecht kunnen als ze willen weten hoe ze hun apparaten via 5 GHz kunnen laten internetten.

Wie last heeft van een slechte draadloze verbinding en een router heeft zonder ondersteuning voor 5 GHz, kan een nieuwe router kopen. Daarnaast is goed om te kijken of de router op de juiste plek in huis staat. Soms kunnen dikke muren ook storingen veroorzaken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl