NOS Sport

Handbalsters verliezen EK-duel na worsteling met snoeiharde Duitsers: 'Heel slecht'

De Nederlandse handbalsters hebben het zichzelf niet makkelijker gemaakt bij het EK in Noord-Macedonië. In het eerste duel in de tweede groepsfase van het eindtoernooi verloor Nederland van Duitsland: 36-28.

De Duitse vrouwen waren veel feller en efficiënter dan de ploeg van bondscoach Per Johansson. "Het was gewoon heel slecht, dan kun je moeilijk wedstrijden winnen", zei Estavana Polman gepikeerd na afloop. "Heel pijnlijk."

Handbalsters verliezen EK-duel kansloos na worsteling met snoeiharde Duitsers

Door de nederlaag zal Nederland de overige wedstrijden tegen Spanje en de nog ongeslagen Montenegrijnse vrouwen waarschijnlijk moeten winnen. Met de twee punten die Nederland mee heeft genomen uit de voorronde staat Nederland nu vijfde in de groep van zes, waarvan alleen de eerste twee landen zich plaatsen voor de halve finales.

Duitsers snoeihard

Oranje begon sterk tegen de Duitsers. Al na dertig seconden kreeg het de eerste zevenmeterbal en kon de Duitse centrale verdedigster Alina Grijseels direct twee minuten gaan zitten wegens tijdstraf. Aan de hand van Van der Heijden en Van Wetering sloeg Nederland een gaatje van 7-4.

Maar die marge verkwanselde de ploeg snel door slordige opbouw- en aanvalsfouten. De tijdstraffen pakten ook nadelig uit. De Duitse vrouwen verdedigden snoeihard, soms tot irritatie van de Nederlandse handbalsters.

  • EPA
    Kelly Dulfer in de tang bij Xenia Smits
  • EPA
    Estevana Polman treurt na de nederlaag tegen Duitsland

Het begon meer en meer te haperen bij Oranje. Ze lieten zich uit het spel halen door de Duitsers en stonden bij rust vier punten achter: 13-17. Coach Johansson ging naarmate de tweede helft vorderde steeds bozer kijken. Duitsland bikkelde maar door en zag voor rust zes keer een speelster zitten met een tweeminutenstraf.

Meedogenloos Duits blok

Na rust veranderde er niet veel. Oranje sloop wat dichterbij (19-21), maar de aanval flitste maar sporadisch door het meedogenloze Duitse blok. De Duitsers waren simpelweg fysiek sterker, razend efficiënt in de break, dodelijk vanuit de hoeken en liepen zo vanaf 23-26 steeds iets verder weg. Een ommekeer zat er niet meer in.

Het verschil met de wedstrijd tegen Frankrijk was groot. Woensdag hield Oranje de regerend olympisch kampioen lang bij en moest het Frankrijk pas in de slotfase laten gaan. Tegen Duitsland was het een frustrerende avond, waarop Oranje op enkele minuten in het begin na nooit echt in de buurt leek te komen van de winst.

"Het was een rommelige wedstrijd", analyseerde Polman na afloop. "We moeten het heel even laten dalen. We hebben genoeg zere plekken en ik denk dat het er meerdere zijn. Het was gewoon superslecht, superslecht. Meer kan ik er niet over zeggen. Het kan volgens mij niet slechter. Dat is dan één positief ding."

"We waren te afwachtend", zei rechteropbouw Laura van der Heijden. "We gaan nu even balen en dan vanavond kijken wat onze kansen nog zijn."

De handbalsters zullen snel de focus moeten leggen op de laatste twee duels in de groepsfase. Oranje treft zondag om 18.00 uur Spanje en woensdag om 18.00 uur Montenegro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl