liveblog
NOS SchaatsenAangepast

Nederland na goud shorttracksters op vierde plaats medaillespiegel

liveblog gesloten

Tot morgen

Daarmee sluiten we het olympische liveblog voor vandaag af, een dag die de Nederlandse shorttrackploeg niet snel zal vergeten.

Morgen ligt het shorttracktoernooi en het langebaanschaatsen even stil in Peking, maar in de sneeuw en op de bobsleebaan komen er wel Nederlanders in actie. Vroeg in de nacht is het al de beurt aan monobobster Karlien Sleper en snowboardster Melissa Peperkamp. Iets later bindt ook Niek van der Velden zijn snowboard onder en in de middag mag bobsleeër Ivo de Bruin met zijn tweemansbob de olympische baan op voor de eerste twee runs.

Liu kijkt na olympisch goud terug op onrustige aanloop Spelen

Het was nog maar de vraag of Shaoang Liu, een Hongaarse shorttracker met Chinese roots, erbij kon zijn in Peking. Vlak voor de Spelen testte hij positief op corona. Een aantal dagen later dan gepland kon hij alsnog afreizen en vandaag won hij goud op de 500 meter. Direct na de finish kan hij nog maar moeilijk geloven dat hij olympisch kampioen is geworden.

Jackson reageert op olympische titel

Erin Jackson maakte haar favorietenrol waar en pakte olympisch goud op de 500 meter. In het interview na afloop vertelt ze over het begin van haar schaatscarrière, die dankzij de Nederlandse Bianca Roosenboom vijf jaar geleden begon.

Otter voltooit levenswerk

Het was in het Noorse Lillehammer, bijna op de dag af 28 jaar geleden, dat Jeroen Otter als een kunstenaar in zijn atelier de mouwen opstroopte. Als shorttracktrainer in dienst van de Verenigde Staten had hij zich één ding voorgenomen: ooit zouden zijn handen een kunstwerk van eeuwigheidswaarde voortbrengen.

Bijna drie decennia lang beeldhouwde hij onder Amerikaanse, Belgische en Nederlandse vlag, maar nooit kon het werk dat hij voortbracht zijn volledige goedkeuring wegdragen. Tot op een zondagavond in februari zijn meesterwerk ineens volmaakt bleek.

Het prestigieuze olympisch goud dat de Nederlandse shorttracksters op de aflossing behaalden, was voor Otter de voltooiing van een perfecte schepping. "Mijn magnum opus."

Lees in onderstaand artikel het hele verhaal van shorttrackbondscoach Jeroen Otter:

Bijrol Nederlandse sprintsters

De Nederlandse sprintsters speelden vanmiddag in Peking een bijrol in het schaatssprookje van de Amerikaanse Erin Jackson. Vooral Femke Kok, vooraf de grootste Nederlandse kanshebster voor een medaille, baalde flink van haar olympische debuut.

Lees hier een uitgebreid artikel met de reacties van de Nederlandse vrouwen:

Nederland vierde op medaillespiegel na dag 9

Op de negende dag van de Olympische Winterspelen in Peking is er één gouden medaille bijgekomen voor Nederland. Suzanne Schulting, Yara van Kerkhof, Xandra Velzeboer en Selma Poutsma reden de concurrentie in de aflossingsfinale naar huis en pakten met overmacht het goud.

De Nederlandse olympische ploeg staat nu op een totaal van twaalf medailles, waarvan zes gouden, vier zilveren en twee bronzen. Daarmee staat Nederland op de vierde plaats van de medaillespiegel, achter Noorwegen, Duitsland en de Verenigde Staten.

De medaillespiegel na dag 9 Olympische Spelen

Het olympische schaatsprogramma inclusief behaalde medailles

Het schaatsprogramma tijdens de Olympische Spelen van Peking

Leerdam kijkt alvast vooruit

Jutta Leerdam werd op de olympische 500 meter de beste Nederlandse. Met 37,34 eindigde ze op de vijfde plaats en dat was hoger dan ze direct na haar race had verwacht. "Ik denk dat ik harder had gekund", aldus de 23-jarige olympisch debutante. "Het is wel jammer dat ik zo dichtbij zit en geen medaille heb."

Voor olympisch kampioene Erin Jackson heeft Leerdam enkel lovende woorden. "Echt onwijs knap, chapeau."

Leerdam kijkt inmiddels al vooruit naar de 1.000 meter. "De snelheid belooft veel moois."

Kok baalt van 500 meter

"Zwaar kloten." Het zijn de eerste woorden van Femke Kok na haar race over 500 meter in Peking. Na een rit met veel missers eindigt ze als zesde. "Ik weet niet waar het door kwam. Het is gewoon pech."

Bowe trots op Jackson

Bij het Amerikaans olympisch kwalificatietoernooi leek het even helemaal mis te gaan voor Erin Jackson. De 29-jarige schaatsster maakte een misslag op de 500 meter en greep naast een startbewijs voor de Spelen. Het was aan Brittany Bowe te danken dat Jackson alsnog van start mocht gaan in Peking. "Het was een eer om haar deze kans te geven. Ik ben zó trots", reageert Bowe op de gouden medaille van haar landgenote.

De Jong plaatst dertiende plaats in perspectief

Michelle de Jong is bij haar olympische debuut op de dertiende plaats geëindigd bij de 500 meter. "Ik plaats het allemaal een beetje in perspectief. Ik had een betere race willen rijden, maar de aanloop was niet optimaal", doelt De Jong op een valpartij tijdens de training, waardoor ze wat last had van haar rug.

Achtervolgingsploeg heeft het zichzelf 'niet makkelijk' gemaakt

De Nederlandse achtervolgingsploeg bereikte eerder vanmiddag de halve finales. Sven Kramer, Patrick Roest en Marcel Bosker zetten de vierde tijd neer in Peking.

"Het was een vlakke race, maar net te langzaam", analyseerde Bosker. Volgens Kramer moet het beter als Nederland nog kans wil maken op goud dinsdag, als de halve finales en de finale op het programma staan. "We hebben het onszelf niet makkelijk gemaakt door nu vierde te worden." Daardoor moeten de Nederlandse mannen in de halve finales tegen Noorwegen rijden.

Het verhaal van Jackson

Erin Jackson, de olympisch kampioene op de 500 meter, kent een bijzondere geschiedenis.

Jackson groeide op in een "caravan-achtig huis" in een arm deel van Ocala, midden in het hete Florida. Jacksons vader sleutelde aan brandweerwagens, moeder werkte in een apotheek - tot ze ernstig ziek werd. "Overal waar Erin ging, had ze een alarmbel bij zich, als mantelzorger", herinnert Bianca Roosenboom zich. Ging-ie af, dan moest Jackson naar huis, haar chronisch zieke moeder verzorgen. "Op een gegeven moment kon Erin niet eens naar school."

Samen met Roosenboom zette Jackson vijf jaar geleden haar eerste stappen op het ijs. "Ze kon net aan staan, leek wel een beginner."

Lees hier het hele verhaal over Jackson:

Olympische titel voor Jackson

Daar is de olympische titel voor Erin Jackson. Haar eerste passen op het ijs deed ze in 2016 en vandaag, ruim vijf jaar later, is ze de allersnelste op de 500 meter. Miho Takagi pakt verrassend het zilver. Het brons is voor de Russische Angelina Golikova.

Dat betekent geen olympisch eremetaal voor de Nederlandse vrouwen. Jutta Leerdam zet de vijfde tijd neer en is net sneller dan Femke Kok, die als zesde eindigt. De dertiende tijd is voor Michelle de Jong.

Snelste tijd voor Jackson

Erin Jackson geldt als topfavoriete voor het goud op de 500 meter en de Amerikaanse lijkt hard op weg naar de olympische titel. Ze is met 37,04 sneller dan Miho Takagi.

Geen medaille voor Leerdam

Angelina Golikova sprint naar 37,21. Daarmee is de Russische nipt langzamer dan Miho Takagi, maar sneller dan Jutta Leerdam, die nu is gezakt naar de vierde plaats.

Kok sprint naar 37,39

Femke Kok sprint naar 37,39 en is daarmee nipt langzamer dan landgenote Jutta Leerdam, die nog altijd de derde plaats bezet op de olympische 500 meter.

De Jong langzamer dan Leerdam

Michelle de Jong verslaat in haar rit haar tegenstandster Heather McLean en zet met 37,97 de vijfde tijd tot nu toe neer. Daarmee is ze ook langzamer dan Leerdam.

Leerdam rijdt naar 37,34

De start van de rit met Jutta Leerdam werd enkele minuten uitgesteld, maar dat hinderde de 23-jarige Nederlandse niet. Ze opende in 10,5 en finishte in 37,34. Daarmee heeft de olympisch debutante nu de derde tijd in handen.

Jutta Leerdam

Snelle tijd voor Takagi

Miho Takagi, winnares van het zilver op de 1.500 meter, zet een verrassend snelle tijd neer op de 500 meter. Met 37,12 verbetert ze haar persoonlijk record en is ze de snelste tot nu toe op de kortste sprintafstand.

Nederlandse vrouwen na elkaar in actie op 500 meter

Het is bij het langebaanschaatsen de beurt aan de snelle vrouwen. De 500 meter staat in Peking op het punt van beginnen. Voor Nederland komen Jutta Leerdam, Femke Kok en Michelle de Jong in actie.

Leerdam schaatst in rit 7 tegen de Chinese Jin Jingzhu. Direct daarna staat Michelle de Jong aan de start. Zij rijdt tegen de Canadese Heather McLean. En in de negende rit zien we Femke Kok tegen Brooklyn McDougall uit Canada.

Nog nooit veroverde een Nederlandse vrouw de olympische titel op de 500 meter. In 2014 stond er voor het eerst en voor het laatst een Nederlandse sprintster op het podium: Margot Boer veroverde in Sotsji brons.

Otter reageert op het goud van de aflossingsploeg

Bondscoach Jeroen Otter zag bijna twee uur geleden de Nederlandse shorttrackvrouwen goud pakken op de aflossing. Suzanne Schulting, Xandra Velzeboer, Selma Poutsma en Yara van Kerkhof versloegen in de finale Zuid-Korea, China en Canada. "Dat deze vier dames het zo af kunnen maken, is voor een coach onbeschrijfelijk."

Shorttrack-bondscoach Otter over 'onbeschrijfelijke' aflossing: 'Magnum opus'

Schulting ziet na goud ouders op scherm

Schulting ziet na gouden race tot eigen verbazing familie in beeld: 'Ooh, hai mam'

Nederland als vierde naar halve finales

In de slotrit van de ploegenachtervolging duikt ook de Russische ploeg nog onder de tijd van Nederland. Daardoor zakken Kramer, Roest en Bosker naar de vierde plaats en dat is net genoeg voor een halvefinaleplaats. Daarin is Noorwegen dinsdagochtend de tegenstander. De Noren zetten in de kwartfinales de snelste tijd neer en waren 1.43 seconde sneller dan Nederland.

Noorwegen en Verenigde Staten sneller

De Nederlandse achtervolgingsmannen moeten nog even afwachten of hun tijd snel genoeg is voor een plek in de halve finales. Noorwegen en de Verenigde Staten zijn in rit 3 sneller dan Nederland, dat nu is gezakt naar de derde plaats.

In de vierde en laatste rit komen de Russische ploeg en China in actie. Als beide landen sneller zijn dan de 3.38,90 van Nederland, lopen Kramer, Roest en Bosker de halve finales mis.

Nederlandse mannen duiken onder tijd Zuid-Korea

De Nederlandse mannen verslaan de Canadezen in hun rit en zijn ook sneller dan Zuid-Korea, dat in de eerste rit de snelste tijd had neergezet. Kramer, Roest en Bosker blijven goed bij elkaar en pakken gedurende de rit langzaam maar zeker een voorsprong op Jordan Belchos, Ted-Jan Bloemen en Connor Howe uit Canada.

Nederland rijdt naar een tijd van 3.38,90.

De Nederlandse achtervolgingsploeg

Rit 1: Zuid-Korea - Italië

De kwartfinales van de ploegenachtervolging zijn onderweg. Zuid-Korea verslaat Italië in de eerste rit en zet een tijd neer van 3.41,89. De Italianen komen tot 3.42,04.

Nu komen Sven Kramer, Patrick Roest en Marcel Bosker op het ijs voor hun rit tegen de Canadezen.

Gouden selfie

Nederlands team maakt een selfie na de winst

Goud voor Shaoang Liu op 500 meter

De Hongaarse shorttracker Shaoang Liu is in Peking olympisch kampioen op de 500 meter geworden. In een finale zonder de Aziatische favorieten legden de Rus Konstantin Iliev en de Canadees Steven Dubois beslag op het zilver en brons.

Voor wereldbekerwinnaar Shaolin Sándor Liu en Ren Ziwei (eerder deze week winnaar van de 1.000 meter) was het doek al in de kwartfinales gevallen en in de halve finales waren titelhouder Wu Dajin en Hwang Dae-heon (tweevoudig wereldkampioen en de nummer twee van 2018) gestrand.

In de finale liet wereldkampioen Liu, die al brons had gewonnen op de 1.000 meter en de gemengde estafette, zich niet verrassen.

Shaoang Liu pakt goud op de 500 meter

Ploegenachtervolging mannen

Bij het langebaanschaatsen beginnen we vandaag met de kwartfinales van de ploegenachtervolging bij de mannen. De Nederlandse mannen, met Sven Kramer, Patrick Roest en Marcel Bosker, rijden in de tweede rit tegen de Canadezen.

De vier tijdsnelsten plaatsen zich voor de halve finales, die dinsdag vanaf 07.50 uur gereden worden.

Loting ploegenachtervolging

Rit 1 Zuid-Korea Italië
Rit 2 Nederland Canada
Rit 3 Verenigde Staten Noorwegen
Rit 4 China Russische ploeg

Shorttracksters denken aan Van Ruijven

Suzanne Schulting, Xandra Velzeboer, Selma Poutsma en Yara van Kerkhof staan na het winnen van de finale op de aflossing stil bij Lara van Ruijven, hun overleden ploeggenote.

Reactie aflossing

Foutloze Fillon klopt broers Bo op 12,5 km achtervolging

Quentin Fillon Maillet heeft op de Winterspelen de gouden plak op de 12,5 kilometer achtervolging veroverd. De Fransman maakte in een spannende strijd het verschil op de schietbaan.

Johnannes Thinges Bo nam 25 seconden voorsprong mee uit de sprint en leek op weg naar zijn derde goud. Bij de derde schietbeurt ging het mis. Op het moment dat hij aanlegde wakkerde de wind flink aan, waardoor hij drie keer misschoot.

Toen Fillon Maillet ging staan, was de wind weer gaan liggen. De Fransman bleef foutloos, miste ook in zijn vierde beurt niet en snelde naar het goud. Met het zilver redde oudere broer Tarjei Bo de eer van de familie.

Quentin Fillon Maillet

Kijk hoe de Nederlandse shorttracksters goud veroveren op de aflossing

De Nederlandse shorttracksters hebben in Peking geschiedenis geschreven door in hun eerste olympische finale goud te winnen op de aflossing. Met Suzanne Schulting, Xandra Velzeboer, Selma Poutsma en Yara van Kerkhof op het ijs was de Nederlandse ploeg vanaf de start ijzersterk en oppermachtig.

Goud voor Nederlandse shorttracksters!

Het tactische plan is gelukt, de Nederlandse vrouwen veroveren goud op de aflossing!

Zo'n tien rondes voor het einde kwam er een aanval van China op de koppositie, waarna Velzeboer snel de leiding weer overnam en demarreerde. De koppositie werd vervolgens niet meer afgestaan.

Het zilver gaat naar Zuid-Korea, het brons is voor Canada.

Vreugde bij de Nederlandse ploeg

De shorttracksters zijn onderweg!

De finale van de aflossing bij de vrouwen is bezig! Drie kilometer lang duurt de eindstrijd.

Nederland rijdt vooralsnog op kop.

Met nog acht ronden te gaan demarreert Nederland. De vrouwen slaan een gaatje, vooral door ijzersterk werk van Velzeboer.

Het is bijna zover: de finale van de aflossing (v)

De B-finale van de aflossing wordt gewonnen door Italië. Vier jaar geleden, u weet het misschien nog wel, won Nederland de B-finale. Door twee diskwalificaties in de finale leverde dat de Nederlandse vrouwen alsnog een bronzen medaille op.

Namens Nederland komen zo Suzanne Schulting, Selma Poutsma, Xandra Velzeboer en Yara van Kerkhof in actie.

Nu bezig: shorttrack, de 500 meter van de mannen

Om 12.44 uur is de finale van de aflossing bij de vrouwen, met Nederland als een van de kanshebbers op goud. Tegenstanders in de eindstrijd zijn China, Canada en Zuid-Korea.

Maar nu eerst: de kwartfinales en de halve finale van de 500 meter bij de mannen. Helaas zijn alle Nederlanders op dit onderdeel al uitgeschakeld.

Jamaicaan Alexander wordt laatste op reuzenslalom, maar dat deert hem niet

Benjamin Alexander eindigde eerder vandaag als laatste op de reuzenslalom bij de Winterspelen. Het deerde de in Engeland opgegroeide Jamaicaan niet. Met zijn optreden op de Olympische Spelen was zijn droom al uitgekomen. 'Ik heb mijn gouden medaille al gewonnen tijdens de openingsceremonie", vertelde Alexander, de vlaggendrager van Jamaica.

De 38-jarige Alexander had voor de twee runs bijna 1 minuut en 10 seconden meer nodig dan winnaar Marco Odermatt. Zelfs de net voor hem geëindigde Arif Mohd Khan uit India was ruim een halve minuut sneller.

Alexander, in het dagelijks leven dj in een nachtclub, werd de eerste Jamaicaanse skiër op de Winterspelen. "Ik zoek altijd uitdagingen", vertelde hij. "En ik wil de Winterspelen meer divers maken. Het skiën moet niet gaan tussen tien landen die bergen en rijkdom hebben. Dan wordt het saai en kijkt uiteindelijk niemand meer."

Benjamin Alexander na zijn tweede run op de olympische reuzenslalom

Laagste aantal dagelijkse besmettingen sinds begin Winterspelen

De afgelopen dag is op de Olympische Winterspelen in Peking het laagste aantal nieuwe coronabesmettingen gemeld sinds het begin van de Spelen. In totaal gaat het om drie nieuwe gevallen. Twee daarvan werden geconstateerd op de luchthaven. Daarnaast bleek er een geval te zijn in de 'bubbel' waarin atleten, begeleiders en journalisten zich bevinden. De afgelopen dag werden 69.000 coronatesten afgenomen.

Tot nu toe zijn 429 besmettingen geconstateerd sinds het begin van de Winterspelen op 23 januari. Voor de Winterspelen gelden zeer strenge voorzorgsmaatregelen tegen het coronavirus. Atleten, coaches, begeleiders en journalisten zijn vrijwel volledig afgesloten van de rest van het land.

Bij een positieve test moeten mensen naar een speciaal isolatiehotel. Ze moeten daar tien dagen blijven, tenzij ze twee negatieve PCR-testen hebben gehad met een tussenpoos van tenminste 24 uur. Na tien dagen is slechts één negatieve test vereist.

