Marloes Oldenburg met haar man Rogier Blink
NOS Sport

Roeister Oldenburg breekt nekwervel op vakantie: 'Extreem gelukkig dat ik nog leef'

De herfst begon nog zo mooi voor roeister Marloes Oldenburg met twee zilveren medailles op de wereldkampioenschappen, maar aan de euforie kwam snel een einde.

Op vakantie in Oostenrijk kwam Oldenburg tijdens het mountainbiken ongelukkig ten val. Ze brak een nekwervel en moest onder het mes.

'Alles komt wel weer terug'

De 34-jarige Oldenburg werd eind september op de WK in Tsjechië tweede met de vier-zonder-stuurvrouw, een daverende verrassing, en de vrouwenacht. Een welverdiende en ontspannen vakantie volgde, tot die valpartij zo'n twee weken geleden.

"Ik kwam op het verkeerde moment op een verkeerde plek terecht. Dat is gewoon pech", zegt Oldenburg in een bericht van de Nederlandse roeibond. "Ik ben extreem gelukkig dat ik nog leef en alles komt echt wel weer terug."

"Ik ben echt met m'n hoofd op de grond geklapt, al het leven wordt uit je geslagen", zegt ze over het ongeluk. "Er was wel iemand die langsfietste, dat was een verpleegkundige. Daar heb ik heel veel mazzel mee gehad. Die zei ook direct: het is niet goed, je mag niet bewegen. In het ziekenhuis werd wel duidelijk dat er een flinke breuk zat."

Roeister Oldenburg viel hard op haar hoofd: 'Mazzel dat verpleegkundige langsfietste'

De conclusie: Oldenburg moest worden geopereerd in het ziekenhuis van Salzburg. Als klap op de vuurpijl kreeg ze ook nog corona en ging ze in isolatie. Na bezoekjes aan de IC en afdeling herstellen is ze sinds afgelopen dinsdag weer in Nederland.

"Ik heb in mijn nek totaal geen stabiliteit. Ik kan mijn hoofd niet bewegen en drinken en eten is lastig", aldus Oldenburg. "Ik kan kauwen, maar de aansturing is nog niet op orde."

Bekijk hieronder een interview met Oldenburg na het behalen van WK-zilver:

Roeister Oldenburg na succes op WK: 'Eindelijk zilver'

Wat de precieze gevolgen zijn voor het verloop van haar carrière, is onduidelijk, maar Oldenburg heeft nog steeds dezelfde stip aan de horizon. "Mijn doel is om terug te komen en voor Parijs te gaan", houdt ze de blik onveranderd op de Olympische Spelen in 2024.

"Ik heb twaalf weken als doel gesteld om in de basis weer hersteld te zijn en daar ga ik de komende tijd volledig voor. Daarna zien we wel weer verder. Het voordeel is dat ik superfit ben."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl