Xavi Simons, Memphis Depay en Steven Bergwijn op de training
NOS Voetbal

Wie zijn de penaltyspecialisten van Oranje? En wie juist niet?

De trauma's zijn nog enorm. Tot tweemaal toe strandde het Nederlands elftal op een wereldkampioenschap voetbal in de halve finales tijdens een strafschoppenserie. In 1998 zag bondscoach Guus Hiddink Ronald de Boer en Phillip Cocu missen tegen Brazilië. Aan Braziliaanse kant werden de vier penalty's allemaal raak geschoten.

In 2014 ging het weer fout. Ditmaal tegen Argentinië. Ron Vlaar en Wesley Sneijder faalden onder toeziend oog van bondscoach Louis van Gaal vanaf elf meter. Bij de Argentijnen gingen de vier strafschoppen feilloos. Weer liep Oranje de finale mis door het missen van penalty's.

Wetenschappelijke benadering

En dus gooit Van Gaal het dit keer over een andere boeg. Een wetenschappelijke boeg. Spelers zijn doorgelicht, keepers getest. Het Nederlands elftal heeft zich zo goed mogelijk voorbereid op een penaltyserie. De tijd van 'strafschoppen zijn een loterij' is definitief voorbij.

De spelers van Oranje tijdens de verloren penaltyserie in 2014

Nu de knock-outfase is aangebroken op dit wereldkampioenschap is de vraag gerechtvaardigd: wie heeft de beste cijfers als het gaat om strafschoppen? Maar ook: wie heeft de slechtste cijfers vanaf elf meter? Databureau Opta maakte een overzicht.

Vijf spelers hebben een honderd procent score vanaf elf meter. Steven Bergwijn (4), Denzel Dumfries (3), Daley Blind (2), Stefan de Vrij (1) en Virgil van Dijk (1) hebben op het hoogste niveau nog nooit een strafschop gemist. Eén klein minpunt: het aantal strafschoppen van dit kwintet is erg beperkt.

Janssen is koning

Wie hebben de beste papieren als het gaat om een groot aantal strafschoppen? De onbetwiste penaltykoning is Vincent Janssen: van de 27 strafschoppen maakte hij er 26. Een percentage van 96%. En dan te bedenken dat het gemiddelde benutte strafschoppen mondiaal 79% is. De cijfers van Steven Berghuis zijn eveneens indrukwekkend: hij schoot 27 van zijn 31 strafschoppen raak (87%).

Ook Teun Koopmeiers heeft degelijke cijfers: 30 van zijn 36 penalty's zijn raak (83%). Memphis Depay lijkt ook kandidaat voor een strafschop in een eventuele serie: 32 rake strafschopppen uit 42 pogingen (76%).

Kenneth Taylor is een verrassende outsider. De middenvelder van Ajax trof van de zeven penalty's zes keer doel (86%).

De beste penaltynemers van Oranje

Wie moeten er beslist géén strafschop nemen? Nathan Aké, Jeremie Frimpong, Tyrell Malacia en Jurriën Timber namen nog nooit een strafschop op het hoogste niveau. Dat lijkt een slechte basis voor een penalty op zo'n cruciaal moment.

Dat geldt ook voor Matthijs de Ligt, Frenkie de Jong en Xavi Simons. De Ligt miste zijn beide strafschoppen. De Jong en Simons stonden op het hoogste niveau één keer achter de bal vanaf elf meter: ze misten allebei...

De slechtere penaltynemers van Oranje

Wie de beste Oranje-keeper is bij strafschoppen is moeilijk te zeggen. Andries Noppert, die in de groepsfase op doel stond, kreeg op het hoogste niveau slechts drie strafschoppen tegen. Hij stopte er één (33,30%). Mooie cijfers, maar wel op basis van een laag aantal.

Remko Pasveer en Justin Bijlow ontlopen elkaar niet veel. Pasveer (14 van 81 strafschoppen gestopt) en Bijlow (4 reddingen na 25 strafschoppen) hebben bijna hetzelfde gemiddelde: 17,30% om 16,00%.

Ter vergelijking: de Amerikaanse keeper Matt Turner heeft een reddingspercentage van 31,80% (22 penalty's en 7 reddingen).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl