Fenomenale Joel Embiid scoort 59 punten in één wedstrijd
NOS Sport

Fenomenale Embiid steelt de show met 59 punten in één NBA-wedstrijd

59 punten maken in één enkele wedstrijd: dan ben je geen mens, dan ben je een basketbalmachine.

Joel Embiid mag zich met 59 punten, elf rebounds, acht assists en zeven geblokte shots, waarmee hij Philadelphia 76ers aan een 105-98 overwinning hielp tegen Utah Jazz, in het lijstje NBA-grootheden plaatsen. Met die 59 punten vestigde Embiid het puntenrecord van dit NBA-seizoen.

Dunk na dunk, lay-up na lay-up, steeds was het raak voor de 28-jarige sterspeler. "Mijn teamgenoten wisten wie de heetste hand had, ze hoefden me alleen maar de bal te voeren", zei Embiid tegen journalisten na afloop. Al voegt hij eraan toe dat het echt een teamprestatie was.

Fenomenaal ondanks schouderblessure

Zijn record is opmerkelijk, omdat Embiid dit jaar veel speeltijd moest missen vanwege een knieblessure en andere kwalen. De dag voor de wedstrijd kampte hij nog met een schouderblessure, waarover hij zei dat hij op sommige dagen zijn arm niet kan optillen. En veel pijn heeft als hij schoten van tegenstanders blokkeert.

Daar was zondag niets van te merken. "Ik heb nog nooit zo'n krachtige performance gezien, zowel aanvallend als verdedigend, in één speler", zei coach Doc Rivers na afloop.

Het was nog even spannend of Embiid ook z'n zestigste punt zou maken. Met minder dan een minuut op de klok deed hij nog een poging met een schot dat op de ring van de basket afketste. Maar ach, historie was al geschreven, de winst op zak en de koek begrijpelijkerwijs op.

In de geschiedenis van de Philadelphia 79ers kwam het slechts vier keer voor dat een speler meer punten maakte dan de 59 van Embiid. Basketballegende Wilt Chamberlain staat op plek één, twee en drie, gevolgd door Allen Iverson.

De koppositie van Chamberlain lijkt zelfs voor de fenomenale Embiid onbereikbaar. Chamberlain zorgde in 1962 voor een sensatie met 100 punten in één wedstrijd, tot op de dag van vandaag een niet meer geëvenaard NBA-record.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl