NOS Sport

Nageeye hoopte op meer, ook al is hij beste Nederlander ooit op marathon New York

Derde plek marathon New York voelt voor Nageeye alsof hij 'dingen heeft goedgemaakt'

Sla de New York Times van maandag 7 november 2022 open en het staat er echt bovenaan de veertien pagina's tellende bijlage met alle gerende tijden van deelnemers aan de New York Marathon: 3. Nageeye, A. 02.10.31.

Nooit eerder haalde een Nederlander het podium in de meest prestigieuze marathon op aarde. Toch was Abdi Nageeye niet helemaal tevreden. "Ik zei tegen mezelf: nummer één of twee, en ik werd derde. Ik heb te veel energie verspeeld in de eerste helft, denk ik."

De ranglijst van de New York Marathon 2022 in de New York Times

Tuurlijk is Nageeye zich bewust van zijn prestatie zondag in de Verenigde Staten. "Zeker, eerste majorpodium, grootste marathon ter wereld, maar ik wilde meer", zegt de marathonloper op de stoep midden in Manhattan.

De gele taxi's, fietsers met helmen op en rode brandweerwagens met loeiende sirenes sjezen weer tussen de wolkenkrabbers door. Een etmaal ervoor waren de drukke straten nog van de hardlopers.

In pittige omstandigheden van 21 graden kronkelden de 42 kilometer en 195 meter traditiegetrouw door de vijf wijken van New York. De eerste kilometers door Staten Island en Brooklyn kon Nageeye winnaar Evans Chebet nog bijbenen, maar op de grote brug over de East River van Queens naar Manhattan en later The Bronx moest hij de Keniaan laten gaan.

'Geen jongen die bluft'

Op dat moment liep de ontketende Braziliaan Daniel Do Nascimento al twee minuten voor op de achtervolgers. "Het was een gekke wedstrijd", zegt Nageeye een dag later. "Een Braziliaanse jongen ging er als een gek vandoor en op een gegeven moment maak je je zorgen, want het gat bleef groeien. En het is niet een jongen die bluft."

Maar toen Do Nascimento na 28 gerende kilometers plots een dixie langs het parcours binnenglipte, bleek dat de Braziliaan in moeilijkheden zat. Chebet, de uiteindelijke nummer twee Shura Kitata en Nageeye roken hun kans en passeerden even later Do Nascimento, die totaal uitgeput wankelend tegen het asfalt was gegaan.

Chebet wint marathon New York, Nageeye knap derde

Met de benen zat het maandag alweer behoorlijk goed bij Nageeye. "Met de spierpijn gaat het redelijk goed. Ik heb weinig last, eigenlijk bijna niks. Ik heb me nog nooit zo fris gevoeld na een marathon. Dat is wel raar, na zo'n zware als gister."

De laatste kilometers door Central Park had Nageeye duidelijk plezier. Op karakteristieke wijze jutte hij het publiek op. De enthousiaste Amerikanen langs de kant deden vrolijk mee.

"Het publiek is hier heel anders, het is echt crazy. We hebben overal publiek staan, ze schreeuwen en moedigen je aan. Iedereen ging uit zijn dak, dus ik bleef het maar doen tot de finish."

  • EPA
    Drie vingers van Nageeye als hij over de finish komt in Central Park
  • EPA
    Nageeye (links) met winnaar Chebet (midden) en nummer twee Kitata (rechts)

"Ik ben blij dat ik de topdrie heb gehaald, want dan kan ik komende vier, vijf maanden gewoon trainen." Dat was anders geen doen geweest? Na het WK in juli, een teleurstellende wedstrijd waarin Nageeye uitstapte vanwege zijn 'stuiterschoenen', zegt de marathonloper bij elke training te hebben gedacht aan zijn opgave. Geen pretje.

"Dan hoop je dat de volgende wedstrijd wel goed gaat en komt er veel druk op jezelf."

"Als het hier was fout gegaan, was het weer acht maanden slecht", zegt Nageeye. "Je loopt twee à drie marathons per jaar. Als eentje slecht gaat, moet je maar door en goed zien te trainen de komende vier maanden. Dus het was voor mij ook een opluchting dat ik gewoon goed heb gelopen. Alsof ik dingen heb goedgemaakt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl