Rechter beperkt immigratiewet Arizona
Een Amerikaanse rechter heeft de strenge anti-immigrantenwet van de staat Arizona deels geblokkeerd. Het gaat om de meest omstreden delen van de wet.
Volgens die bepalingen zouden agenten in Arizona een arrestant om zijn papieren mogen vragen als ze denken dat hij illegaal in het land is.
Ook vonniste de rechter dat het niet verboden is als iemand bij arrestatie geen immigratiepapieren kan laten zien, zoals in de wet stond. Verder stelde de rechter dat het illegale immigranten niet verboden kan worden om werk te zoeken of te werken.
Republikeinen
De strenge anti-immigratiewet was ingediend en drie maanden geleden goedgekeurd door het parlement in Arizona, dat wordt gedomineerd door Republikeinen. Hij zou middernacht vandaag in werking treden.
Met de wet wilde het parlement de instroom van illegale immigranten uit buurland Mexico indammen. Ook moet de maatregel de drugshandel en criminaliteit aan banden leggen. De wet treedt donderdag wel in werking, maar dan zonder de omstreden strenge bepalingen.
Racisme
President Obama was allerminst gelukkig met de wet, omdat hij vindt dat individuele staten zich niet met het immigratiebeleid mogen bemoeien, dat in zijn ogen op federaal niveau geregeld moet worden. Burgerrechtengroeperingen vreesden voor arrestaties op basis van huidskleur. Buurland Mexico klaagde eveneens over discriminatie van zijn burgers.
Rechter Susan Bolton schreef in de verantwoording van het vonnis dat de VS "onherstelbare schade" op zou lopen als zij delen van de wet niet zou blokkeren. De vrijheid van legale immigranten zou in gevaar komen als illegale immigraten telkens om hun verblijfsstatus zou worden gevraagd.
Het ministerie van Justitie was blij met de uitspraak, hoewel die tijdelijk is. Het erkende wel dat het hele immigratiesysteem verrot is. "Maar een eigen immigratiesysteem op staatsniveau zou het federale immigratiebeleid verstoren en dat is uiteindelijk alleen maar contraproductief", zei een woordvoerster.
Hobbel in de weg
De gouverneur van Arizona heeft al gezegd dat zij in beroep gaat. "Dit is een hobbel op de weg", zei gouverneur Jan Brewer die voorstander is van de wet.
"Natuurlijk weten we dat immigratie de verantwoordelijkheid is van de federale overheid, maar wij gaan ze helpen om die verantwoordelijkheid te nemen."
Het hoger beroep zal nog wel een tijd op zich laten wachten. Uiteindelijk kan de zaak bij het Hooggerechtshof komen.