Bas de Leede
NOS Sport

Cricketer De Leede terug na 'megastunt' en 36.000 toeschouwers: 'Nu weer aan de studie'

  • Anne van Eijk

  • Anne van Eijk

'Sensationele zege' en 'megastunt': het zijn zomaar wat superlatieven die voorbijkwamen in krantenkoppen na de zege van de Nederlandse cricketers op Zuid-Afrika. Toch zal menig Nederlander geen flauw benul hebben gehad dat er een WK T20, zoals dat heet, aan de gang was.

"De cricketsport is hier heel klein", weet international Bas de Leede. "In Nederland hebben we zes cricketers die er financieel van rond kunnen komen, maar in een land als Zuid-Afrika of India zijn dat er een stuk of vijfhonderd."

Zuid-Afrika waande zich al halvefinalist

Niet heel gek dus dat de buitenwereld geen hoge verwachtingen had van Oranje. "Ik las voorafgaand aan de laatste wedstrijd wat Zuid-Afrikaanse kranten. Daarin werd al gezegd dat ze de halve finales niet meer konden ontgaan, omdat ze alleen nog tegen Nederland moesten spelen."

Zelf waren de Nederlandse cricketers echter wat positiever. "Binnen de spelersgroep hadden we meer vertrouwen in een goed resultaat dit WK dan anderen in ons hadden. Het is mooi om dan je gelijk te krijgen."

Cricketers stunten op WK tegen Zuid-Afrika: 'Kers op de taart'

Oranje scoorde 158 runs, het hoogste aantal van de ploeg op het WK, en versloeg daarmee Zuid-Afrika, dat door de nederlaag een plek bij de laatste vier miste. En als kers op de taart hoeft Nederland voor het eerst in de historie geen kwalificatietoernooi te spelen voor het volgende WK, dat in 2024 zal plaatsvinden.

Herkend op straat

Na een lange vlucht landden de Nederlandse cricketers enkele dagen later weer op Nederlandse bodem, in een compleet andere wereld. "Bij de wedstrijd tegen India zaten er 36.000 mensen op de tribune. Dat was echt heel gaaf om mee te maken."

"En als je over straat liep daar, dan wilden mensen met je op de foto", aldus de 22-jarige De Leede, die in Nederland bijna nooit aangesproken wordt vanwege zijn cricketprestaties.

Indische fans tijdens het WK

Thuis is hij 'gewoon' Bas, student bedrijfskunde. Hij zit in zijn tweede jaar en duikt na het WK weer snel de studieboeken in om zijn opgelopen achterstand weg te werken. En hij is zeker niet de enige Oranje-international die een leven naast de topsport heeft. "Er zijn veel jongens die ernaast studeren of werken."

Dat is volgens De Leede af en toe best een uitdaging. "We zijn natuurlijk vaak in het buitenland en dan is werken of studeren ernaast best lastig", zegt de Nootdorper. "Ik moest bijvoorbeeld afgelopen jaar tussen twee WK-kwalificatiewedstrijden in tentamens doen."

"Hopelijk helpen onze prestaties op het WK wat mee aan de bekendheid van de sport en wordt er daardoor een weg geopend naar meer professionalisering. Als er meer aandacht voor de sport komt in Nederland, trekt dat misschien ook meer sponsors aan."

Zelf heeft De Leede al een eerste stap gezet naar een mooie crickettoekomst. Hij heeft een contract getekend bij de Indiase IPL-franchise Mumbai Indians. "Een satellietclub, te vergelijken met wat Ajax jarenlang in Kaapstad had met Ajax Cape Town."

Hij gaat dus nog niet in de Indian Premier League spelen, wat volgens velen het internationale 'cricketwalhalla' is. Wel kan hij zich in de kijker spelen tijdens een toernooi van 6 januari tot en met 12 februari komend jaar in de Verenigde Arabische Emiraten.

Bas de Leede

"Dit is waar je als cricketer van droomt: straks in een van de grote stadions staan in de Emiraten met wereldtoppers", liet hij na het tekenen van het contract weten.

Een leven als fulltime cricketer ziet De Leede dan ook wel zitten en hij legt met alle liefde uit waarom de sport zo leuk is. "Als cricketspeler kun je een enorm grote impact hebben op de wedstrijd. Je kan met één bal de wedstrijd beslissen, elk moment kan belangrijk zijn en een omslag betekenen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl