NOS SportAangepast

Vrouwen VS pakken in lekkende turnhal voor zesde keer op rij wereldtitel

Amerikaanse turnsters klasse apart in WK-finale landenwedstrijd

De Amerikaanse turnsters hebben voor de zesde keer op rij de wereldtitel veroverd. In de landenwedstrijd waren ze met 166.564 punten de sterkste ploeg. Groot-Brittannië pakte voor eigen publiek in Liverpool het zilver, Canada greep verrassend het brons.

Nederland, met Eythora Thorsdottir, Naomi Visser, Tisha Volleman, Sanna Veerman en Eve de Ruiter, had zich net niet geplaatst voor de finale. In de kwalificatie kwamen ze 0,265 punt tekort voor een plaats bij de beste acht. Bij de EK in München was Nederland nog knap vierde geworden.

Valpartijen en lekkage

Amerika, dat vorig jaar olympisch zilver pakte in Tokio, was een klasse apart in de WK-finale. Op balk leek het nog even spannend te worden. De Amerikaanse Skye Blakely viel, maar ook de Britse Alice Kinsella deed dat en daardoor bleef het verschil twee punten. Op het slotonderdeel vloer liep de VS weer verder uit.

De valpartijen op balk waren wellicht te verklaren door een lekkage. Na de wedstrijd lieten de Amerikaanse turnsters weten dat ze water op de balk zagen liggen vlak voor of zelfs tijdens hun oefening. Buiten regende het flink in Liverpool.

"Op dat moment kun je er niets aan doen, dus je gaat maar gewoon door. Maar ik zag het gewoon druppelen."

Lekkage op de balk tijdens WK turnen

Japan lag lange tijd op koers voor brons. Een mislukte brugoefening van Kokoro Fukasawa gooide echter roet in het eten. Ze scoorde 9.400 en zag Ellie Black een stabiele oefening op balk neerzetten. De routinier van de Canadese ploeg werd beloond met een goede score, waardoor haar land Japan voorbijging en op het podium mocht plaatsnemen.

De VS, Groot-Brittannië en Canada verzekerden zich met hun podiumplaatsen tevens van een teamticket voor de Olympische Spelen van 2024 in Parijs. De overige negen tickets worden bij de WK van volgend jaar verdeeld.

Individueel gaan Visser, Volleman en Veerman wel strijden om de WK-medailles. Visser spant de kroon met liefst drie finaleplaatsen: brug, vloer en meerkamp. Sinds 2001 is het niet meer voorgekomen dat een Nederlandse turnster zich voor drie individuele WK-finales heeft geplaatst.

In de brugfinale treft Visser landgenote Veerman, in de meerkampfinale staat ze samen met onder anderen Volleman. De finale van de meerkamp vindt donderdag plaats, de toestelfinales zijn zaterdag (sprong en brug) en zondag (balk en vloer).

Nederland goed vertegenwoordigd in meerkampfinale: 'Mooi vooruitzicht'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl