NOS Sport

Muitende NBA-spelers, complottheorieën en nederlagen: Nash stapt op bij Nets

Voor Steve Nash is het genoeg geweest. De Canadees, die het zelf als basketballer van Phoenix Suns schopte tot de Hall of Fame, is in de Verenigde Staten opgestapt als coach van NBA-team Brooklyn Nets.

Steve Nash is opgestapt als coach van NBA-ploeg Brooklyn Nets.

Nash begon twee jaar geleden op voorspraak van Kevin Durant in Brooklyn aan zijn eerste job als coach in de NBA, nadat hij eerder als assistent twee kampioenschappen had gevierd met Durants Golden State Warriors.

Zijn opdracht was om Durant en andere sterren in Brooklyn te smeden tot een kampioensploeg, maar daar slaagde hij niet in. In zijn eerste seizoen bereikte hij nog de Conference Finals, vorig seizoen werd zijn ploeg van de vloer geveegd door Boston Celtics.

Ook dit seizoen zijn de Nets weer bijzonder matig begonnen met twee overwinningen en vijf nederlagen. Slechts vier ploegen zijn nog slechter begonnen: Los Angeles Lakers (1-5), Detroit Pistons (2-6), Orlando Magic (1-6) en Houston Rockets (1-7).

De flow van Jay-Z

Het klonk allemaal zo goed, toen rapper Jay-Z de Nets in 2012 van New Jersey naar zijn Brooklyn bracht. Onder Jay-Z veranderden de saaie Nets in een populaire marketingmachine, met de hiphopcultuur van Brooklyn als inspiratie.

Jay-Z zelf verkocht zijn aandelen in 2016, maar daarmee was de opmars nog niet gestuit. Sterker, met de komst van supersterren Kevin Durant en Kyrie Irving in 2019 zou de laatste step naar de NBA Finals gezet moeten worden.

Jay-Z in 2014 langs het court van zijn Brooklyn Nets in het duel met LeBron James' Miami Heat.

Drie jaar later is van die ambitie weinig meer over. Brooklyn Nets is vooral een wespennest, waar de ene rel de andere opvolgt. In de hoofdrol, vooral: Irving.

Eigenzinnig

De eigenzinnige guard kwam over van Boston Celtics en liet meteen zijn klasse zien, al hield hij zijn vreemde fratsen. Zo riep hij de woede van de fans over zich af door in de play-offs nadrukkelijk zijn voet aan te vegen met het logo van de Celtics.

Dat was slechts een kwajongensstreek vergeleken bij zijn opstelling later. In de coronaperiode vestigde Irving de aandacht op zich door zijn steun uit te spreken voor verschillende complottheorieën. Daarnaast weigerde hij zich te laten vaccineren.

Daardoor miste Irving meer dan vijftig NBA-wedstrijden, waaronder alle thuisduels. In New York was vaccinatie namelijk verplicht.

Steve Nash fluistert spelmaker Kyrie Irving iets in tijdens het duel met Milwaukee Bucks.

Irving keerde terug, was meteen belangrijk, maar de controverse bleef om hem heen hangen. En ook de Nets zelf deden een duit in het zakje door de teleurstellende miljoenenaankoop James Harden nog tijdens het vorige seizoen te ruilen voor Ben Simmons, die vanwege zijn werkweigering bij Philadelphia door veel collega's werd uitgekotst.

Afgelopen zomer was Durant het zat. Hij diende zelfs een transferverzoek in, maar werd gehouden aan zijn contract dat hij in 2021 nog met vier jaar had verlengd tegen een vergoeding van een slordige 198 miljoen dollar.

Nieuwste rel rond Irving

Dit nog prille seizoen ging het weer mis met Irving, die via Twitter de film 'Hebrews to Negroes: Wake Up Black America' onder de aandacht bracht. Verschillende deskundigen wezen op de antisemitische verwijzingen in de op een boek van auteur Ronald Dalton gebaseerde film.

Irving zelf wees elke verwijzing naar antisemitisme van de hand. "Mijn bericht ging over geheime genootschappen in Amerika. En die bestaan", zei de geagiteerde Irving op een persconferentie na een vernederende thuisnederlaag (116-125) tegen de laag ingeschaalde Indiana Pacers.

Nets-eigenaar Joe Tsai reageerde vol ergernis. "Ik ben teleurgesteld dat Kyrie blijkbaar reclame maakt voor een film die gebaseerd is op een boek vol antisemitische desinformatie", liet Tsai weten op Twitter.

"Ik wil met hem samenzitten en hem duidelijk maken dat dit ons allemaal schaadt. Het is fout om haat te promoten die gebaseerd is op ras, etniciteit of religie. Dit is groter dan basketbal".

Geen brandjes meer blussen

Nash hoeft de komende periode geen brandjes meer te blussen in Brooklyn. Of zoals hij het zelf omschrijft: "Het was een geweldige ervaring met vele uitdagingen, waarvoor ik ongelooflijk dankbaar ben."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl