'Miljonairsvrouw zijn is geen makkie'
Door correspondent Tijn Sadée in Antwerpen
Ze mist de extravaganza. "Bij ons in Kazachstan gaat het er op dit soort evenementen veel wilder aan toe", zegt de jonge vrouw halverwege de vip-night van de Millionaire Fair in Antwerpen. "Meer glitter, meer show."
Aanstaand weekend is de door de Nederlander Yves Gijrath georganiseerde beurs voor miljonairs, dit keer in de Antwerp Expo, open voor publiek. Maar dan zit de Kazachstaanse al weer thuis, in haar villa in belastingparadijs Brasschaat. Zij had met haar man en honderden andere miljonairs donderdagavond al een besloten feestje. "Miljonairsvrouw zijn is geen makkie", zegt ze. "Ik zou het liever zelf worden met hard werken." Haar dertig jaar oudere, Nederlandse echtgenoot is rijk geworden met vastgoed. Ze heeft nu al een zware job. We hebben twee prachtkinderen en daar zorg ik voor."
Geheimzinnig
Terwijl rijke Belgen en Nederlanders in galajurken en smokings over de rode loper naar binnen komen, trekt organisator Gijrath nerveus aan een sigaret. Op de kritiek van de Kazachstaanse, dat het "wat sobertjes" is, reageert hij fel. "In Kazachstan ben je miljonair als je er bij was toen de buit onderling werd verdeeld. Dan heb ik meer respect voor Nederlandse en Belgische miljonairs die hun vermogen met eigen kracht hebben opgebouwd."
Nederland kent ruim 120.000 miljonairs, België 60.000. Hoe men zijn rijkdom toont, verschilt nogal volgens Gijrath. "De Nederlander laat graag zien wat hij heeft, terwijl de Belg er geheimzinnig over doet."
Vijfhonderdduizend euro moet de Maybach kosten, licht de salesmanager van de luxe auto-stand toe. "Dat is dan wel inclusief btw."
Smaakmakers
Verderop in de Expo-zaal staat naast de oesterbar een bubbelbad. Do you think I'm a nasty girl, zingt een meiden-coverband. De eerste naaldhakjes betreden de dansvloer.
De vip-avond is een parade van prachtig uitgedoste dames. "Zij zijn de smaakmakers", zegt Arthur Rodenburg, makelaar in het Belgische Brasschaat waar veel vermogende 'Nederbelgen' zich hebben gevestigd. "Veel miljonairs zijn met een tweede leg begonnen en hun vrouwen, zeg maar de 'tweede editie', zijn de baas over inrichting van huis en vrije tijd." Een gezond fenomeen, vindt Rodenburg. "Zij houden hun mannen scherp en jong."