Leden van de nationale garde oefenen in het zuiden van Oekraïne
NOS NieuwsAangepast

Poetin en Biden bellen over Oekraïne, doorbraak blijft uit

Te midden van de hoog opgelopen spanningen rond Oekraïne hebben de Amerikaanse president Biden en zijn Russische ambtgenoot Poetin iets meer dan een uur met elkaar gebeld. Veel landen hebben hun burgers opgeroepen Oekraïne te verlaten nadat de VS had gewaarschuwd dat Russische troepen klaarstaan om het land binnen te vallen.

Volgens het Kremlin heeft Poetin tegen Biden gezegd dat de VS de belangrijkste Russische zorgen rond de veiligheid van Rusland niet serieus neemt en dat Moskou "snel zou reageren", zonder te specificeren wat daarmee werd bedoeld.

Het Witte Huis meldde dat het gesprek was bedoeld om Poetin duidelijk te maken dat een invasie van Oekraïne "resoluut" beantwoord zal worden met "snelle en zware" maatregelen. Biden waarschuwde Poetin dat een inval wijdverbreid menselijk lijden zal veroorzaken en dat het Westen vasthoudt aan diplomatie, maar "tegelijk voorbereid is op andere scenario's".

Volgens een bron bij het Witte Huis resulteerde het gesprek "niet in een fundamentele verandering in de dynamiek" tussen de partijen, zegt een verslaggever van de Financial Times. "Maar het diplomatieke pad blijft open en er staat te veel op het spel om Poetin niet iedere kans te geven om acties te vermijden die catastrofaal kunnen zijn."

In Kiev deden vandaag duizenden mensen mee aan de Mars voor Eenheid tegen de Russische dreiging

Het gesprek tussen de twee leiders was geïnitieerd door Washington en volgens een woordvoerder van het Kremlin ging er een geschreven boodschap van Amerikaanse zijde aan vooraf.

'Geen aanwijzingen voor offensief'

Voorafgaand aan het onderhoud met Biden, belde Poetin met de Franse president Macron. Poetin zei in dat gesprek niets wat op een aanstaande inval in Oekraïne zou kunnen wijzen, liet een woordvoerder van Macron weten. "We zien in wat president Poetin zegt geen aanwijzingen dat hij in het offensief zal gaan", aldus de woordvoerder.

Volgens het Kremlin zei Poetin in het gesprek met Macron onder meer dat westerse mogendheden druk moeten uitoefenen op Kiev om zich aan de Minsk-akkoorden te houden. In die akkoorden werd in 2015 een bestand geregeld tussen de Oekraïense regering in Kiev en de pro-Russische separatisten in het oosten van het land. Oekraïne en Rusland beschuldigen elkaar ervan zich niet aan de afspraken in dat akkoord te houden.

Poetin bekritiseerde verder de westerse wapenleveranties aan Oekraïne, die volgens hem kunnen leiden tot "mogelijke agressieve acties" door het Oekraïense leger in het oosten van het land.

Macron en Poetin spraken bijna anderhalf uur met elkaar. Macron waarschuwde de Russische leider dat "een open dialoog" onverenigbaar is met een verdere escalatie van de situatie.

Ook op ministerieel niveau was er vandaag veel diplomatiek overleg. Kort voor het beraad tussen Biden en Poetin spraken de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken en zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov met elkaar. Ook de ministers van Defensie van beide landen spraken met elkaar.

Reisadvies op rood

Veel landen hebben hun burgers in Oekraïne opgeroepen het land zo snel mogelijk te verlaten. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse zaken heeft het reisadvies voor Oekraïne vandaag op rood gezet, wat betekent dat mensen wordt afgeraden om nog naar Oekraïne toe te gaan omdat het te gevaarlijk is. Luchtvaartmaatschappij KLM liet vandaag weten per direct te stoppen met vliegen op Oekraïne.

Australië sluit zijn ambassade in de Oekraïense hoofdstad Kiev vanwege de dreigende escalatie. Er wordt nu een tijdelijk kantoor ingericht in Lviv, in het westen van Oekraïne. De Australische premier Morrison zegt dat de situatie "een zeer gevaarlijk punt bereikt". Verder roept hij de Chinese regering, met wie hij stroeve betrekkingen heeft, op om zich uit te spreken tegen de Russische troepenopbouw aan de grens met Oekraïne.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl