liveblog
NOS NieuwsAangepast

Reacties op poleposition van Verstappen • Q2 kort stilgelegd door fakkel

liveblog gesloten

We sluiten de de dag af met een blije Verstappen

Ook in een langere reactie toont Max Verstappen zich uiteraard zeer tevreden met zijn poleposition.

Hiermee sluiten we het liveblog over de Grand Prix in Zandvoort voor vandaag. Morgenochtend zijn wij terug en blikken wij vooruit op de race, die om 15.00 uur begint. Fijne avond!

Verstappen na behalen poleposition: 'Goed opgepakt na moeilijke eerste dag'

Ook Russell baalt van de gegooide fakkel: 'Het is levensgevaarlijk'

Ook George Russell van Mercedes is niet blij met het feit dat er een fakkel op de baan werd gegooid, waardoor de kwalificatie even stil moest worden gelegd.

"De sfeer hier is absoluut de beste van het hele seizoen. Je merkt aan alles dat men hier tijd, energie en geld in heeft gestoken om er een echt evenement van te maken. Maar het is zo jammer voor alle andere fans dat de sessie door zo iemand tien minuten stil komt te liggen. Dat mag niet gebeuren: het is levensgevaarlijk."

Russell benadrukt dat hij enorm geniet van de Nederlandse racefans. "Het zou daarom ook zonde zijn als ze verbannen worden. Maar fans moeten het voor iedereen aangenaam houden en niet vergeten dat dingen op de baan gooien voor de rijders echt heel gevaarlijk is."

Fietsers ploegen door het zand om bij GP te komen

Het lijkt zo lekker makkelijk, met de fiets naar de Grand Prix, maar dat viel voor fietsers van IJmuiden naar Zandvoort toch wat tegen.

De snellere duinenroute is namelijk afgesloten. "We konden vanaf ons hotel in IJmuiden 20 kilometer om de duinen heen fietsen, of 7 kilometer over het strand fietsen", zegt een man tegen NH Nieuws. "We hebben kozen voor dat laatste, maar dit ploegen door het zand is wel erg zwaar. Het was een hele tocht, hopelijk zijn we nog op tijd voor de derde vrije training."

Ook een aantal andere fietsers koos ervoor om te fietsen door het zand, is te zien bij NH Nieuws.

Treinen stoppen mede door F1-kwalificatie niet op Amsterdam Bijlmer Arena

Het was al vroeg druk rond de Johan Cruijff Arena, omdat er tussen 14.15 en 20.30 uur geen treinen stoppen op station Bijlmer Arena.

Vele Ajaxfans waren daarom ruim voor de aftrap van 16.30 uur bij het stadion. Vanavond zijn ook twee concerten in het gebied, met tienduizenden bezoekers. Omdat vanwege de F1-kwalificatie ook vele duizenden mensen uit Zandvoort langs het station reizen is besloten dat treinen niet op het station stoppen. Bij station Duivendrecht stoppen minder treinen om dezelfde reden.

Mick Schumacher in opperbeste stemming

De prestatie van Mick Schumacher sneeuwt wat onder door al het Max Verstappen-nieuws, maar hij reed een uitstekende kwalificatie en eindigde op de achtste plaats.

Na afloop deelde de Haas-coureur petten uit aan gelukkige fans.

Kijk naar een samenvatting en analyse van de kwalificatie

Bekijk hier de samenvatting van de kwalificatie en een analyse van oud-F1-coureur Jan Lammers.

Horner trots op veerkracht Verstappen

Christian Horner, teambaas van Red Bull, keek met veel waardering naar de prestatie van Max Verstappen, die poleposition onder de neus van Charles Leclerc weg wist te kapen.

Horner onder de indruk van veerkracht Verstappen: 'Geweldig herstel getoond'

Oud-kampioen Hill grapt over oranje fakkels

Ook oud-wereldkampioen Damon Hill geeft zijn mening over het 'fakkelincident'.

Hij grapt dat oranje flares verboden zouden moeten worden. Het woord flares betekent in het Engels zowel rookfakkels als broek met wijde pijpen.

Verstappen viert pole met Verhoeven

Max Verstappen werd na zijn poleposition gefeliciteerd en opgetild door kickbokskampioen Rico Verhoeven.

Max Verstappen wordt opgetild door Rico Verhoeven na het behalen van poleposition

Verstappen over fakkel op de circuit: 'Stom om dat te doen'

De kwalificatie lag kort stil vanwege een rookfakkel op het circuit. Verstappen noemt de actie van de fakkelgooier "dom". "Zo stom om dat te doen. Het is voor niemand goed. Je wordt eruit gegooid en de sessie wordt gestopt, want het is gevaarlijk. Doe het gewoon niet."

Leclerc: 'Was een geweldige laatste ronde van Max'

Charles Leclerc was heel dicht bij poleposition, maar zag Verstappen op de valreep de snelste tijd klokken. "Het scheelde heel, heel weinig. Max reed een geweldige ronde aan het einde."

Toch is de Ferrari-coureur tevreden met de kwalificatie. "Onze auto werd met de sessie beter. In het begin was ik bezorgd, want Max was op oude banden al zoveel sneller. In de derde sessie kwam het wel allemaal samen voor ons. De laatste ronde was goed genoeg voor P2."

Verstappen bedankt fans op tribunes na spannende kwalificatie

"Het is super om zo veel oranje op de tribunes te zien", vertelt een blije Verstappen. Hij bedankt de fans en krijgt uit handen van Rico Verhoeven de trofee voor het behalen van poleposition.

"Het is ongelofelijk. Zeker na gisteren", zegt de Nederlander. "Dat was een moeilijke dag. het hele team heeft hard gewerkt om het tij te keren. We hadden vandaag weer een snelle auto, maar het was heel spannend."

Verstappen pakt pole!

Max Verstappen doet het en pakt poleposition! Met een geweldige laatste run verbetert hij de tijd van Leclerc.

Nog 2 minuten in Q3: Coureurs gaan voor ultieme poging

Na een paar minuten in de pits rijden de coureurs de baan weer op voor een laatste poging om een verbeterde tijd neer te zetten.

Nog 6 minuten in Q3: Leclerc duikt onder tijd Verstappen

Charles Leclerc is nét sneller (0.095) dan Verstappen en klokt de snelste tijd. Lewis Hamilton was iets langzamer.

Nog 9 minuten in Q3: Verstappen begint goed

Max Verstappen rijdt de beste tijd van het weekend tot nu toe: 1.10,515.

Q3 is begonnen: wie pakt pole?

De derde en beslissende kwalificatiesessie is van start gegaan. Max Verstappen is als eerste de baan op.

‘Rookfakkelwerper van de tribune verwijderd’

De tweede kwalificatiesessie lag even stil vanwege een fakkel op de baan. De gooier van de rookfakkel is inmiddels verwijderd van de tribune, meldt Viaplay.

Het gebruik van rookfakkels door publiek is officieel verboden op F1-circuits. In Zandvoort werd het publiek daarvan op de hoogte gesteld via matrixboorden buiten het circuit. Ook wordt het omgeroepen tijdens de kwalificatie.

Hoewel gebruik verboden is, smokkelen fans op veel circuits de fakkels naar binnen. Vorig jaar was tijdens de race in Zandvoort op sommige momenten een enorme oranje walm te zien boven het circuit vanwege de fakkels.

De rookpluim van het vuurwerk dat tijdens de tweede kwalificatiesessie op het asfalt gegooid werd

Einde van Q2: Verstappen zet derde tijd neer, Sainz het snelst

De tweede kwalificatiesessie is afgelopen en Max Verstappen heeft de derde tijd geklokt. Sainz en Russell waren iets sneller.

Afvallers zijn Gasly, Ocon, Alonso, Zhou en Albon. Schumacher zet knap de negende tijd neer.

Nog 4 minuten in Q2: Albon strijdt met Gasly

Met nog een paar minuten te gaan knokken Alexander Albon en Pierre Gasly om een plek in Q3. In de top is niets veranderd.

Alle duiven op Zandvoort shahalalie shalala

De duiven op Zandvoort zijn niet bang uitgevallen. Ze blijven aan de rand van het circuit lopen. Diverse coureurs hebben er al iets over gezegd op hun boordradio. De marshals op de baan proberen ze af en toe te verjagen.

Nog 7 minuten in Q2: Hamilton zet tweede tijd neer

De snelste tijd van Max Verstappen staat nog steeds. Lewis Hamilton was iets trager en klokt de tweede tijd.

Nog 10 minuten in Q2: Verbeterde tijd Verstappen

Max Verstappen heeft zojuist een uitstekende tijd neergezet: 1.10,927. Ook Sergio Pérez is snel. Het is nu wachten op rondes van Mercedes en Ferrari.

Even terugblikken: de verschillen tussen de coureurs in Q1

De snelste rondetijd van Verstappen en Hamilton in het eerste deel van de kwalificatie was nagenoeg gelijk. De verschillen tussen alle coureurs zijn op Twitter fraai in jarentachtigstijl in beeld gebracht door F1Visualized:

Nog 13 minuten in Q2: Sessie hervat

Q2 is hervat en Max Verstappen is de eerste die de baan op is gegaan.

Nog 14 minuten in Q2: Rode vlag

Er is een rode vlag omdat er een oranje rookfakkel, die verboden zijn op het circuit, op de baan is geworpen. Er wordt nu dus even niet gereden.

Het is vooral voor Alexander Albon erg vervelend, want hij was al aan zijn eerste ronde bezig. Om 15.32 wordt de sessie hervat.

Q2 is begonnen

Het tweede gedeelte van de kwalificatie is onderweg.

Einde Q1: Onder anderen Vettel en Ricciardo vallen af

Het eerste deel van de kwalificatie (Q1) zit erop. De snelste tijd is voor Verstappen (1.11,317)

De rijders die afvallen zijn Nicholas Latifi, Daniel Ricciardo, Kevin Magnussen en Valtteri Bottas. Ook Sebastian Vettel haalt Q2 niet, hij leek in zijn laatste run goed op weg, maar schoot van de baan af.

Nog 3 minuten in Q1: Vettel strijdt voor Q2

Max Verstappen is tot nu toe het snelst. Sebastian Vettel reed de zestiende tijd en moet dus flink gas geven om Q2 te halen.

Charles Leclerc was 0.126 langzamer dan Verstappen.

Nog 6 minuten in Q1: Oppassen in bocht 12

Bijna leek Max Verstappen balans te verliezen bij het ingaan van de twaalfde bocht. Het liep uiteindelijk goed af.

Verstappen heeft de snelste tijd nog steeds in handen.

Treinverbinding Amsterdam richting Zandvoort korte tijd verstoord

Het treinverkeer van Amsterdam richting Haarlem heeft rond 14.30 uur een klein half uur stilgelegen vanwege een beschadigd spoorwegviaduct.

Dat betekende ook dat Zandvoort vanaf Amsterdam niet meer met de trein te bereiken was. Voor de meeste F1-fans zal dat overigens niet voor veel hinder hebben gezorgd: die waren al op het circuit voor de kwalificaties.

Nog 10 minuten in Q1: sterke tijd Verstappen

Verstappen zet een tijd van 1.11.317 neer. Het is de snelste tijd tot nu toe. Hij houdt Charles Leclerc en Carlos Sainz achter zich.

Nog 13 minuten in Q1: Verstappen de baan op

De in oranje geklede fans juichen. Daar is Max Verstappen.

De kwalificatie is begonnen!

De kwalificatie van de GP in Zandvoort is van start gegaan. Er staat ons een spannende strijd om poleposition te wachten. Omdat het circuit van Zandvoort relatief klein is, zullen de tijden minder uit elkaar liggen dan op langere circuits.

Dit staat er te gebeuren tijdens de kwalificatie

De kwalificatie bestaat uit drie gedeeltes (Q1, Q2 en Q3) en duurt in totaal een uur. Na ieder deel vallen de traagste vijf coureurs af. Uiteindelijk blijven er tien over die om poleposition knokken.

Wie start er morgen op poleposition?

We gaan bijna beginnen aan de kwalificatie. De grote vraag is of Max Verstappen zich van poleposition kan verzekeren.

Hij viel op vrijdag stil tijdens de eerste vrije training en reed een matige tweede oefensessie. Vandaag toonde hij herstel op de derde vrije training.

Over een half uur begint het échte werk

Na drie vrije trainingen is het straks tijd voor de kwalificatie voor de GP in Zandvoort.

Modieus op het circuit: Lewis Hamilton en George Russell

Mercedes-coureurs Lewis Hamilton en George Russell zijn meestal op de baan te zien in hun Mercedes-overalls. Maar bij hun aankomst op circuits tonen zij vaak hun modieuze kant. Zo ook de afgelopen dagen op Zandvoort. Een overzicht:

  • AFP
    Lewis Hamilton droeg vandaag een witte overall
  • AFP
    George Russell kwam vandaag aan in een modieuze coltrui van zijn sponsor
  • ANP/ Hollandse Hoogte / Michael Potts
    De aankomst van Hamilton gisteren
  • SIPA Press France
    Russell droeg donderdag een casual witte trui
  • Reuters
    Donderdag hulde Hamilton zich in het wit

Fans hebben vertrouwen in Verstappen: 'Het is toch z'n thuiscircuit'

Zo'n 105.000 bezoekers zijn vandaag in Zandvoort voor de tweede dag van de Grand Prix. Gehuld in oranje blikken ze vooruit op de kwalificatie en de race van morgen.

Zandvoort kleurt oranje, fans hebben vertrouwen in Verstappen: 'Thuiscircuit'

Eerbetoon aan Jos Verstappen

Max Verstappen draagt dit weekend een speciale helm. Het is een eerbetoon aan zijn vader Jos, die als F1-coureur met een helm met typerende rode en blauwe schuine strepen reed.

Op de eerste foto hieronder zie je de helm waar Max vandaag in rijdt, op de tweede plaat zie je Jos met zijn helm op tijdens een demonstratierace in Zandvoort in 2000.

Fan scoort handtekeningen van coureurs

Voor deze Braziliaanse fan is het raceweekend op Zandvoort al deels geslaagd: ze staat vaak op de juiste plekken en heeft de handtekeningen van Mercedes-teambaas Toto Wolff, Ferrari-coureur Charles Leclerc en Sebastian Vettel (Aston Martin) te pakken.

Beluister de kwalificatie op NPO Radio 1

De kwalificatie is behalve in dit blog ook live te volgen op NPO Radio 1. De speciale uitzending van Langs de Lijn uit Zandvoort begint om 15.00 uur, met coureurs Jeroen Bleekemolen en Bent Viscaal als analisten.

Derde tijd Verstappen in derde vrije training, Leclerc opnieuw de snelste

Na een door autopech mislukte eerste vrije training en een achtste rondetijd in de tweede heeft Max Verstappen in de derde en laatste vrije training voor de Grand Prix van Nederland de derde tijd gerealiseerd. Charles Leclerc was net als in de tweede training het snelst van allemaal.

De samenvatting van de training lees je via onderstaande link. De kwalificatie begint om 15.00 uur.

Einde laatste vrije training: toptijden liggen dicht bij elkaar

De derde vrije training is ten einde. Charles Leclerc zet de snelste tijd neer (1.11,632), gevolgd door George Russell en Max Verstappen. De verschillen zijn klein.

Nog vijf minuten: derde tijd voor Verstappen

Max Verstappen heeft nu naar Charles Leclerc en George Russell de derde tijd neergezet. Hij had zojuist even wat moeite inde Hugenholtzbocht en ging even over de kerbstones. Het liep uiteindelijk gewoon goed af.

Nog tien minuten: Leclerc nu de snelste

Lang was de snelste rondetijd in handen van Max Verstappen, maar inmiddels zijn vier coureurs sneller geweest. De rapste ronde was van Charles Leclerc.

Daarna volgen George Russell, Carlos Sainz en Lewis Hamilton.

Sainz verbetert tijd Verstappen

Carlos Sainz klokt de snelste tijd van de dag tot nu toe: 1.11,971. Dat is 0.225 sneller dan Verstappens beste rondje.

Nog 20 minuten: Verstappen rijdt met nieuwe afstelling

Er werd even wat gesleuteld aan de wagen van Verstappen. Inmiddels rijdt hij rond met een iets andere afstelling. Zijn ronde van 1.12,196 heeft hij nog niet verbeterd. Zijn tijd is nog steeds de snelste.

Charles Leclerc stond een tijdje in de pits, maar zijn auto is er weer klaar voor.

Uitkijken voor Zandvoortse vogels

Het is in Zandvoort oppassen voor overstekende duiven, zo blijkt uit deze post op Twitter. George Russell van Mercedes schiet er rakelings langs.

Nog 30 minuten: Leclerc en Hamilton sneller dan Sainz

We zijn op de helft van de derde vrije training. Verstappen heeft voorlopig de snelste tijd neergezet. Charles Leclerc en Lewis Hamilton volgen.

In tegenstelling tot Verstapen heeft Sergio Pérez zijn draai nog niet gevonden. Hij reed de negende tijd.

Verstappen door de Hugenholtzbocht

Max Verstappen staat nu al even in de pits, maar ging zojuist op snelheid door de Hugenholtzbocht.

Koning waarschijnlijk niet naar Zandvoort

Vorig jaar was hij er nog twee dagen bij, maar waarschijnlijk zal koning Willem-Alexander dit jaar niet naar de Grand Prix komen. Hij kampt nog met de naweeën van een longontsteking.

Zijn neven prins Bernhard junior (mede-eigenaar van het circuit) en Pieter-Christiaan zijn er dit jaar wel weer bij.

Vorig jaar keek de koning nog toe op de zaterdag

Nog 40 minuten: Verstappen verbetert eigen tijd

Verstappen heeft er al flink wat rondes op zitten en het gaat beter dan gisteren. Hij heeft zijn eigen tijd verbeterd naar 1.12,196 en is tot nu toe de snelste.

Over de boordradio klaagde Verstappen wel even over een gebrek aan grip. Carlos Sainz heeft de tweede tijd neergezet en was 0.7 seconde trager dan Verstappen.

Verstappen stuk sneller dan Pérez

Max Verstappen doet 1.12,309 over zijn eerste ronde. Voorlopig de snelste tijd van het weekend.

Verstappen de baan op

Daar is Verstappen. Hij rijdt de pitstraat uit voor zijn eerste rondjes van vandaag. Er klinkt luid gejuich op de tribunes.

Nog 50 minuten: Pérez nog steeds zoekende

Sergio Pérez lijkt nog steeds wat moeite met zijn wagen te hebben en verliest mede door overstuur wat tijd. Hij klokt uiteindelijk 1.13,603.

We zijn weer los!

De derde en laatste vrije training is begonnen! Van de Red Bulls is Sergio Pérez als eerste de baan op.

Vrije training begint bijna

Nog een paar minuten en dan begint de laatste vrije training. Er is een zee aan mensen aanwezig op het circuit van Zandvoort,

Laatste vrije training begint om 12.00 uur

We maken ons op voor de laatste vrije training van dit weekend. De teams hebben vanaf 12.00 uur nog een uur om de allerbeste afstelling voor hun auto te vinden. Grote vraag is: doet de auto van Max Verstappen vandaag wel wat de coureur ervan verlangt?

Verstappen en Pérez lopen het circuit op

Veel fietsers onderweg naar Zandvoort

Voor fans die de Grand Prix van Zandvoort willen bezoeken, is het niet toegestaan om met de auto te komen. Dat levert naast volle treinen ook drukte op de fietspaden op. Vanuit de richting van Haarlem is een onafgebroken stoet fietsers te zien.

Hoe zit het met die versnellingsbak van Verstappen?

De eerste training van Max Verstappen kwam gisteren al na tien minuten tot een einde. Dat kwam door een kapotte versnellingsbak in zijn RB18. Waarom ging dat ding eigenlijk stuk en hoe erg is dat?

Louis Dekker, F1-commentator van de NOS: "Teams hebben een voorraad met onderdelen en de oudste en kwetsbaarste delen gebruiken ze op vrijdag. De beste en nieuwste bewaren ze voor zondag bij de race."

"Dat zo'n oude versnellingsbak dan kapot gaat ergens in de training is niet zo erg, maar het gebeurde nu al heel snel. Dat kost het team van Red Bull wel erg veel waardevolle informatie, want ook Sergio Pérez rijdt op de afstelling van Verstappen."

Waar komt de naam Tarzanbocht vandaan?

Een van de bekendste en meest spectaculaire stukken van het circuit van Zandvoort is de Tarzanbocht. Het is een lange trechterbocht die zich uitstekend leent voor inhaalacties en waar een crash op de loer ligt.

Maar de vraag die zich vooral opdringt, is natuurlijk waar die gekke naam vandaan komt. Dat heeft niet direct te maken met de iconische film Tarzan, maar met een Zandvoorts aardappelveldje dat moest wijken voor het circuit.

Het Jeugdjournaal legde het uit:

Alles weer koek en ei tussen McLaren en Alpine?

Gisteren kwam er een eind aan een soap in de Formule 1. De Australische autocoureur Oscar Piastri rijdt volgend jaar voor McLaren. Eind augustus maakte concurrerend team Alpine bekend dat Piastri voor hen zou rijden in de Formule 1, wat kort daarna door de Australiër werd ontkend.

Het leidde tot een juridisch onderzoek en McLaren trok uiteindelijk aan het langste eind. Piastri bleek al op 4 juli een contract te hebben getekend bij de renstal.

Vanochtend ontmoeten teambazen Otmar Szafnauer (Alpine) en Andreas Seidl (McLaren) elkaar in Zandvoort en schudden ze elkaar de hand.

Alpine-teambaas Otmar Szafnauer (links) schudt de hand van Mclaren-teambaas Andreas Seidl

Dikke rijen op station Sloterdijk

Het is flink druk op stations waar treinen richting Zandvoort rijden. Op station Sloterdijk in Amsterdam staan er rijen tot voor de ingang.

Aangezien de kwalificatie pas om 15.00 uur begint, zal het er voorlopig waarschijnlijk niet minder druk op worden.

Eerste race van de dag: bekende namen in de Formule 3

Schumacher, Leclerc, Montoya en Trulli. Dat zijn bekende namen in de wereld van de Formule 1, maar de jongens met deze achternamen nemen het momenteel in Zandvoort tegen elkaar op in de sprintrace van de Formule 3.

In deze raceklasse komen onder anderen David Schumacher, Arthur Leclerc, Sebastian Montoya en Enzo Trulli in actie. David Schumacher is de neef van legendarische coureur Michael (zevenvoudig F1-kampioen, 91 Grand Prix-overwinningen) en Arthur Leclerc is het broertje van huidige Ferrari-coureur Charles (tot nu toe vijf overwinningen).

