Premier Mark Rutte
NOS NieuwsAangepast

Morgen geen afvaardiging regering naar WK-wedstrijd Nederland

De WK-wedstrijd Nederland-Verenigde Staten in Qatar zal morgen niet worden bijgewoond door een lid van de Nederlandse regering. Dinsdag was minister Helder bij de groepswedstrijd tegen Qatar.

Premier Rutte zei vanmiddag op zijn wekelijkse persconferentie dat er morgen niemand gaat. Als Nederland in de finale komt, zal er wel een "goede afvaardiging" afreizen.

Bij de wedstrijden daarvóór wil het kabinet het per geval bekijken, maar in principe gaat er dan niemand. "We kijken wel wat andere landen doen en wie onze tegenstanders afvaardigen", vulde de premier aan. Als een ander land iemand op regeringsniveau stuurt, zal Nederland dat mogelijk ook doen.

Helders speldje 'precies juist'

Of er namens de Nederlandse regering bezoekers naar Qatar gaan, ligt gevoelig. Vanwege de slechte behandeling van arbeidsmigranten in Qatar had de Tweede Kamer liever gezien dat het kabinet niemand zou sturen, maar het kabinet dacht daar anders over. Helder ging deze week dus als eerste.

Ze sprak in Qatar met verschillende mensen over de arbeidsmigranten en over inclusiviteit en gelijke rechten. Op de tribune droeg ze niet de veelbesproken OneLove-armband, maar een speldje. Rutte noemde vanmiddag het statement van Helder met het speldje "precies juist".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl