Brandweerlieden van de London Fire Brigade
NOS Nieuws

Brandweer Londen kampt met diepgeworteld racisme en seksisme

Bij brandweer in Londen heerst een cultuur van diepgeworteld racisme en seksisme. Dat blijkt uit een onafhankelijk onderzoek naar de hulpdienst, dat was ingesteld na een geval van zelfdoding door een medewerker in opleiding, twee jaar geleden. Dat meldt de BBC.

Op verzoek van de hoogste autoriteit bij de London Fire Brigade deed een voormalig topfunctionaris van het Openbaar Ministerie onderzoek naar de werkcultuur. Tegenover de BBC spreekt deze onderzoeker, Nazir Afzal, van een "giftige werkcultuur" die aangepakt moet worden, om ervoor te zorgen dat niet meer brandweerlieden zich in de toekomst van het leven beroven.

Uit het onderzoek bleek onder meer dat een zwarte brandweerman langdurig het slachtoffer was van racistische pesterijen door collega's, wat uitmondde in een strop die boven zijn kluisje werd gehangen. Ook werden meerdere vrouwelijke medewerkers seksueel bejegend en zouden brandweermannen van het korps regelmatig porno op de werkvloer kijken.

Pestgedrag

Het onderzoek spreekt verder van pestgedrag waarbij specifiek minderheden en vrouwen doelwit zijn. "Tegen vrouwen werd simpelweg gezegd: we willen je hier niet hebben", aldus onderzoeker Afzal. Hij waarschuwt dat veel medewerkers aangaven zich niet veilig te voelen, wat gezien de aard van het werk onacceptabel is.

De landelijke vakbond van brandweerlieden noemt de onderzoeksresultaten niet verrassend. De vakbond waarschuwt naar eigen zeggen al jaren voor de problemen. Uit vrees voor repercussies zouden veel werknemers zich niet hardop hebben durven uitspreken. Het hoofd van het Londense korps heeft inmiddels laten weten dat hij een cultuurverandering in gang wil zetten waarbij "intimidatie niet wordt geduld".

Bij de Amsterdamse brandweer werd in 2016 ingegrepen toen bleek dat het korps in de hoofdstad kampte met institutioneel racisme en seksisme. Brandweercommandant Leen Schaap werd destijds aangesteld om de werkcultuur aan te pakken. Zijn pogingen daartoe leidden geregeld tot aanvaringen tussen brandweermensen en de leiding. Hij moest in 2019 onder druk van burgemeester Femke Halsema het veld ruimen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl