liveblog
NOS NieuwsAangepast

Varend protest in Haarlem • 70.410 positieve tests, 1471 coronapatiënten in het ziekenhuis

liveblog gesloten

Liveblog gesloten

In verschillende steden is de actie 'De nacht staat op' aan de gang. Het Tilburgse poppodium 013 heeft inmiddels een boete van 10.000 euro opgelegd gekregen voor het schenden van de coronaregels, maar laat het feest wel doorgaan. In Haarlem is het feest in Het Patronaat stilgelegd na een waarschuwing. Volg het laatste nieuws over 'De nacht staat op' op NOS.nl.

Nachtclubs openen de deuren in 'De nacht staat op'

In een aantal steden in Nederland hebben nachtclubs hun deuren geopend voor de actie 'De nacht staat op'. Ze willen de verplichte sluitingstijd voor de horeca van 22.00 uur negeren uit protest tegen het gebrek aan perspectief. Ze zijn nu al twee jaar vrijwel onafgebroken dicht en het is nog steeds onduidelijk wanneer ze weer volledig open mogen.

Burgemeesters hebben aangekondigd dat ze gaan handhaven. De politiebonden en de Nederlandse BOA-bond hebben hun leden opgeroepen daar niet aan mee te werken, maar burgemeesters kunnen ook dwangsommen opleggen en clubs sluiten. In een aantal gemeenten doen clubs daarom niet mee aan de actie.

Nachthoreca Haarlem protesteert met boottocht

Vooruitlopend op de protestactie van vanavond, heeft de nachthoreca in Haarlem vanmiddag een boottocht gehouden. Vanaf twee sloepen klonk harde housemuziek. Op de bruggen over het Spaarne en op een aantal plezierbootjes stonden enkele tientallen mensen te dansen.

"Een feestelijke en gezellige optocht, maar natuurlijk met een serieuze boodschap", aldus een van de initiatiefnemers, Pelle Loopik van poppodium Patronaat bij NH Nieuws. Met de botenoptocht willen de Haarlemse nachtclubs laten zien en horen dat ze zo snel mogelijk weer helemaal open willen. "Er wordt nu gesproken over opening tot 01.00 uur 's nachts, maar dat is voor de meeste nachthoreca niet toereikend. We willen gewoon een duidelijk perspectief, bijvoorbeeld een concrete datum wanneer alles weer open mag", aldus Loopik.

Op initiatief van een aantal Amsterdamse nachtclubs, gaat in tal van steden de nachthoreca vanavond om 22.00 uur open. Of dat in Haarlem ook gebeurt, is de vraag. Burgemeester Jos Wienen zei eerder streng op te treden als regels worden geschonden en sluit boetes tot 50.000 euro voor clubeigenaren niet uit. Toen dat bekend werd, besloot Patronaat samen met nachtclub June om de boottocht vanmiddag te organiseren.

Varend protest door Haarlem

70.410 positieve tests, 1471 coronapatiënten in het ziekenhuis

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 70.410 nieuwe positieve tests gemeld.

Bij het RIVM werden 12 overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 10 doden per dag, tegen 8 doden per dag een week eerder.

In de onderstaande grafiek zie je de ontwikkeling van het aantal doden:

In de ziekenhuizen zijn 195 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdeling. Op de IC's kwamen er 13 nieuwe patiënten bij.

In de ziekenhuizen nam de bezetting af. Er liggen nu 1471 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1540), van wie 176 op de IC (gisteren: 189), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

In onderstaande drie grafieken zie je hoe de instroom en bezetting in de ziekenhuizen zich heeft ontwikkeld, en wat de ruimte op de intensive cares is:

Traangas afgevuurd op demonstranten Parijs

De Franse politie heeft traangas afgevuurd op demonstranten die protesteren tegen de coronamaatregelen. Auto's, campers, trucks en andere voertuigen van het zogenoemde vrijheidskonvooi probeerden het verkeer rond de Arc de Triomphe en de Champs Elysées stil te leggen.

Eerder probeerde de politie de voertuigen tegen te houden om de stad binnen te komen. Volgens persbureau Reuters werden ongeveer vijfhonderd voertuigen tegengehouden. Ze werden gestopt bij drie toegangswegen naar de hoofdstad. Er zijn meer dan 200 bekeuringen uitgedeeld.

Een deel van de voertuigen wist de blokkades te ontwijken en de weg naar de Arc de Triomphe te vinden. De politie beval de demonstranten om weg te gaan. De bestuurders van de voertuigen reden rond met vlaggen en toeterden naar de politie.

Burgemeester Den Haag ontbindt demonstratie bij Binnenhof

Enkele minuten na de herhaalde waarschuwing dat demonstranten de straten rond het Binnenhof moeten verlaten, heeft de gemeente Den Haag de demonstratie ontbonden. Sinds vanochtend blokkeert een groep truckers en sympathisanten het Binnenhof uit onvrede met het coronabeleid van het kabinet.

"De politie vordert deelnemers weg te gaan", meldt de gemeente. "Mensen die hieraan geen gehoor geven, riskeren aanhoudingen en boetes. Ook kunnen kosten van het wegslepen van voertuigen in rekening worden gebracht.

Gemeente Den Haag roept demonstranten bij Binnenhof op te vertrekken

De gemeente Den Haag heeft de groep demonstranten die met trucks en andere voertuigen bij het Binnenhof staan opnieuw opgeroepen om te vertrekken. "De demonstranten hebben alle tijd gekregen hun boodschap te verkondigen. De gemeente wil de stad weer goed toegankelijk hebben voor gewoon verkeer, winkelend publiek, ondernemers en OV", meldt de gemeente.

Eerder verwees de politie demonstranten al door naar de door de burgemeester aangewezen demonstratielocatie op het Malieveld. Truckers en sympathisanten hebben sinds vanmorgen vroeg de toegang tot het Binnenhof geblokkeerd. Ze protesteren zo tegen de coronamaatregelen. De truckers doen mee aan het zogenoemde Freedom Convoy Nederland, geïnspireerd door andere 'vrijheidskonvooien' in Canada en Parijs.

Resterende Lowlands-kaarten binnen half uur allemaal weg

Lowlands, een van de grootste muziekfestivals in Nederland, is volledig uitverkocht. De laatste kaarten gingen vandaag vanaf 11.00 uur in de verkoop en waren binnen een half uur allemaal weg.

De edities van 2020 en 2021 konden vanwege de coronapandemie niet doorgaan. Mensen die een ticket hadden gekocht voor de Lowlands-edities van die jaren konden vorige week al kaartjes aanschaffen voor de editie van aanstaande zomer.

Directeur van Lowlands Eric van Eerdenburg is niet verrast dat zijn festival zo snel uitverkocht: "Ik had het eerlijk gezegd verwacht want iedereen staat weer te popelen om wat te doen." Hij wil niet zeggen hoeveel kaarten er nog over waren nadat de oude kaarthouders voorrang kregen. "Het overgrote deel was al verkocht in de pre-sale, maar het was echt niet zo dat je vandaag helemaal kansloos was als je kaarten wilde kopen."

'Net zo als voor covid'

Van Eerdenburg gaat er vooralsnog van uit dat het festival "net zo georganiseerd kan worden zoals het voor covid was. Maar over nieuwe coronavarianten kan ik natuurlijk nu nog geen zinnig woord zeggen. Vooralsnog gaan we er gewoon van uit dat het doorgaat. Niks op halve kracht, gewoon vol erin, vol voorwaarts."

Over eventuele beperkingen zoals minder publiek vanwege een nieuwe uitbraak wil de directeur nog niet denken. "Al die tussenscenario's, dat verzinnen we dan wel."

Tot nu toe zijn 68 acts bevestigd voor Lowlands 2022, onder wie Arctic Monkeys, The Opposites en Stromae. Van Eerdenburg: "We maken in etappes andere namen bekend."

Duitse brouwerijen luiden de noodklok over tapbier

Duitse bierbrouwerijen hebben gewaarschuwd dat het coronabeleid in hun land hun bestaan bedreigt. Zij roepen de regering op om zo snel mogelijk een einde te maken aan de maatregelen.

De bierindustrie staat momenteel "met de rug tegen de muur", zegt de algemeen directeur van de Duitse Brouwersvereniging, Holger Eichele tegen Bild. Hij vertegenwoordigt zo'n 1500 brouwerijen. Volgens Eichele wordt de meeste winst gemaakt bij tapbier. Door de sluiting van de horeca werd dit bier "van de ene op de andere dag bijna onverkoopbaar" en bleven brouwerijen achter met duizenden vaten of moesten ze grote hoeveelheden bier weggooien.

Volgens hem hebben sommige brouwers er al de brui aan gegeven omdat ze financieel niet meer rond konden komen.

Truckers blokkeren Binnenhof: 'En we kunnen het heel lang uithouden'

Truckers blokkeren Binnenhof: 'En we kunnen het heel lang uithouden'

Noorwegen maakt einde aan mondkapjesplicht

Noorwegen schaft de mondkapjesplicht af en ook aan de meeste andere coronaregels in het land wordt een einde gemaakt. Het land volgt hiermee Denemarken en Zweden, die al eerder de meeste maatregelen ophieven.

De Noorse regering was al langer bezig de maatregelen af te schalen. "De afstand tussen ons is niet langer nodig", zei premier Støre vandaag in Oslo. Als symbool van het opheffen van de mondkapjesplicht stopte hij zijn mondkapje in de binnenzak van zijn jas.

Volgens de premier vormt de pandemie niet langer een grote bedreiging voor de gezondheid voor de meeste mensen. De omikronvariant van het coronavirus zorgt voor een milder ziekteverloop en de vaccinaties boden een goede bescherming.

Twee aanbevelingen blijven nog wel van kracht in het land: volwassenen met symptomen moeten worden getest en volwassenen die positief testen, moeten vier dagen in thuisisolatie.

Macarena ingezet tegen betogers Nieuw-Zeeland

De betoging bij het parlement

Omdat het niet lukte betogers weg te jagen bij het parlement van Nieuw-Zeeland door ze nat te sproeien, wordt nu muziek ingezet. Over luidsprekers is constant easylisteningmuziek van Barry Manilow (Mandy, Copacabana) te horen of wordt keer op keer de Macarena gedraaid.

Geïnspireerd door de protesten in Canada kamperen sinds dinsdag enkele honderden mensen op het gras voor het gebouw. Omdat arrestaties op grote schaal een grimmige sfeer veroorzakte, probeerden de autoriteiten de menigte te verdrijven door de sprinklers aan te zetten. "Als we ze het ongemakkelijk maken, gaan ze misschien naar huis", was de redenering van de parlementsvoorzitter.

De betogers groeven echter greppels om het water weg te voeren. Ook op de muziek hadden ze een antwoord: het nummer We're not gonna take it van Twisted Sister wordt afgespeeld richting het parlement.

Nieuw-Zeeland heeft door een streng inreisbeleid op 5 miljoen inwoners slechts 53 coronadoden. Driekwart van de bevolking is gevaccineerd. Het protest richtte zich in Nieuw-Zeeland vooral tegen mondkapjes en verplichte vaccinaties voor sommige beroepen als leraren en artsen.

  • AFP
    Het ad hoc irrigatiesysteem
  • AFP
    Nepeendjes bij de afvoer van het water
  • AFP
    Waterpret

Politie houdt bij Parijs honderden demonstranten in voertuigen tegen

De Franse politie heeft auto's, campers en trucks tegengehouden die probeerden Parijs binnen te komen met het zogenoemde vrijheidskonvooi. Volgens persbureau Reuters werden ongeveer vijfhonderd voertuigen tegengehouden. De voertuigen werden gestopt bij drie toegangswegen naar de hoofdstad. Er zijn meer dan 200 bekeuringen uitgedeeld.

Protest tegen coronamaatregelen rondom Binnenhof in Den Haag

Protest tegen coronamaatregelen rondom Binnenhof in Den Haag

Duizenden politieagenten op de been in Parijs

In en om Parijs zijn duizenden politieagenten op de been. Een groep van meer dan drieduizend truckers en automobilisten is in een 'vrijheidskonvooi' op weg naar Parijs om er zaterdag en zondag tegen de coronamaatregelen te demonstreren. De politie in Parijs heeft demonstraties met vrachtwagens en andere voertuigen verboden.

De Franse regering kondigde aan hard op te treden tegen demonstranten die de binnenstad willen bereiken met hun voertuigen. Ze kunnen hoge boetes verwachten, hun rijbewijs kan jarenlang worden ingetrokken en zij riskeren celstraffen.

'Aantal besmettingen op Spelen is laag'

Het aantal coronagevallen op de Olympische Winterspelen in Peking is grotendeels stabiel gebleven en is relatief laag, maakten de organisatoren zaterdag bekend. Tijdens de dagelijkse tests van alle deelnemers aan de Spelen werden vrijdag acht nieuwe infecties ontdekt.

De dag ervoor ging het nog om elf gevallen. Op vrijdag alleen al werden er 71.000 tests uitgevoerd bij sporters, begeleiders en journalisten. Vier van de nieuw geconstateerde besmettingen waren atleten of teamleden.

In totaal zijn er 426 besmettingen geconstateerd sinds de start van de Winterspelen op 23 januari. In totaal zijn er sindsdien meer dan 1,2 miljoen PCR-tests uitgevoerd. Voor de Winterspelen gelden zeer strenge voorzorgsmaatregelen tegen het coronavirus. Alle deelnemers, van atleten tot coaches tot journalisten zijn vrijwel volledig afgesloten van de rest van het land en de gewone Chinezen.

Mensen die positief testen, moeten in een speciaal isolatiehotel. Pas na twee negatieve PCR-testen met een tussenpoos van ten minste 24 uur mogen besmette mensen het hotel binnen tien dagen weer verlaten. Daarna is slecht één negatieve test vereist.

Truckers blokkeren Binnenhof in Den Haag bij coronaprotest

Truckers en sympathisanten hebben in Den Haag de toegang tot het Binnenhof geblokkeerd. Ze protesteren zo tegen de coronamaatregelen. De truckers doen mee aan het zogenoemde Freedom Convoy Nederland, geïnspireerd door andere 'vrijheidskonvooien' in onder meer Canada.

Ondernemers Doetinchem boos om The Passion

Ondernemers in Doetinchem zijn boos over de locatie waar The Passion dit jaar wordt gehouden. Omdat door het hoofdpodium twee winkelstraten worden afgesloten vanaf een centraal plein, vrezen ze voor hun omzet. "Dit kunnen wij na twee jaar coronaperikelen en de laatste dramatische lockdown zonder enige compensaties er niet meer bij hebben", schrijven de veertig gedupeerden volgens Omroep Gelderland.

Normaal gesproken komen er op Witte Donderdag duizenden mensen af op het evenement over het lijdensverhaal van Jezus. Vanwege de coronabeperkingen is dat dit keer net als vorig jaar verboden.

De ondernemers zeggen dat er betere locaties mogelijk zijn in hun stad en vragen KRO-NCRV hun opzet te heroverwegen. Gebeurt dat niet, dan volgens juridische stappen.