Steenbergen ontpopt zich in Rome tot zwemkoningin EK: ook goud op 200 vrij

Marrit Steenbergen heeft bij de Europese kampioenschappen zwemmen in Rome haar vierde gouden plak veroverd. Na de twee estafettetitels (4x200 meter vrije slag en 4x100 meter wisselslag gemengd) en winst op de 100 meter vrije slag was het ook raak op de 200 meter vrije slag.

Steenbergen zwemkoningin van Rome; ook EK-titel op 200 meter vrij

In het eerste deel van de race moest ze de Française Charlotte Bonnet naast zich dulden, maar in het vervolg nam Steenbergen afstand. Toch werd het nog even spannend, omdat de Britse Freya Anderson een flinke eindsprint in de benen had.

Met een dik persoonlijk record van 1.56,36 was het goud echter voor Steenbergen.

Steenbergen zorgt voor unicum: 'Titel extra speciaal'

Daarmee zorgde Steenbergen voor een unicum. Niet eerder won een Nederlandse zwemster dit nummer op een EK. Ons land kwam tot dit toernooi niet verder dan viermaal brons en vier keer zilver.

Een ander trainingsschema heeft volgens Steenbergen dit jaar zijn vruchten afgeworpen. "De voorgaande jaren lag de focus veel meer op de 100 meter, nu veel meer op de 200", aldus de zwemster. "Je ziet nu op de laatste 50 meter dat ik het langer volhoud."

Steenbergen had voor de race het idee dat ze de eerste Nederlandse vrouw kon worden met een Europese titel op de 200 meter vrije slag. "Dat maakt het allemaal extra speciaal, al was ik er van tevoren helemaal niet mee bezig."

Steenbergen na EK-titel 200 vrij: 'Voelde concurrentie komen, maar ik bleef gaan'

Maaike de Waard veroverde in Rome haar tweede individuele bronzen medaille. Na de derde plek op de 50 meter vlinderslag was het ook raak op de 50 meter rugslag.

De 25-jarige De Waard kende een prima start en moest in het vervolg alleen de Franse winnares Analia Pigrée en Silvia Scalia voor zich dulden. Het gat met de Italiaanse was slechts 0,01 seconde.

Teleurstellende Toussaint wordt onttroond

Kira Toussaint kroonde zich twee jaar geleden nog tot Europees kampioene, maar dit keer moest ze genoegen nemen met de vierde plaats. Met een tijd van 27,73 was ze 0,19 seconde langzamer dan de bronzen De Waard.

Bij de mannen kwam Nyls Korstanje in de finale van de 100 meter vlinderslag niet verder dan de zevende plek. Hij leidde halverwege nog, maar in het tweede deel van de race zakte hij steeds verder weg. Korstanje noteerde 51,79 als eindtijd.

De Hongaar Kristof Milak won in 50,33, voor Noe Ponti uit Zwitserland in 50,87. Het brons was voor Jakub Majerski uit Polen (51,22).

Kroon mist finale 200 meter vrije slag

Luc Kroon slaagde er op de 200 meter vrije slag niet in zich te plaatsen voor de finale. In de halve eindstrijd kwam hij niet verder dan de zevende plek.