De studenten die het Bungehuis bezetten, zijn niet van plan om zich iets aan te trekken van het ultimatum van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Als de bezetters morgen de universiteit niet hebben verlaten, volgt een kort geding en mogelijk een ontruiming.
"Wij verlaten dit pand niet vrijwillig", laat één van hen weten. "Als de politie binnenkomt, hebben we zeker nog leuke verrassingen." De studenten bezetten sinds vrijdag het gebouw van de faculteit Geesteswetenschappen.
"We hebben petities aangeboden, discussies gevoerd, maar er werd niet geluisterd", zegt één van de studenten. "Bezetting was de enige optie." De studenten drongen afgelopen vrijdag om half 5 's ochtends het Bungehuis binnen. Hoe ze dat precies hebben gedaan, willen ze op advies van hun advocaat niet zeggen. Hun zelfgemaakte barricade mag niet gefotografeerd worden.
De studenten krijgen hulp van de bewoners van Vrankrijk, een bekend krakerspand verderop in de straat. De krakers maken soms soep voor ze klaar en geven tips. Ook studenten uit andere steden helpen mee.
Slapen op een kartonnen doos
Het Bungehuis ziet er inmiddels anders uit: het monumentale pand van de faculteit Geesteswetenschappen hangt vol met posters en spandoeken. Studenten lopen rond met bontjassen, sommigen hebben een sjaal voor het gezicht.
De bezetters slapen al een paar nachten in het gebouw, in kleine kamertjes. De geïmproviseerde bedden zijn plat gevouwen kartonnen dozen of een tuinstoel. Op een paar bankstellen liggen kampeerdekens.
Een gang ligt vol met stukken karton, verfbussen, en sjablonen: daar worden de spandoeken gemaakt. Ook is er een keuken: veel studenten helpen met koken, schoonmaken of ze draaien een dag- of nachtdienst om toezicht te houden.
Doordat de UvA de verwarming heeft uitgezet, is het fris in het gebouw. Veel studenten lopen met dikke truien, bontjassen of dekentjes om zich heen.
'Ik word ontslagen'
Ook docenten hebben zich aangesloten bij de bezetting, via een brief of zelfs fysiek. Rudolf Valkhoff, nu zo'n dertig jaar docent algemene culturele wetenschappen aan de UvA, is er al vanaf het begin bij: "Ik wachtte al jaren op verzet van de studenten. Ik ben blij dat het nu eindelijk gebeurt."
Valkhoff is het niet eens met de financiering van de universiteit, waarbij wordt betaald op basis van prestaties. "De consequentie van mijn aanwezigheid is duidelijk: ik word ontslagen." De UvA laat in een reactie weten dat dat niet aan de orde is.
Held
Als het aan hem ligt, verlaat Valkhoff het pand pas wanneer hij met handboeien wordt afgevoerd. Eng vindt hij het wel: "Als ik hoor dat er een politiebusje in de buurt staat, begin ik al te trillen."
De studenten in het Bungehuis noemen Valkhoff een held. Omdat hij de oudste is mag hij op het enige matras slapen.