NOS Nieuws

Zwarte lijst voor medewerkers in de zorg

  • Bas de Vries

    NOS Net-redacteur

  • Bas de Vries

    NOS Net-redacteur

Er komt een zwarte lijst van zorgpersoneel dat zich schuldig heeft gemaakt aan diefstal of mishandeling. Daarmee kan worden voorkomen dat deze medewerkers na ontslag meteen weer elders in de zorg aan de slag gaan. Op dit moment kunnen instellingen niet controleren of sollicitanten iets op hun kerfstok hebben.

Het zogenoemde 'Waarschuwingsregister Zorg & Welzijn' wordt vanmiddag gelanceerd op een symposium in Den Haag. Initiatiefnemer is ZorgZijn Werkt, een kleinere werkgeversorganisatie in de zorg. Het beveiligde register is goedgekeurd door de Nederlandse ‘privacywaakhond’, het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP). Het waarschuwingsregister is voor werknemers in de thuiszorg, verpleeg- en verzorgingshuizen, gehandicaptenzorg en jeugdzorg.

Ontslagen

Hoeveel medewerkers jaarlijks in de fout gaan, is niet duidelijk. De bedenkers van het register schatten dat een betrekkelijk kleine groep van 1 tot 3 procent van de 1,3 miljoen zorgmedewerkers, uitzendkrachten, vrijwilligers en stagiaires zich schuldig maakt aan zaken als diefstal en mishandeling. Omdat het bijvoorbeeld bij ouderen en gehandicapten om zeer kwetsbare groepen gaat, kunnen de gevolgen groot zijn.

Aangesloten instellingen kunnen voortaan onder strikte voorwaarden in het register kijken of sollicitanten of personeelsleden op de zwarte lijst staan. Zij vinden daar alleen mensen tegen wie aangifte is gedaan en die zijn ontslagen.

Waterkoker

Opname in het register is niet voor de eeuwigheid; dat gebeurt voor minimaal twee en maximaal vier jaar. "En er wordt natuurlijk ook gelet op de redelijkheid", zegt een woordvoerder van ZorgZijn Werkt. "Een stagiair die een keer een waterkoker heeft meegenomen, komt niet meteen in het register."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl