De dag van Baars: boksdebuut in Carré, maar eerst Parkinson-patiënten trainen

  • Bart van Dooijeweert

  • Bart van Dooijeweert

Maandagavond maakt meervoudig kickbokskampioene Jorina Baars bij de Ben Bril Memorial in Carré haar debuut als boksster. Maar niet voordat ze in de ochtend nog boksles heeft gegeven aan een groep Parkinson-patiënten.

De 33-jarige Baars begon op zevenjarige leeftijd met kickboksen en thaiboksen. Ze won negen titelgevechten in haar lange carrière en waagt nu een poging in de boksring, waar ze drie maanden voor trainde.

Boksen als therapie voor Parkinson-patiënten, 'dankbaar' werk voor kampioene Baars

Haar dag begint opmerkelijk genoeg dus met het geven van boksles aan Parkinson-patiënten. Wie de ziekte van Parkinson en boksen hoort, denkt al snel aan Muhammad Ali en veel andere oud-boksers. Door de vele harde klappen op hun hoofd kregen ze de hersenaandoening, waarbij de spieren gaan trillen en het centrale zenuwstelsel langzaam afsterft.

Bij de lessen van Baars in Den Helder wordt - uiteraard - niet op het hoofd geslagen. "Het zijn oefeningen waarbij ze eerst een fysieke opdracht doen en daarna een opdracht uitvoeren waarbij ze moeten nadenken", legt ze uit.

Dat ziet er bijvoorbeeld zo uit: de patiënten delen twee stoten op de handschoen uit en roepen vervolgens een letter van het alfabet. De één begint met "A", de ander antwoordt met twee stoten en de "B", waarna de eerste weer aan de beurt is voor twee stoten en de "C".

Als Baars, die een tweedaagse cursus volgde om Parkinson-patiënten les te mogen geven, ziet dat haar trainingsgroep de opdracht goed uitvoert, maakt ze het iets lastiger. Na het roepen van de letter, moeten de boksers nog een naam met die beginletter roepen. Zo volgt na de A "Antoon" en na de B "Bert".

Ziekteverloop vertragen

Het doel is de ontwikkeling van de ziekte zoveel mogelijk te beperken. "Uit onderzoek blijkt dat sport heel goed is om het ziekteverloop te vertragen. En boksen is de sport die het beste werkt", vertelt Baars. "Met boksen kun je fysieke oefeningen heel goed combineren met opdrachten waarbij je na moet denken."

Ze werd door haar buurman, die de ziekte heeft, op het onderzoek gewezen en zo ontstond het plan om trainingen te geven.

Als kickbokser en thaibokser won Baars (rechts) negen wereldtitelgevechten.

In april begon ze met de trainingen, inmiddels bestaat de groep uit veertien deelnemers. Na een half jaar kan Baars al concluderen dat het beoogde effect bereikt wordt. "Je ziet dat de patiënten stabiel blijven en niet verder achteruit gaan."

"Er is zelfs een man die door een heupblessure een tijdje niet mee kon doen. Toen hij terugkeerde, zag je dat hij een paar stappen achteruit had gezet, maar na enkele trainingen ging hij weer met sprongen vooruit."

Baars sluit Parijs 2024 niet uit

Baars trainde zelf drie maanden voor haar eerste bokspartij, waarin ze het opneemt tegen Sara Koops. "Qua techniek, voetenwerk en afstand is het heel anders dan kickboksen", merkt ze.

Mocht haar debuut goed bevallen, dan maakt Baars mogelijk de overstap naar het boksen. Deelname aan de kwalificatie voor de Olympische Spelen van 2024 in Parijs sluit ze daarbij niet uit. "Maar dan zou ik het kickboksen wel moeten opgeven en dat zal ik niet zomaar doen."

"Ik ben in elk geval heel benieuwd hoe het boksen zal gaan. Ik ben ook nog nooit in Carré geweest, dus ook dat wordt al bijzonder."

Bij de Ben Bril Memorial wordt het Amsterdamse theater Carré omgebouwd tot boksarena

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl