Suzanne Harmes op de Olympische Spelen in Beijing in 2008
NOS Sport

Harmes niet verbaasd over uitblijven straf Louter: 'Vertrouwen in ISR al opgegeven'

Dat haar oude turntrainer Frank Louter geen straf krijgt, verbaast Suzanne Harmes niets. Het Instituut Sportrechtspraak (ISR) heeft hem schuldig bevonden aan ongewenst gedrag in de turnzaal, maar legt geen sanctie op. "Ik sta niet versteld van deze magere uitspraak", reageerde Harmes bij Langs de Lijn & Omstreken op NPO Radio 1.

Harmes, samen met Sanne Wevers en Renske Endel de enige Nederlandse turnsters die ooit een WK-medaille won, was een van de negen aanklagers die zich bij het ISR had gemeld met beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag door Louter. Alle aangedragen incidenten vonden voor 2012 plaats.

'Onvoldoende bewezen of te weinig concreet'

De tuchtcommissie achtte bewezen dat Louter zich schuldig heeft gemaakt aan ongewenst gedrag. Maar andere beschuldigingen, zoals het bewust negeren van blessures en fysiek geweld (slaan en spugen), achtte de tuchtcommissie onvoldoende bewezen of te weinig concreet.

Ook zou onvoldoende zijn gebleken dat er sprake zou zijn van een onveilige omgeving voor (jonge) turnsters.

Frank Louter tijdens het NK turnen 2019

Een straf blijft dus uit. Harmes had het ergens al wel verwacht. "We hebben een tijd geleden het vertrouwen in het ISR al opgegeven, omdat toen al bleek dat ze niet in staat waren op een gedegen manier onderzoek te doen naar deze problematiek."

'Tenenkrommend slecht'

Harmes vindt het opvallend dat het ISR oordeelt dat de bewijzen niet concreet genoeg zijn. "We hebben een gesprek gehad en daarna is een gespreksverslag gemaakt. En dat verslag was zo tenenkrommend slecht. Daar gaat het in eerste instantie al mis. Er is niet goed onderzoek gedaan naar waarheidsbevindingen."

Louter liet bij de behandeling van de zaak weten zich totaal niet in het geschetste beeld van beschuldigingen te herkennen. Hij ontkende nadrukkelijk dat hij grensoverschrijdend gedrag heeft vertoond.

Harmes: "Dat vond ik ook wel bijzonder, de verklaring van Louter. Wat ik jammer vind: er wordt aangegeven dat hij het niet meer gaat doen. Maar het feit dat hij niet kan reflecteren op zichzelf en de trainingsmethodes die hij heeft gehad, is wel zorgelijk."

Louter ontloopt een straf. Is het daarmee klaar? "Ik heb het gelukkig al naast mij neergelegd", zegt Harmes. "Het is jammer dat het onderzoek niet op een goede manier is uitgevoerd. Ik ben niet uit op een straf. Maar het belangrijkste is dat het niet meer voorkomt. Ik denk dat we hebben gedaan wat we konden doen."

De aanklagers kunnen bij het ISR nog in hoger beroep gaan tegen de uitspraak. Louter was niet bereikbaar voor commentaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl