NOS Sport

Snowboarders stuiten op Chinese opmars: 'Plotseling zijn ze daar en snel'

Voor de Nederlandse snowboarders zitten de Paralympische Spelen van Peking erop. In de koffer gaat één zilveren medaille mee: Chris Vos veroverde vrijdagochtend op de banked slalom het enige eremetaal voor de snowboardploeg.

Lisa Bunschoten en Renske van Beek keren met lege handen terug.

Chris Vos trots na zilver op de Paralympische Spelen in Peking

"Ik voelde me heel goed en het lag echt heel dicht bij elkaar, maar ik heb er uiteindelijk alles uitgehaald. De Chinees zette een goede laatste run neer nog", reageerde Vos na afloop van de wedstrijd. "Ik ben heel blij met de tweede plek, supertrots. Het zat erin en dat wist ik ook."

Bunschoten niet

Toch blikte de 24-jarige Haarlemmer ook met minder positieve gevoelens terug op de dagen in Peking. Het liefst had hij zijn vriendin Lisa Bunschoten ook met een medaille om haar nek huiswaarts zien keren.

"We hebben er samen zo hard voor gewerkt, dus ik gun het haar zo erg", zei Vos. "Ik had haar graag op het podium zien staan, maar aan de andere kant: dat is sport."

Bekijk hieronder de reacties van Vos en Bunschoten na hun optredens in Peking.

Een zichtbaar geëmotioneerde Bunschoten wist niet waar ze moest beginnen na afloop van haar runs op de banked slalom. De 26-jarige snowboardster had zich volledig gestort op het onderdeel, dat haar in Pyeonchang in 2018 nog het brons had opgeleverd.

Het mocht niet baten, ze werd uiteindelijk zevende. "Ik heb alles gegeven", verzuchtte Bunschoten. "Ik was voor mijn gevoel best goed aan het rijden en in de trainingen ging het ook goed. Ik had de tweede trainingstijd, maar het is niet genoeg."

China overheerst

Een handvol Chinese snowboarders gooide roet in het eten van de Nederlandse. De afgelopen jaren heeft ze op grote internationale wedstrijden niet tegen de Chinese vrouwen gestreden en plotseling verschijnen daar op de plekken twee, drie, vier én vijf Chinese namen in het eindklassement van de banked slalom.

"Die zijn er opeens en ze zijn sterk en snel", merkte Bunschoten.

Ook bij de wedstrijd van Vos was het een Chinees die hem voorbleef: Zhongwei Wu. "Uiteindelijk, als ik het zo bekijk, had ik met het deelnemersveld dat ik het hele jaar had, goud gewonnen. Er is nu een Chinees opgedoken. Zo zie je toch maar weer dat het de Spelen zijn. Dat soort verrassingen zitten erin."

De Chinese Zhang Mengqiu won twee keer goud en zilver bij het alpineskiën, nog nooit had iemand van haar gehoord.

De opmars van de Chinezen is opmerkelijk. In het medailleklassement overheerst het land met een totaal van - tot nu toe - 47 medailles. Dat zijn er maar liefst 46 (!) meer dan bij de vorige Paralympische Winterspelen. Toen haalde het land slechts een gouden medaille bij het rolstoelcurling.

Op de Zomerspelen overheersen de Chinezen al jaren. Daar haalt het land sinds het evenement in eigen land in 2008 steevast meer dan tweehonderd medailles binnen en is het al vijf edities op rij de nummer één op de medaillespiegel.

China prijkt bovenaan de medaillespiegel van de Winterspelen met 47 medailles.

Volgens openbare rapporten investeerde de Chinese overheid alleen dit jaar al 20 miljoen yuan (omgerekend bijna 3 miljoen euro) in de ontwikkeling van paralympische sport. Naar eigen zeggen, in het rapport China's Parasports: Progress and the Protection of Rights, is het aantal paralympische atleten sinds 2015 (het jaar dat China de Olympische en Paralympische Spelen van 2022 toegewezen kreeg) van nog geen 50 naar bijna 1.000 gestegen.

Zo deed er in 2018 maar één skiër mee aan de Paralympische Spelen, tegenover 22 dit jaar. Zo ook bij het snowboarden: in Zuid-Korea deden er vier Chinese mannen mee en geen enkele vrouw. Nu waren er achttien atleten van de partij (vier vrouwen en veertien mannen).

Advertentie via Ster.nl