Suzanne Schulting gaf de concurrentie het nakijken in de eerste internationale kwalificatiewedstrijden
NOS Schaatsen

Schulting laat in Montreal zien weer helemaal de oude te zijn na bijholteontsteking

Zo vroeg in het shorttrackseizoen lijkt er niets mis met de vorm van Suzanne Schulting. De drievoudig olympisch kampioen, die eerder deze maand wegens een bijholteontsteking nog verstek moest laten gaan op de Dutch Open, won alle drie de voorrondes waarin ze in actie kwam in Montreal. Daar wordt dit weekend de eerste wereldbeker van het nieuwe seizoen gehouden.

De Nederlandse ploeg van de nieuwe bondscoach Niels Kerstholt kende sowieso een voortvarende start in Canada. Enig minpunt was de diskwalificatie van Rianne de Vries op de 500 meter.

Schulting begon het nieuwe seizoen met een overtuigend optreden op de 1.500 meter. In haar kwartfinale liet ze de concurrentie ver achter zich.

Dat ging niet helemaal zonder slag of stoot. "Ik kreeg aan het begin van mijn race een tik op mijn messen, die waren helemaal gestript. Ik ben blij dat ik de race nog op deze manier heb weten uit te rijden. Een klein schouderklopje aan mezelf."

Michelle Velzeboer maakt in Montreal haar internationale debuut

Voor de gemengde aflossing moest Schulting snel de messen onder haar schaatsen wisselen. Samen met Xandra Velzeboer, Teun Boer en Jens van 't Wout reed ze de beste tijd van alle kwartfinales in de 2.000 meter gemengde aflossing. In de kwartfinale reed Nederland ver weg bij Japan en Polen.

Daarna reed Schulting de heats op haar favoriete afstand, de 1.000 meter. Ook hier kwam ze met ruime voorsprong als eerste over de finish. De 1.000 meter wordt dit weekend tweemaal verreden en Yara van Kerkhof plaatste zich tweemaal voor de volgende ronde. Selma Poutsma is ook door.

Zusjes Velzeboer

De 19-jarige Michelle Velzeboer reed in Montreal voor het eerst een internationale wedstrijd samen met haar zus Xandra (21). Zowel op de 1.000 als de 500 meter plaatsten zij zich overtuigend voor de kwartfinales.

Bij de Nederlandse mannen ontbraken Itzhak de Laat (ziek) en Sven Roes (ernstige heupblessure). Daardoor kwam er op het laatste moment een plek vrij voor Bram Steenaart, die zich op de 1.500 meter ternauwernood plaatste voor de halve finales. Ook Sjinkie Knegt en Friso Emons zijn door op de langste individuele afstand.

De 25-jarige Kay Huisman, die debuteert op een wereldbeker, reed de snelste tijd in zijn heat op de 1.000 meter. Ook Knegt, Emons en Jens van 't Wout zijn door op die afstand, Teun Boer en Steenaart redden het net niet. Op de 500 meter plaatsten Huisman, Boer en Van 't Wout zich voor de kwartfinales.

In de kwartfinale van de 5.000 meter relay plaatste Nederland, met Knegt, Emons, Huisman en Van 't Wout, zich probleemloos voor de volgende ronde. Italië, Oostenrijk en Taiwan werden op ruime afstand gereden.

Sjinkie Knegt plaatste zich op de 1.000 en 1.500 meter voor de volgende ronde

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl