Volleybalsters kunnen kwartfinales WK vergeten; stunt tegen Brazilië blijft uit

Volleybalsters onderuit tegen wereldtopper Brazilië; einde WK

De Nederlandse volleybalsters hadden een stunt nodig om zicht te houden op de kwartfinales van het WK, maar die zat er vrijdagavond niet in tegen de nummer een van de wereldranglijst Brazilië. De ploeg van bondscoach Avital Selinger verloor in Ahoy met 3-0.

Er staat voor Oranje nog één wedstrijd op het programma (zondag om 15.30 uur tegen Japan), maar de benodigde vierde plaats in de poule is niet meer haalbaar.

Nederland begon, net als in de wedstrijd tegen China, sterk aan het duel. Met name Nika Daalderop startte goed en scoorde bijna elke mogelijkheid die ze kreeg. Het ging lange tijd gelijk op en Brazilië had het moeilijk met de Nederlandse blokkering.

Bij een 10-10 stand schakelden de Braziliaansen echter een tandje bij en liepen ze vijf punten uit. Op de service van de ingevallen Laura Dijkema deed Nederland weer wat terug en naderde het Brazilië tot op één punt, maar in de slotfase verloor Oranje de aansluiting weer. De set ging met 25-19 naar Brazilië.

Andere basis in tweede set

Selinger greep in en liet Dijkema en Celeste Plak in plaats van Britt Bongaerts en Elles Dambrink beginnen aan de tweede set. Dat had niet direct het gewenste effect. Brazilië pakte al snel een voorsprong, maar op de service van Eline Timmerman kwam Oranje op gelijke hoogte en even later serveerde Daalderop Nederland naar een voorsprong.

Argentinië 2 5

Op dat moment stond bij Brazilië Gabi op. De 28-jarige passer-loper scoorde op alle mogelijke manieren en zorgde voor wederom een flinke voorsprong van de nummer twee van de Olympische Spelen in Tokio.

Tij is niet meer te keren

Bij Nederland werd halverwege de set aanvoerster Anne Buijs, die nauwelijks tot scoren kwam, vervangen door Fleur Savelkoel. De 27-jarige Deventerse pakte wat punten mee, maar kon het tij niet meer keren voor Nederland en de set ging opnieuw met 25-19 naar Brazilië.

In de derde set denderde Brazilië door. Nederland haakte nog even aan na een goede serviceserie van Dijkema, maar uiteindelijk was Brazilië een maatje te groot: 25-20.

Na het laatste punt bleven de Nederlandse speelsters lang op het veld, maar Plak trok een sprintje naar de kleedkamers. "Om rustig te worden", verklaart ze even later voor de camera.

"Er had meer ingezeten", denkt de diagonaalspeelster, die tijdens het WK haar basisplaats verloor aan de negentienjarige Dambrink. "Het lijkt alsof we net te laat op gang kwamen dit toernooi."

En of ze nog een toekomst ziet voor zichzelf in dit Nederlands team, waar ze niet op haar favoriete positie van passer-loper kan aanvallen? "Ik word steeds van links naar rechts gegooid, dus ik weet zelf ook even niet zo goed meer wat ik wil."