Noorse biatlete Roiseland heeft derde goud binnen

Biatlete Marte Olsbu Roiseland heeft op de Winterspelen in Peking ook goud op de 10 kilometer achtervolging veroverd. De Noorse had al de gemengde estafette en de sprint gewonnen.

In de achtervolging neem je je tijd uit de sprint mee, dus Roiseland begon met een voorsprong van minstens een halve minuut op de concurrentie. Bij de eerste staande schietbeurt liet de Noorse haar enige misser noteren. De anderen misten echter meer, waardoor de Noorse alleen maar verder uitliep.

De strijd om het zilver was spannender. Elvira Öberg startte als tweede, viel weg door drie strafrondjes, maar met een foutloze laatste beurt pakte ze toch zilver. Het brons was voor de Noorse Tiril Eckhoff.

Michelle de Jong hoopt op toptien: 'Ik moet niets en heb weinig te verliezen'

Michelle de Jong komt vanmiddag om 15.15 uur in actie op de 500 meter. Ze debuteert op de Spelen en probeert de wedstrijd onbevangen in te gaan.

Michelle de Jong hoopt op toptien: 'Ik moet niets en heb weinig te verliezen'

Kijk nu live naar ijshockey: Finland-Zweden

In Peking glijdt de puck voor de tweede periode van het groepsduel tussen Finland en Zweden. Beide landen hebben zes punten uit twee wedstrijden. Wie er wint, wordt groepswinnaar en gaat direct naar de kwartfinales.

Zweden tegen Finland

Kok gemotiveerd door Nuis en Wüst: 'Zie elke dag gouden medailles liggen'

Femke Kok leeft ontspannen toe naar haar 500 meter, zo vertelde ze vanochtend. Daarbij wordt ze geïnspireerd door haar 'gouden' ploeggenoten Ireen Wüst en Kjeld Nuis.

Kok komt om 15.10 uur uit op de 500 meter in Peking.

Femke Kok gemotiveerd door Nuis en Wüst: 'Zie elke dag gouden medailles liggen'

Russische ploeg superieur op 4 x 10 kilometer estafette

Het team van het Russisch olympisch comité, zoals de Russen moeten worden genoemd als sanctie voor eerdere dopingovertredingen, heeft goud gewonnen op de 4x10 kilometer estafette bij het langlaufen.

Het zilver ging naar Noorwegen, dat in 2018 de olympische titel pakte, Frankrijk verovert brons.

Aleksej Tsjervotkin had de concurrentie na 10 kilometer al op een achterstand van ruim 20 seconden gezet. Aleksandr Bolsjoenov, eerder deze Spelen goed voor goud op de 30 kilometer skiatlon en zilver op de 15 kilometer, breidde de marge uit naar een minuutje. Denis Spitsov (zilver op de skiatlon) gaf daarna iets terrein prijs (+0,45), maar slotskiër Sergej Oestjoegov gleed vol overtuiging naar het goud.

Vier jaar terug pakte Rusland zilver en toen maakten Bolsjoenov, Tsjervotkin en Spitsov ook al deel uit van de ploeg.

Samenvatting langlaufen (m): 4x 10 kilometer met een bijzondere ontknoping

Kramer voor kwartfinales ploegenachtervolging: 'Meest reële kans op goud voor mij'

De Nederlandse mannen komen vanmiddag om 14.00 uur in actie in de kwartfinales van de ploegenachtervolging.

Voor Sven Kramer wordt het zijn allerlaatste kans op olympisch goud.

Meiners trots na historische olympisch deelname: 'Geweldig om hier te staan'

Bekijk de reactie van Maarten Meiners, de eerste Nederlandse skiër op de Winterspelen sinds 1952. Hij eindigde op de reuzenslalom als achttiende.

Shorttracksters gaan voor relaygoud: 'Wegblijven van Chinese duiveltjes'

De Nederlandse shorttracksters komen om 12:40 in actie op de aflossing. Bondscoach Jeroen Otter laat alvast iets los over zijn strijdplan.

Shorttracksters gaan voor relaygoud: 'Wegblijven van Chinese duiveltjes'

Kijk nu live naar de estafette langlaufen bij de mannen

Nu aan de gang: de 4x10 kilometer estafette bij het langlaufen van de mannen.

Kijk nu live naar ontknoping met commentaar van Jan Roelfs.

4 x 10 langlaufen

Goud voor Odermatt, Meiners wordt achttiende

Marco Odermatt was al het snelste in de eerste run en behoudt zijn voorsprong in de tweede. De Zwitser pakt dus goud op de reuzenslalom. De overwinning van de 24-jarige Odermatt komt niet onverwacht: dit seizoen won hij vier van de vijf reuzenslaloms in de wereldbeker en werd hij een keer tweede.

Het zilver is voor de Sloveen Zan Kranjec, het brons voor de Franse wereldkampioen Mathieu Faivre.

Maarten Meiners eindigt op een uiterst verdienstelijke achttiende plaats. De 30-jarige Nederlander wist onder zware omstandigheden in beide runs knap overeind te blijven. Hij is de eerste mannelijke Nederlandse skiër op de Spelen sinds de gebroeders Peter en Hendrik Pappenheim in 1952.

Er moeten nog wel ruim twintig skiërs naar beneden, maar dat zijn de mindere goden. Aan het klassement bovenin zal niets meer veranderen.

Marco Odermatt juicht na de finish

Olympisch kampioene Vlhová verlaat Spelen met enkelblessure

De Slowaakse skiester Petra Vlhová, winnares van goud op de slalom, heeft de Olympische Winterspelen voortijdig verlaten. De olympisch kampioene kampt met een enkelblessure en heeft daarom afgezegd voor de combinatie, waar ze samen met Mikaela Shiffrin een grote favoriet was.

De 26-jarige Vlhová bezorgde Slowakije woensdag de eerste olympische titel ooit in het alpineskiën. Ze last nu een pauze in om zich voor te bereiden op de rest van het seizoen.

Bekijk hieronder hoe Vlhová goud veroverde op de slalom.

Vlhová schrijft geschiedenis: Slowaakse van plek acht naar goud op de slalom

Bekijk de tweede run van Meiners op de reuzenslalom

In de tweede run van de reuzenslalom zijn inmiddels zeventien mannen naar beneden gegaan. Alexis Pinturault uit Frankrijk staat vooralsnog aan de leiding. Maarten Meiners is inmiddels afgezakt naar de twaalfde plaats.

Bekijk de tweede run van Maarten Meiners.

Vijf jaar na eerste schaatsmeters in Dronten mikt Jackson al op olympisch goud

Bambi op het ijs. Daar doen de eerste schaatspassen van Erin Jackson in 2016 aan denken. Vandaag, ruim vijf jaar later, is de Amerikaanse in Peking kandidaat voor olympisch goud op de 500 meter.

"Krabbelend", noemt inline-skater en marathonschaatsster Bianca Roosenboom het. Zij nam Jackson destijds mee naar de ijsbaan in Dronten. "Ze kon net aan staan, leek wel een beginner." Dat was Jackson ook.

De 500 meter bij de vrouwen begint vanmiddag om 14.45 uur.

Ogen bij 500 meter gericht op Jackson: "Met vertrouwen hiernaartoe gekomen'

Moeizame tweede run Meiners op reuzenslalom

De tweede run is een lastige voor Maarten Meiners, zo blijkt. Hij begon met 0,12 voorsprong op Andreas Zampa, de Slowaakse leider, maar eindigde met 1.17 achterstand.

Meiners ging redelijk agressief aan zijn run, maar ging al vrij snel in de fout en kwam bijna ten val. Hij bleef op de been, maar verloor daardoor veel tijd. Hij staat voorlopig vierde, maar zal nog behoorlijk gaan dalen.

Desondanks is het de beste prestatie van een Nederlandse skiër op de Winterspelen ooit.

Maarten Meiners na zijn eerste run

Tweede run reuzenslalom met vertraging begonnen

De omstandigheden zijn nog niet ideaal, maar de piste is opgeknapt en de tweede run van de reuzenslalom is begonnen.

De Duitser Julian Rauchfuss ging als eerste naar beneden en haalde ook de finish. Straks is Maarten Meiners aan de beurt.

Barre weersomstandigheden tijdens de reuzenslalom

Leerdam wil 'als onafhankelijke vrouw' in Peking 'gewoon keihard rijden'

Nog nooit veroverde een Nederlandse vrouw de olympische titel op de 500 meter. In 2014 stond er voor het eerst en voor het laatst een Nederlandse sprintster op het podium: Margot Boer veroverde in Sotsji brons. Aan debutanten Jutta Leerdam, Femke Kok en Michelle de Jong de schone taak om daar zondagmiddag (14.45 uur) verandering in te brengen.

Leerdam is al ruim twee weken in Peking, maar heeft zich ondanks de strenge coronaregels nog niet verveeld. "Trainen, beter worden, goed schaatsen, focussen op de trainingen en daaromheen een beetje lol maken", somt ze haar dagelijkse bezigheden in China op.

Meiners na eerste run reuzenslalom: 'Naar omstandigheden redelijk tevreden'

Maarten Meiners eindigde als 22ste in de eerste run op de reuzenslalom. Hij trotseerde op zijn afdaling de sneeuw én rugpijn en is - als het weer meezit - vanaf 08.00 uur te zien in de tweede run.

Afgelopen nacht: knappe 22ste plaats Meiners in barre eerste run reuzenslalom

Maarten Meiners is in een zware eerste olympische run op de reuzenslalom als 22ste beneden gekomen. De skiër trotseerde de flinke sneeuwval en nestelde zich met een tijd van 1.06,03 keurig in de topdertig.

De weersomstandigheden hadden grote invloed op de eerste heat. Er viel veel sneeuw en dat zorgde zeker later in de wedstrijd voor weinig zicht. Maar liefst 33 deelnemers bereikten daardoor de finish niet.

Meiners werkte een stabiele run af en finishte dus wel. De Zwitser Marco Odermatt was met 1.02,93 de snelste. De tweede en laatste run start om 08.00 uur.

Afgelopen nacht: Sleper zestiende na tweede run

Karlien Sleper staat na de eerste twee olympische monobob-runs ooit op de zestiende plek. Met een tijd van 2.12,47 hield ze slechts vier deelneemsters achter zich. De Amerikaanse Kaillie Humphries is voorlopig de snelste 2.09,10.

Het is de eerste keer dat monobobsleeën op het olympische programma staat. Alleen de vrouwen werken het nummer af, om gendergelijkheid op de Spelen te bevorderen. De mannen hebben bovendien het onderdeel viermansbob al.

De derde en vierde run zijn morgen.

Welkom in Peking!

Welkom bij het liveblog van dag 9 van de Olympische Winterspelen in Peking. Wat krijgen we vandaag nog allemaal voor onze olympische kiezen?

De tweede run van de reuzenslalom met Maarten Meiners, die na de eerste run 22ste staat. De tweede run is vanwege de barre weersomstandigheden uitgesteld tot 08.00 uur.

Vanaf 12.40 is er weer actie in het shorttrackstadion. De Nederlandse vrouwen gaan dan op de aflossing strijden om een (gouden?) medaille.

Marcel Bosker, Sven Kramer en Patrick Roest rijden op de schaatsbaan vanaf 14.00 uur de kwartfinales van de ploegenachtervolging. En vanaf een uur of 15.00 uur is het tijd voor de 500 meter van de vrouwen.

Genoeg te doen dus vandaag.