Steven Bergwijn vrijdag op de training
NOS Voetbal

Bergwijn kwam, zag, overwon en verdween uit Oranje (maar Memphis heeft hem graag terug)

  • Jesse Wieten

    redacteur Nederlands elftal

  • Jesse Wieten

    redacteur Nederlands elftal

Steven Bergwijn was sinds de terugkeer van Louis van Gaal als bondscoach de revelatie bij Oranje. De ideale kompaan van Memphis Depay voorin. Samen vormden ze het beoogde spitsenkoppel voor het WK. Het kwam er nog niet van in Qatar, op een kwartier tegen Senegal na.

"Stevie Bergwijn, dat is een godsgeschenk!", zei Van Gaal eerder dit jaar. "Die speelt niet bij Tottenham en die levert in het Nederlands elftal. Ja, die roep ik dan wél op, zo simpel is het."

In november vorig jaar knalde Bergwijn Oranje op voorsprong in het beslissende WK-kwalificatieduel met Noorwegen, in maart was hij tegen Denemarken twee keer trefzeker en ook tegen Duitsland, België en Polen scoorde hij. De ene goal was nog mooier dan dan de andere.

Bergwijn zette zijn Oranjevorm na zijn transfer naar Ajax aanvankelijk voort, met een prachtige openingsgoal in de strijd om de Johan Cruijff Schaal als startschot. Alsof hij het niveau in Nederland was ontgroeid, zo makkelijk en machtig speelde hij, op zijn favoriete positie als linksbuiten.

Bergwijn vlamt, Bergwijn worstelt

Net als de prestaties van Ajax werden ook de prestaties van Bergwijn gaandeweg minder. Bovendien kwam hij bij Ajax op de bij hem minder geliefde rechtervleugel te spelen. En ook in Oranje was Bergwijn dit WK tot nu toe niet de Bergwijn die vlamde, maar een Bergwijn die worstelde.

In zijn 124 minuten tegen Senegal en Ecuador kwam hij tot geen goal, geen assist en geen enkel schot op doel. Al was dat een beetje pech. Als Cody Gakpo tegen Senegal een goede voorzet had gegeven en Frenkie de Jong die kans had genut, dan was Bergwijn betrokken geweest bij twee goals.

Bergwijn sinds terugkeer Van Gaal bij Oranje

Totaal Op WK
Goals 6 0
Expected Goals 2,95 0
Assists 1 0
Expected Assists 3,10 0,17
Dribbels 33 1

Wat verder opviel, was dat Bergwijn op het WK volledig geïsoleerd leek ten opzichte van zijn aanvalspartners. Hij gaf of kreeg geen enkele pass op of van Cody Gakpo en Memphis Depay, terwijl hij in 62 speelminuten slechts één keer een bal aan Vincent Janssen gaf en er geen terugkreeg.

Van een vormcrisis wilde Bergwijn na het duel met Senegal niets weten. "Ik weet niet, zit lekker in mijn vel", zei de 25-jarige aanvaller. "Gaat wel lekker eigenlijk." Volgens Bergwijn is het magische er nog niet af bij hem. "Nee", antwoordde hij kortaf.

Kort van stof

Zo was Bergwijn op die betreffende persconferentie met Davy Klaassen veelal kort van stof. "Ik sluit me bij Davy aan", "Zelfde als Davy", "The same", waren enkele van zijn antwoorden. Hij wekte daarmee ergernis bij sommige journalisten.

Het is zeker niet de eerste keer dat Bergwijn zich er op persconferentie wat makkelijk vanaf maakt. "En jij Steven, wat vond jij ervan", vroeg een Duitse journalist na de interland in maart. Bergwijn schrok wakker. "The same", zei de aanvaller met een glimlach. "Wat Daley zegt."

Minachting van het journaille of zijn persconferenties gewoon niet zijn ding? Vermoedelijk het laatste. Persconferenties kan je beter aan types als Denzel Dumfries, Virgil van Dijk, Frenkie de Jong, Marten de Roon en Daley Blind overlaten, zoals de KNVB daarna ook deed.

Zo nukkig als Bergwijn soms overkomt bij persmomenten, zo is hij op andere momenten niet. Een andere Bergwijn zien? Check onderstaande video met Touzani, met Bergwijn als 'regisseur'. Helemaal open, één en al glimlach.

"Ik geef hem vertrouwen", verklaarde Van Gaal de prestaties van Bergwijn eerder dit jaar. Dat vertrouwen was niet meer voldoende voor een basisplek in het derde WK-duel met Qatar. Net nu Depay klaar was om te starten.

Advies Depay: 'Speel het liefst met Bergwijn'

Al had die reservebeurt niet alleen met een gebrek aan vorm bij Bergwijn te maken, maar ook met de topvorm van Cody Gakpo, die niet te negeren valt. En als Memphis Depay dan weer fit is, is het een keuze tussen Davy Klaassen op tien en Gakpo op links of Steven Bergwijn voorin en Gakpo op tien.

In een interview met De Telegraaf gaf Depay daarin deze week een onverwacht advies. "Ik heb een prima klik met hem (Gakpo, red.)", zei Depay."Maar ik denk dat ik toch het liefst met Steven Bergwijn speel. Die is nog balvaster en dan kan Cody eroverheen komen."

Steven Bergwijn en Louis van Gaal

"Maar we hebben heel veel verschillende spelers met kwaliteiten", voegde Depay daar nog aan toe, zich realiserend dat zijn advies weer ten koste zou gaan van Davy Klaassen, dit WK al goed voor een goal en twee assists.

"Ik vond het niet verstandig", reageerde Van Gaal vrijdagmiddag op de uiting van Depay. "Maar het zegt iets over onze manier van werken dat we dat kunnen accepteren van elkaar. Dat is ook weer het mooie van deze mededeling."

Doet Van Gaal wat met het advies van Depay in de achtste finale tegen de Verenigde Staten? Zien we voor het eerst dit WK het beoogde spitsenkoppel Depay/Bergwijn vanaf de start? "Ik luister altijd naar de voorkeur van spelers, maar ik kan niet ieder verzoek beantwoorden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl