Huig-Jan Tak viert zijn bronzen medaille
NOS Sport

Zilver en brons voor Nederlanders bij WK windfoilen, De Geus zevende

Bij de WK windfoilen in het Franse Brest zijn Luuc van Opzeeland en Huig-Jan Tak erin geslaagd op het erepodium te eindigen. Van Opzeeland won zilver en Tak pakte brons. Het goud was de Duitser Sebastian Kördel. Bij de vrouwen kwam Lilian de Geus niet verder dan de kwartfinale.

Olympisch kampioen windsurfen Kiran Badloe, die zich het afgelopen jaar omschoolde tot windfoiler, was er door een elleboogblessure niet bij tijdens de WK. Des te meer kans voor de 23-jarige Van Opzeeland en de 28-jarige Tak om zich wat meer in de kijker te zeilen.

In de razend spannende finale was er tot aan de laatste boei geen tekening in de strijd. Kördel, die al oppermachtig was in de fleetraces, was in het laatste stuk naar de finish veruit de snelste.

"Het was een ontzettend spannende race. Ik zat er net niet bij vanaf de vanaf de start. Maar het was nog steeds heel close, dus ik moest gewoon aanvallen. En ja, ik kwam best wel close en heb m'n longen uit mijn lijf gepompt. Maar het was net niet genoeg. Supermooi dat Luuc tweede is en wij samen dus een twee-drietje scoren. Ruimte voor verbetering. Dat moet een één-tweetje worden de volgende keer," aldus Tak.

De Geus zevende

Bij de vrouwen was Marta Meggetti de sterkste. Lilian de Geus, die zich net als Badloe op het foilen is gaan richten, kwam niet verder dan de zevende plek.

De drievoudig wereldkampioene windsurfen lag in de kwartfinale op kop, maar koos een afwijkende koers en moest drie Israëlische planken laten gaan. In de finale waren twee van die Israelischen, Daniela Peleg en Maya Morris, niet opgewassen tegen de Italiaanse Maggetti. Ze werden respectievelijk tweede en derde.

"Natuurlijk ben ik tevreden met de week. Top tien was mijn doel. Dat is gelukt. Maar eergisteren stond ik nog eerste. En nu is er heel weinig wind en wordt het kampioenschap in een wedstrijdje van een paar minuten besloten. Maar ik ben wel superblij met de rest van de week. Zo jammer dat ik het niet kon afmaken met een medaille," zei De Geus na afloop.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl