NOS SportAangepast

Verstappen na inhaalrace tweede in Jeddah met snelste ronde, Pérez wint

Als Max Verstappen niet vooraan rijdt, heeft F1-team Red Bull altijd Sergio Pérez nog. De Mexicaan vertrok in de Grand Prix van Saudi-Arabië van poleposition en won de race.

Verstappen werd na een machtige inhaalrace vanaf de vijftiende startplek alsnog tweede. Nyck de Vries, die andere Nederlander in de Formule 1, begon als achttiende en finishte als veertiende.

Alonso derde, vierde en weer derde

De Spanjaard Fernando Alonso kwam als derde over de streep. Na de huldiging werd hij met een tijdstraf teruggezet naar de vierde plaats en schoof George Russell op naar plek drie, maar het team van Alonso tekende beroep aan tegen die beslissing en werd in het gelijk gesteld.

De straf werd uren na de race teruggedraaid en zo kon de Spanjaard alsnog zijn honderdste Formule 1-podiumplek bijschrijven.

Voor Pérez is het de vijfde GP-zege in zijn carrière. De Mexicaan dacht de leiding in de WK-stand van Verstappen over te nemen, maar de regerend wereldkampioen voorkwam dat in de slotfase door toch nog de snelste ronde te rijden en daarmee een extra punt te verdienen.

Pérez staat in de WK-stand nipt tweede en Alonso is de nummer drie in het klassement om de wereldtitel.

Na buikgriepklachten eerder deze week, een gebroken aandrijfas in de kwalificatie en starten als vijftiende, begon Verstappen op de racedag in Saudi-Arabië aan een indrukwekkende inhaalrace.

Eenvoudig zou het zeker niet worden, zo'n comeback op het vliegensvlugge stratencircuit van Jeddah, waar inhalen niet overal even makkelijk is. Toch had Verstappen, na een wat behoudend begin, in de eerste ronden al plekken teruggewonnen. Na 18 van de 50 ronden reed hij al op plek vier. Voor zich zag Verstappen nog George Russel, Alonso en Pérez.

Safety car

Maar toen zette Lance Stroll zijn Aston Martin langs de kant wegens een onwillige rechtervoorband. De safety car kwam de baan op en het deelnemersveld schoof in elkaar. Pech voor Pérez, die de hele race sterk rondreed en een flinke voorsprong had opgebouwd. Goed nieuws voor Verstappen, die onverstoord bezig was aan zijn inhaalrace.

  • EPA
    Max Verstappen
  • EPA
    Nyck de Vries

Niet lang nadat de safety car weer van het circuit was verdwenen, schoot Verstappen Russell en Alonso voorbij. Maar Pérez was er intussen alweer als een raket vandoor gereden. Naar een voorsprong van meer dan vijf seconden.

Verstappen deed het vorig jaar op het circuit van Spa, vanaf achterin het veld, startend van plek veertien, terugkomen en winnen. Maar met nog vijftien ronden te gaan, bleek dat de voorsprong van Pérez nog steeds vierenhalve seconden was en verdween de zege voor Verstappen langzaam uit zicht.

Helemaal toen hij over de boardradio klaagde over een geluid uit zijn wagen. De voorsprong van de snelle Pérez kon Verstappen niet meer verkleinen.

Mercedes naast podium

Al met al was het een galavoorstelling van Red Bull, dat wederom veel sneller was dan de andere wagens. Achter dat machtsvertoon reed Alonso naar plek drie, gevolgd door beide Mercedes-coureurs Russell en Lewis Hamilton. Daar weer achter eindigden de Ferrari's van Carlos Sainz en Charles Leclerc.

Over twee weken vervolgen Verstappen en Perez hun strijd om de eerste plek, tijdens de GP van Australië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl