Veel fijnstof in woonwijken bij Schiphol
Mensen in woonwijken bij Schiphol krijgen net zoveel fijnstof binnen als mensen die langs snelwegen wonen. Dat blijkt uit onderzoek van TNO.
Volgens onderzoeker Menno Keuken gaat het om woonwijken benedenwinds van de luchthaven, in Amsterdam en Amstelveen. De concentratie fijnstof is daar twee tot drie keer zo hoog als op andere locaties in Nederland, vergelijkbaar met woonplekken vlak langs de snelweg.
Risico's
Fijnstof komt vrij bij de verbranding van benzine, diesel en kerosine. Volgens Milieudefensie stoot een opstijgend verkeersvliegtuig per seconde evenveel fijnstof uit als een miljoen vrachtwagens die 80 kilometer per uur rijden in hetzelfde tijdsbestek.
Gezondheidsdeskundigen van de Universiteit Utrecht en de GGD gaan onderzoeken welke risico’s de hoge concentratie fijnstof met zich meebrengt voor de inwoners van de wijken. Volgens Onno van Schayck, hoogleraar preventieve geneeskunde, kunnen mensen last krijgen van luchtweginfecties en hart- en vaatproblemen.
Levensverwachting
Eerder onderzoek heeft aangetoond dat de levensverwachting van mensen die langs de snelweg wonen twee tot drie maanden korter is dan het gemiddelde. Van Schayk vermoedt dat dit ook het geval is voor de omwonenden van Schiphol.
Volgens Milieudefensie leven die mensen maar liefst vier maanden tot een jaar minder. "Dit komt bovenop de verslechterde gezondheid die zij sowieso al moeten ervaren door de luchtvervuiling van verkeer en andere bronnen." De organisatie vindt de cijfers "extreem zorgwekkend'' en eist snel aanvullend onderzoek.