Sebastian Montoya is de zoon van oud-coureur Juan Pablo (zeven overwinningen in de F1) en de vader van Enzo Trulli is Jarno (één overwinning in de F1).

Politie sluit tankstation in Zandvoort vanwege drukte

De politie heeft een tankstation gesloten dat aan de boulevard van Zandvoort ligt. Het tankstation had een actie waarbij mensen voor 1,11 euro per liter konden tanken, waarschijnlijk een verwijzing naar het startnummer 1 van Max Verstappen. Een stoet van toegesnelde automobilisten veroorzaakte al snel een verkeersopstopping.

Omdat de weg ook een route is waarlangs ambulances, brandweerwagens en politie moeten rijden (een zogeheten calamiteitenroute) is besloten het tankstation te sluiten, maakt de gemeente zojuist bekend.

Russell eert Serena Williams

George Russell van Mercedes deelde op Twitter een mooie hommage aan Serena Williams. De Amerikaanse tennisvedette neemt hoogstwaarschijnlijk afscheid van haar sport.

Russell zelf liet gisteren geen verkeerde indruk achter in de vrije trainingen. In de eerste oefensessie zette hij de snelste ronde neer. In de tweede training zakte hij wat weg en waren er vier coureurs sneller.

Ook op strand F1-wagen

Niet alleen op het circuit van Zandvoort zijn F1-auto's te zien. Ook bij het strand daar vlakbij is een auto van Red Bull te zien. Met zonsondergang was dat gisteren een mooi gezicht.

Nieuwe dag en nieuwe kansen voor Red Bull

Voor Red Bull was gisteren geen lekkere dag. Op de eerste vrije training kwam Max Verstappen tot stilstand door pech aan zijn wagen en in de tweede oefensessie was hij minder snel dan gehoopt.

De strategen van het team hebben de hele avond en nacht gehad om te werken aan het strijdplan voor vandaag. Op de derde vrije training (12.00 uur) zal blijken of Verstappen zijn normale snelheid weer heeft en tijdens de kwalificatie (15.00 uur) moet hij het dan echt laten zien.

Mensenstroom komt op gang

Het gaat nog veel drukker worden, maar op de boulevard in Zandvoort en op het station zijn al veel mensen te zien die naar het circuit lopen. De oranje kleur overheerst,

  • NOS/Marc Hamer
    F1-fans op de boulevard in Zandvoort
  • ANP
    Ook op station Zandvoort is het al druk

Marshals zijn er al vroeg bij

Voor de marshals, de mensen naast de baan die onder meer helpen om de veiligheid van de coureurs te waarborgen, begon de dag op Zandvoort al vroeg: om 7.00 uur waren er al veel op de baan.

Directeur Zandvoort: 'Als je naar een GP wil, moeten wij in je topdrie staan'

Als organisator van een grand prix kan het nooit kwaad een andere race te bezoeken. Goed voor de contacten, om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen in het wereldje en om inspiratie op te doen. Maar waar kun je dan even rustig gaan zitten of vergaderen?

Imre van Leeuwen, een van de directeuren van de Grand Prix van Nederland, neemt je in dit artikel mee over het circuit van Zandvoort:

Niet iedereen blij met Formule 1: 'Schade aan natuur groot'

Naast de duizenden uitgelaten fans, zijn er ook mensen minder blij met het Formule 1-circus in Zandvoort. Zo maakt de organisatie Vrienden van de Middenduin zich zorgen over de overlast.

Voorzitter Ed Prins noemt als eerste de geluidsoverlast: "Ik woon zelf op vier kilometer van het circuit, maar ik hoor thuis veel kabaal." Als het bij dit raceweekend zou blijven, is dat niet zo'n probleem voor Prins: "Maar door het succes is het nu het hele jaar druk, met races, bedrijfsuitjes en evenementen. Dat is heel verstorend voor mensen die rustig een balletje willen slaan op de golfclub of willen fietsen of wandelen in de natuur."

Daarnaast wijst de organisatie op de overlast voor natuurgebied Middenduin: "Hier leven zandhagedissen, rugstreeppadden en konikpaarden en er is de kenmerkende duinbegroeiing. Wij blijven benadrukken dat de schade aan de natuur groot is door stikstofuitstoot, en fijnstofdeeltjes van de banden." Prins zegt in gesprek te zijn met de organisatie van de Formule 1 over verbeteringen. Hij stelt onder meer geluidswallen voor tegen de herrie en ook zouden races zoveel mogelijk buiten het broedseizoen gehouden moeten worden.

Vanmiddag kwalificatie, voorafgaand derde en laatste vrije training

Vandaag staat in het teken van de kwalificatie voor de race van morgen. Die kwalificatie begint om 15.00 uur. Om 12.00 uur is er eerst nog een derde vrije training. Die duurt een uur.

De eerste auto's gaan om 10.25 uur het circuit op. Dan is er bij de Formule 3 een sprintrace. Na de kwalificatie van de Formule 1 vanmiddag is er om 17.00 uur ook nog een sprintrace bij de Formule 2.

De organisatie deelt op Twitter het volledige programma voor vandaag, dat muzikaal wordt afgesloten door Xander de Buisonjé:

Camping Zandvoort ontwaakt; 110.000 bezoekers verwacht bij race

Op de tweede dag van de Grand Prix in Zandvoort worden 110.000 bezoekers verwacht. Een deel van hen sliep vannacht in tentjes op de camping op een steenworp afstand van het circuit. Daar is plek voor 2100 mensen.

De organisatie van de GP heeft de campingplek ingericht, omdat Zandvoort voor de rest vol zit met Formule 1-fans: "Er is vraag naar. En zo bieden we mensen toch de kans om van zo dichtbij deze beleving mee te maken", zegt Simon Keizer van de Dutch Grand Prix.

De eerste campinggasten stonden rond 07.00 uur al in de rij voor het toiletgebouw. Voor de meesten was het een prima nacht: "Alleen het slapen op een luchtbedje, maar dat is overkomelijk. Het is even een paar dagen overleven om lekker naar de race te kijken samen met mijn zoon", zegt een man. Een andere man heeft er ondanks de matige vrije training van Max Verstappen vertrouwen in: "Zeker, ik denk dat alles goedkomt."

De F1-camping in Zandvoort

Vrije training ging voor Verstappen niet naar wens

Max Verstappen heeft gisteren in de tweede vrije training voor de Grand Prix van Nederland de achtste tijd neergezet. Dat was al een verbetering ten opzichte van de eerste vrije training maar duidelijk werd dat Red Bull en Verstappen hun zaakjes in Zandvoort nog niet op orde hebben.

In dit artikel lees je meer over de moeizame trainingen gisteren:

WK Stand: Max Verstappen nummer 1

In de WK-stand staat Max Verstappen op nummer 1 met 284 punten. Zijn teamgenoot bij Red Bull Sergio Pérez staat op plek 2, met 191 punten. Regerend wereldkampioen Verstappen won de vorige editie van de GP in Zandvoort. Hij start in Zandvoort als de torenhoge favoriet en kan zijn tiende grand prix-zege van het seizoen boeken.

Waar en hoe is de Grand Prix te volgen bij de NOS?

Het schema voor vandaag en morgen:

Zaterdag
Derde vrije training: 12.00 tot 13:00 uur
Kwalificatie: 15.00 tot 16.00 uur

Zondag
Start race: 15:00 uur

Zandvoort bij de NOS

Goedemorgen!

Welkom in het liveblog over het Grand Prix-weekend op het circuit in Zandvoort. Volg hier alle ontwikkelingen van de dag.