NOS SportAangepast

Verstappen pakt pole bij openingsrace in Bahrein, De Vries heeft het moeilijk

Max Verstappen start de eerste grand prix van het seizoen vanaf poleposition. Zijn Red Bull-teamgenoot Sergio Pérez zette in Bahrein de tweede tijd neer in de kwalificatie en hield de Ferrari's van Charles Leclerc en Carlos Sainz vlak achter zich. Nyck de Vries strandde in de eerste sessie en start vanaf P19.

In Q1 lagen de tijden heel dicht bij elkaar. De Vries deed het langst over zijn ronde, maar was alsnog maar een seconde trager dan Carlos Sainz, die de snelste tijd klokte.

Toch kent De Vries, bezig aan zijn eerste grand prix als vaste F1-coureur, tot nu toe een vervelend weekend in Bahrein. Hij heeft het moeilijk met zijn nieuwe Alpha Tauri-bolide. Zijn teamgenoot Yuki Tsunoda haalde Q2 wel.

De Vries baalde er zelf flink van, vertelde hij bij ViaPlay. "In iedere run maakte ik een klein foutje. Ik loop hier uiteraard met een ontevreden gevoel weg." Omdat Pierre Gasly een tijdstraf kreeg, start De Vries zondag in ieder geval niet vanaf de laatste plek.

De eerste sessie werd nog even onderbroken met een rode vlag, omdat er een onderdeel van de auto van Leclerc vloog. De Monegask kon uiteindelijk wel gewoon verder racen. Verstappen deed het in Q1 rustig aan en zette de zevende tijd neer.

RB19 komt op stoom, Leclerc snelste

In de tweede sessie had Red Bull duidelijk andere plannen. Verstappen zette aan en dook met 1.30,503 onder de tijd van Lewis Hamilton. Sergio Pérez volgde in zijn kielzog. In de laatste secondes van de sessie scherpte Leclerc de tijd van de Verstappen nog aan.

Fernando Alonso, in twee van de drie vrije trainingen de snelste, zette de vijfde tijd neer in Q2. De tweevoudig wereldkampioen maakt een ijzersterke start door bij zijn nieuwe team Aston Martin.

Fernando Alonso maakte tot nu toe een sterke indruk in Bahrein

Lance Stroll haalde Q3 op het nippertje. Een knappe prestatie van de Canadees, die vrijdag nog zoveel last had van zijn polsblessure, dat hij na de training niet zelfstandig uit zijn auto wist te klauteren.

Red Bulls slaan toe

In de laatste en beslissende kwalificatiesessie zette Verstappen de toon met een tijd van 1.29,897. Leclerc kwam daar heel dicht bij, maar was uiteindelijk 0.103 seconden langzamer.

In de slotfase van Q3 verbeterde Verstappen zijn eigen tijd en dook Pérez onder de tijd van Leclerc. Zo werd Red Bull de grote winnaar van de eerste kwalificatie van 2023.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl