Geen vlokje sneeuw te bekennen in het Poolse Wisla, waar dit weekend het schansspringseizoen begint
NOS Sport

Bijna 20 graden, dus in Polen landen de skispringers op een kunstgrasbaan

Er is al maandenlang geen vlokje sneeuw gevallen in het Poolse Wisla. Toch begint hier komend weekend het internationale schansspringseizoen, en bijna alle wereldtoppers zijn van de partij. De skispringers landen er op groene kunstgrasmatten.

Het was deze week nog zo'n 20 graden in het Poolse stadje. Zoals grote delen van Europa de warmste oktobermaand ooit gemeten beleefden. Klimaatverandering is voor wintersporters dan ook al goed voelbaar.

In Wisla hebben ze daar iets op gevonden. Er is een schans aangelegd die het hele jaar door gebruikt kan worden. In de zomer trainen Poolse skispringers er in een pak met korte mouwen. Voor het eerst zal een kunstgrasbaan ook deel uitmaken van het wereldbekercircuit.

Concurrentie van WK voetbal

Ondanks de klimaatverandering begint het schansspringseizoen vroeger dan ooit tevoren. Vanwege het WK voetbal in Qatar zullen er eind november en begin december veel minder wedstrijden zijn dan normaal.

Schansspringen in korte mouwen, het kan in juli in Wisla

"De meeste landelijke tv-zenders hebben een overeenkomst met de FIFA, waardoor er praktisch geen zendtijd voor andere sporten overblijft", legt Sandro Pertile uit. De Italiaan is wedstrijdleider bij het schansspringen van de internationale skibond FIS.

Pertile ziet een uitgelezen mogelijkheid om te laten zien dat schansspringen een sport is die het hele jaar door beoefend kan worden. "In de lente en zomer kun je van een keramische schans op een plastic landingsbaan springen. In het najaar gebruiken we een schans van ijs en een plastic landingsbaan, zoals in Wisla, en in de winter gewoon een schans van ijs en een landingsbaan met sneeuw."

"Vergelijk het met tennis", zegt de Italiaan. "Met verschillende ondergronden kan je het hele jaar door sporten."

Andere wintersporten

Schansspringers zijn niet de enige wintersporters die creatief moeten zijn vanwege de klimaatverandering. Van de zes wereldbekerwedstrijden skiën die in oktober in Oostenrijk, Zwitserland en Italië gepland stonden, moesten er vijf worden afgelast wegens te hoge temperaturen.

Vooralsnog de enige wereldbekerwedstrijd skiën die dit jaar door kon gaan. In het Oostenrijkse Sölden werd veel kunstsneeuw gebruikt.

De Duitser Martin Nörl, wereldbekerwinnaar in het snowboarden, bereidde zich nota bene in Nederland voor op het nieuwe seizoen. "Ik heb voor het eerst in een overdekte skihal getraind. Het heeft me positief verrast, al kan zo'n hal natuurlijk niet op tegen een training op een gletsjer."

De opwarmende aarde vormt al langer een bedreiging voor wintersporters. De Olympische Winterspelen in Peking waren vorig jaar bijna geheel afhankelijk van kunstsneeuw. Wetenschappers voorspellen dat er in de toekomst nauwelijks geschikte plaatsen overblijven om de Winterspelen te organiseren, als de CO2-uitstoot blijft toenemen.

"Wij als sporters hebben de toekomst niet in onze macht", zegt schansspringer Andreas Wellinger, die dit weekend op de groene mat in Wisla zijn sprongen gaat maken. "Maar we hebben wel zelf de mogelijkheid om ons voor te bereiden. Ik ben benieuwd hoe het bevalt om hier te springen, wie weet is het iets voor de lange termijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl