Richard Douma (rechts) nadert de finish
NOS SportAangepast

Douma snelste Nederlander ooit bij Zevenheuvelenloop, weer Oegandese winnaar

Rogers Kibet heeft de 37ste editie van de Zevenheuvelenloop gewonnen. De pas 19-jarige Oegandees liep de 15 kilometer in Nijmegen in 42.08. De Ethiopiër Nibret Melak volgde met 42.42 op ruime afstand.

Met zijn overwinning in de vrieskou zorgde Kibet voor het zesde opeenvolgende Oegandese succes in Zevenheuvelenloop. In 2019 won Stephen Kissa en daarvoor regeerde Joshua Cheptegei met vier zeges op rij. Vanwege corona ging de loop in 2020 en 2021 niet door.

Richard Douma werd zevende in 43.18. De 29-jarige Zaankanter brak daarmee het Nederlands parcoursrecord van Tonnie Dirks, die in 1989 43.31 had genoteerd.

Rogers Kibet komt als winnaar over de streep

Ook debutant Mike Foppen (43.21) en Khalid Choukoud (43.25) waren sneller dan de winnaar van destijds. Het Nederlands record over 15 kilometer, met 43.13 op naam van Choukoud, bleef echter buiten bereik.

Voor Foppen was dat geen verrassing, al koesterde hij vooraf nog wel hoop. "Ik heb de uitslagen gezien van de Nederlanders in de historie van de Zevenheuvelenloop en niemand is sneller geweest dan 43.30", sprak hij vrijdag nog. "Maar met de ontwikkeling van supersnel schoeisel en mijn goede specifieke voorbereiding denk ik in de buurt te kunnen komen."

Veel scheelde het inderdaad niet, maar de toptijd van Choukoud was voor het Nederlandse trio net niet haalbaar. "De omstandigheden waren niet ideaal", zei Foppen na afloop. "Het was nat en koud. Ik voelde mijn spieren verkrampen halverwege."

Van Es beste Nederlandse

Bij de vrouwen was de Keniaanse Beatrice Chepkoech met 47.16 drie seconden rapper dan landgenote Evaline Chirchir.

Diana van Es was op de zesde plaats de beste Nederlandse. Haar eindtijd van 47.54 mocht er naar Nederlandse normen zijn: alleen Lornah Kiplagat en Susan Krumins-Kuijken waren in het verleden sneller dan de Rotterdamse, die vorig jaar tijdens de Olympische Spelen in Tokio op de vijf kilometer in de series achterbleef, maar zich inmiddels als wegatlete ontpopt.

De 23-jarige Van Es was dit jaar al de beste Nederlandse in de Tilburg Ten Miles, de Singelloop Breda en de Dam tot Damloop.

Onder de deelnemers bevond zich ook oud-voetballer Arjen Robben.

Arjen Robben komt over de streep

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl