Zelfs Angenent dreigde Elfstedentocht te missen
Grote opluchting bij leden van de Vereniging de Friesche Elf Steden nu besloten is dat de 'tocht der tochten' openstaat voor alle leden. Wat de 'loting' voor een startbewijs werd genoemd, was een systeem dat vooral zeer ongunstig uitpakte voor jongere schaatsers. En dat zelfs de laatste winnaar van de Elfstedentocht zijn deelname dreigde te kosten.
Eind 2010 werd bekend dat Henk Angenent, winnaar in 1997, een brief had gekregen met de mededeling dat hij niet deel kon nemen als de tocht dat jaar door zou gaan. Hetzelfde gold voor Erik Hulzebosch, de nummer twee van die editie. "Dat is een beetje hoe wij in Nederland met kampioenen omgaan", zei Angenent bitter in De Wereld Draait Door.
Bijdraaien
In diezelfde uitzending probeerde oud-voorzitter Kroes van de Vereniging het systeem uit te leggen: "Er zijn nu eenmaal regels en die zeggen dat ongeveer de helft van de leden wordt uitgeloot, omdat er te veel belangstelling is." Maar ook Kroes kon zich niet voorstellen dat de kwestie niet op de agenda van de eerstvolgende bestuursvergadering zou staan.
Inderdaad draaide het bestuur binnen een maand bij: 'prijswinnaars' kregen alsnog een startrecht voor de eerstvolgende editie. Maar het lotingssysteem, dat door sommige jongere leden als oneerlijk en ouderwets wordt beschouwd, bleef overeind.
In dat systeem had iedereen startrecht die in 1986 al lid was van de vereniging. Mensen die vanaf dat jaar lid waren geworden, mochten om het jaar deelnemen. En het eerste jaar van hun lidmaatschap sowieso niet.
Geen kruisje
Die regels gaan nu dus op de helling. Althans, vanaf volgend jaar. Mocht het deze winter eindelijk weer koud genoeg worden voor een Elfstedentocht, dan doen nog altijd niet meer dan 16.000 mensen mee.
Mensen die zijn uitgeloot, kunnen dan alleen stiekem deelnemen, zonder recht op een Elfstedenkruisje. Zoals Erik Hulzebosch ooit deed.