NOS Sport

Van Commenée zet rechtszaak tegen Van Diepen door: 'Mijn integriteit is in het geding'

Charles van Commenée zet de rechtszaak tegen atleet Tony van Diepen door. De voormalig hoofdcoach van de Atletiekunie vindt dat de specialist van de middellange afstand hem ten onrechte verdacht heeft gemaakt van het aansporen tot het gebruik van het middel Thyrax, een schildkliermedicijn.

Donderdag meldde de Atletiekunie na eigen onderzoek dat Van Commenée niets te verwijten valt. De hoofdcoach heeft in de ogen van de bond integer gehandeld en er zijn bij de bond ook nooit dopingsignalen of -meldingen in relatie tot zijn persoon binnengekomen.

Mijn integriteit als coach in het geding is en daarmee ook de successen van de topatleten die ik in het verleden in binnen - en buitenland heb begeleid.

Charles van Commenée

In de kranten Trouw en NRC liet Van Diepen, vorig jaar met de estafetteploeg op 4x400 meter goed voor olympisch zilver, onlangs doorschemeren dat Van Commenée zou hebben aangezet tot het gebruik van Thyrax. Dat middel staat niet op de dopinglijst, maar zou wel prestatiebevorderend werken. Thyrax is omstreden in de sportwereld.

'Boven verdenking'

Voor Van Commenée is de conclusie van het onderzoek van de Atletiekunie geen reden de eerder aangekondigde gang naar de rechter af te blazen. "Het is goed dat de Atletiekunie onderzoek heeft gedaan naar suggesties dat de hoofdcoach atleten aanspoorde tot het gebruik van schildklierhormoonmedicijn Thyrax. Met de uitkomst van het onderzoek zijn het succesvolle topsportprogramma en de prestaties van de atleten boven verdenking komen te staan", zegt hij in een verklaring.

"De Atletiekunie stelt in haar verklaring dat 'geciteerde' atleten onbedoeld zijn betrokken in een onjuiste weergave door de media. Hiermee blijft onduidelijkheid bestaan of ik in een gesprek in februari 2019 met Tony van Diepen en Thijmen Kupers positief gesproken zou hebben over het gebruik van Thyrax", schrijft de atletiektrainer verder.

"Duidelijkheid daaromtrent is van belang, omdat mijn integriteit als coach in het geding is en daarmee ook de successen van de topatleten die ik in het verleden in binnen - en buitenland heb begeleid. Ik reken erop via de rechter die onduidelijkheid weg te nemen."

Wanneer het kort geding dient, is nog niet bekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl