NOS SportAangepast

Handbalsters spelen op EK gelijk tegen Spanje en hopen nu op een wonder

Handbalsters blijven bij EK steken op gelijkspel tegen Spanje

De Nederlandse handbalsters waren - wederom - niet goed bij de les en nu hangt het voortbestaan van Oranje op dit EK aan een zijden draadje. Het werd in de tweede ronde 29-29 tegen Spanje, dat Nederland vanaf de eerste minuut alle hoeken van de zaal liet zien.

Het is nu hopen op een wonder. Nederland moet woensdag winnen van Montenegro, maar dan nog is het afhankelijk van de resultaten in de andere wedstrijden.

Bekijk hieronder de reacties van Estavana Polman, Rinka Duijndam en Per Johanssen.

Polman gefrustreerd over gelijkspel: 'Het was een goal, honderd procent'

Oranje startte desastreus, kreeg meteen treffers tegen en bleef op een te grote achterstand van de Spanjaarden. Verdediger Kelly Dulfer, die de wedstrijd vanwege een schorsing vanaf de tribunes moest bekijken, werd flink gemist: Nederland was uit balans.

Net als Duitsland verdedigde Spanje fysiek, waardoor Nederland in de aanval veel balverlies leed. De goals vlogen Yara ten Holte om de oren, ze slaagde er nauwelijks in een inzet tegen te houden. Na een time-out en een aantal wissels gingen de handbalsters met 15-17 de rust in. Er leek weer iets meer mogelijk.

Nederland sterk terug

Rinka Duijndam begon de tweede helft als keeper en daarmee keerde de rust in de goal terug. Na veertig minuten stond Oranje voor het eerst in de wedstrijd voor: 21-20. Maar Nederland bleef het moeilijk houden. De grote uitslag waar velen op gehoopt hadden, ging er niet komen.

Wat moesten de handbalsters vechten, voor elke goal, voor elk voordeel

Met 29-29 werd het een zenuwslopende laatste minuut. Ging Nederland de winst binnenslepen? In de laatste beslissende seconden wilde Estavana Polman Nederland over de eindstreep trekken. Ze scoorde, maar er was al afgefloten voor een aanvallende fout.

Wat gebeurde daar nou? Polman: "Ik heb hem teruggezien, ik vind het absoluut geen overtreding. Ze hebben gewoon één punt van ons gestolen. Het was gewoon een doelpunt, honderd procent."

Bondscoach Per Johannsen was het daarmee eens: "Het was gewoon de winnende goal, klaar." Maar goed, nu door. "We moeten in elk geval van Montenegro winnen. En zien wat er de komende wedstrijden gebeurt."