Dione Housheer
NOS Sport

Housheer prijst bondscoach Johansson in aanloop naar EK: 'Tactisch supersterk'

Een hardnekkige duimpeesblessure dreigde haar het EK te gaan kosten, maar handbalster Dione Housheer is net op tijd van de kwaal verlost. Tot haar opluchting uiteraard, en na een periode vol frustratie.

"Ik kon eigenlijk alles doen behalve handballen. Heel frustrerend. En ik ben nogal ongeduldig, dus ik vond het lang duren. Maar uiteindelijk is het goed gekomen en ga ik het EK halen. Daar ben ik erg blij mee."

De 23-jarige rechteropbouwspeelster, die op haar positie flinke concurrentie ondervindt van routinier Laura van der Heijden, was er vorige week ook bij in Noorwegen, waar het Nederlands team de Golden League won door achtereenvolgens het gastland (tevens Europees én wereldkampioen), Brazilië en Denemarken te verslaan.

Rust én agressie

Een toernooizege in de aanloop naar het EK waaraan Housheer qua sportieve prestatie niet te veel waarde wil hechten. "Bij die wedstrijden ging het nog om niks. Er wordt in zo'n toernooi ook veel geëxperimenteerd door de teams. Maar het is natuurlijk heerlijk dat wij een goede Golden League hebben gespeeld. Dit geeft echt wel vertrouwen."

Handbalsters vol vertrouwen onder nieuwe coach: 'Tijd voor medaille bij EK'

De rol van bondscoach Per Johansson, die nu zo'n acht maanden Oranje onder zijn hoede heeft, valt daarin niet te onderschatten. Zo lijkt hij erin geslaagd te zijn de ploeg defensief te versterken. "Ja, zeker. We weten natuurlijk niet hoe het op het EK gaat, maar iedereen weet z'n taak. Je merkt dat hij daar zijn krachten heeft liggen en dat het er bij ons team nu ook uitkomt."

Housheer heeft de Zweed sowieso hoog zitten. "Een heel goede vent. Hij heeft een soort van rust over zich, maar hij straalt ook agressie en strijdlust uit. En dat brengt hij heel erg op ons over. Het vertrouwen binnen het team is erg gegroeid. Ik vind 'm ook tactisch supersterk. Als het spannend wordt, weet hij gewoon wat we moeten spelen. Hij haalt echt het beste in iedereen naar boven. We hebben echt een goed teamgevoel."

Geen Wester, maar Ten Holte

Was Housheer al van de partij toen Nederland in 2018 EK-brons won en een jaar later verrassend de wereldtitel greep, voor Yara ten Holte is zo'n eindtoernooi helemaal nieuw. De nog net 22-jarige Amsterdamse is een van de drie doelvrouwen in de EK-selectie, waarin het vertrouwde gezicht van de zwangere Tess Wester ontbreekt. En dat zal even wennen zijn voor de Nederlandse handbalfans.

Yara ten Holte

"Wester speelt al jaren aan de top. Dus logisch dat iedereen meteen aan haar denkt", beseft Ten Holte. "Ik ben nog jong, maar op een gegeven moment wil ik de beste zijn en dan moet je daar voorbij. Dit EK is daarom een mooi podium voor mij."

Het is dan ook genieten geblazen bij Oranje voor de keepster van de Duitse topclub Borussia Dortmund, die in de Bundesliga het klassement van de meeste reddingen tot nu toe aanvoert. "Ik krijg veel vertrouwen en dat is voor een speelster belangrijk. Dus ik sta met heel veel plezier en een goed gevoel onder de lat."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl