Otter verplicht beter beschermen
Oversteekplaatsen voor otters moeten veiliger worden gemaakt. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag beslist in een zaak die was aangespannen door natuurorganisaties. Het betekent dat de overheid tunnels onder wegen moet aanleggen en richels onder bruggen, zodat de otter kan oversteken zonder aangereden te worden.
Stichting Das&Boom en Otterstation Nederland spanden de rechtszaak aan omdat ze vrezen dat de otter opnieuw uitsterft in Nederland. In Nederland leven ruim 100 otters. Vorig jaar werden er zeker 21 doodgereden en dit jaar tot nu toe al 31, zegt onderzoeksbureau Alterra.
Niet voldoende
Op sommige plaatsen is al wel werk verricht om de otters te helpen, maar is het volgens de natuurclubs niet voldoende afgemaakt, zoals bij de A7 bij Oudehaske. "Er ligt daar heel mooi een loopplank, een soort brugachtige constructie, en daarnaast een raster. Dat hekwerk stuurt de otter richting de plank om zo veilig naar de andere kant te komen. Alleen is het raster niet af, en komt er dus toch soms een otter op de drukke weg terecht", zegt Addy de Jongh van stichting Otterstation.
De 21 urgente verkeersknelpunten moeten binnen een jaar worden aangepast, stelt het hof. Er zijn ook 79 potentiële knelpunten, maar daar hoeft de overheid voorlopig nog niets aan te doen. De overheid wordt daartoe verplicht omdat de otter een beschermde status heeft.
Vorig jaar gaf de rechter de natuurclubs ook gelijk. Het ministerie van Economische Zaken ging tegen die uitspraak in beroep.
Uitgestorven
De otter was uitgestorven in Nederland; in 1988 werd het laatste exemplaar doodgereden in de buurt van Joure. Het dier had te kampen met vervuiling, meer verkeer en de versnippering van het leefgebied.
In 2002 werd actie ondernomen door de overheid om de dieren te herintroduceren in de Nederlandse natuur. Sindsdien groeit het aantal gestaag. Maar tegelijkertijd wordt tweederde van de otters doodgereden, vooral jonge exemplaren.